Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στις 28 Φλεβάρη απεργούμε για τις ζωές μας, κόντρα στα κέρδη τους!

Διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο, διαρκώς εντάσσονται νέες συνδικαλιστικές οργανώσεις

«'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»: Απεργιακό μέτωπο με εκατοντάδες αποφάσεις, με διεκδικήσεις για τη ζωή των εργαζομένων, με πρωτοβουλίες για την άνοδο της οργάνωσης και της αγωνιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, χτίζουν δεκάδες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα, προετοιμάζοντας την 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει για την Τετάρτη 28 Φλεβάρη.

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας; Εναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη απαντάμε ξανά: Οι ζωές μας. Απεργία 28 Φλεβάρη»: Το κάλεσμα αυτό απευθύνει με το νέο του σποτ το ΠΑΜΕ.

Και, έναν χρόνο μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις που προκάλεσε η απώλεια 57 συνανθρώπων μας στις ράγες της πολιτικής «κόστους - οφέλους», σωματεία και φορείς διατρανώνουν για μια ακόμα φορά ότι δεν θα επιτρέψουν να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για το έγκλημα. Εξάλλου, στις ίδιες «ράγες» εκτροχιάζεται κάθε πλευρά της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους: Οι μισθοί ροκανίζονται από την ακρίβεια και εξαντλούνται στις 19 κάθε μήνα, οι δημόσιες δομές Υγείας βρίσκονται «στο κόκκινο» λόγω της υποστελέχωσης, η μόρφωση και οι σπουδές μετατρέπονται όλοι και περισσότερο σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Στην κατάσταση αυτή, οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους, με τις μαζικές Γενικές τους Συνελεύσεις, με συσκέψεις και άλλες μορφές οργάνωσης, αποφασίζουν να απαντήσουν με απεργία. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση μαζί με τους «κοινωνικούς εταίρους» βάζει για μια ακόμα φορά σε εφαρμογή τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του «κατώτατου μισθού», με την υπονόμευση των Συμβάσεων, αντιτάσσουν τον αγώνα τους για κλαδικές και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις. Με την απεργία και τις άλλες πρωτοβουλίες τους απαντούν και στην προσπάθεια υπονόμευσης από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που έχει ήδη ανοίξει ...εποικοδομητικό «κοινωνικό διάλογο» με την κυβέρνηση στο παζάρι για τα ψίχουλα του βασικού μισθού.

Στην τελική ευθεία μπροστά στην κινητοποίηση, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται, με περιοδείες και εξορμήσεις, συνελεύσεις και συσκέψεις, κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες διεκδίκησης, καθώς και με τη σημερινή απεργία των υγειονομικών, μια μάχη που δεν αφορά στενά τον κλάδο της δημόσιας Υγείας αλλά συνολικά τους εργαζόμενους και τον λαό, που βιώνουν τις τραγικές επιπτώσεις της διάλυσης των νοσοκομείων.

32 τα Εργατικά Κέντρα στο απεργιακό μέτωπο

Τον απεργιακό τους βηματισμό συντονίζουν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι από τον χώρο του σιδηρόδρομου, με το ιδιαίτερο βάρος που έχει το προσωπικό του έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, απόφαση για απεργία έχουν πάρει τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών όσο και η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελξης. Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει και οι Ομοσπονδίες από μεγάλους βιομηχανικούς κλάδους, με χιλιάδες εργαζόμενους, όπως η Ομοσπονδία Ενέργειας, η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας, ενώ από τις συγκοινωνίες η Ομοσπονδία Ηλεκτροδηγών Ελλάδας και πολλές ακόμα κλαδικές (βλ. παρακάτω).

Την τελευταία βδομάδα, απόφαση πήρε και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), με τους τραπεζοϋπαλλήλους να «νεκρώνουν» τις τράπεζες στις 28 Φλεβάρη.

Σε 24ωρη παναττική απεργία προχωρούν και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ και καλούν τους ναυτεργάτες στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου να συμμετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση στα Προπύλαια. Επίσης, οργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά (πλοία «Blue Star»).

Ενθαρρυντική είναι μάλιστα η συμμετοχή σωματείων στην απεργία, που για πρώτη φορά κάνουν το βήμα παρά την άρνηση της ΓΣΕΕ να πάρει σχετική απόφαση.

Πιο συγκεκριμένα, και εκτός από τα εκατοντάδες πρωτοβάθμια απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόλου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ελασσόνας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Θήβας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κομοτηνής, Κορίνθου, Λακωνίας, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Ορεστιάδας, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σαλαμίνας, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου - Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, Θεάματος - Ακροάματος, Ηλεκτρολόγων (στάση εργασίας), Ενέργειας, Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ), Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης η ΑΔΕΔΥ και οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου.

Κάλεσμα και από την ΟΓΕ

Να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν εργατικά σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες σε όλη την Ελλάδα καλεί τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.«Οι γυναίκες εργαζόμενες είμαστε αντιμέτωπες με την άγρια εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, με καθηλωμένους μισθούς, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και προστασία του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις να κάνουν θραύση ιδιαίτερα στους κλάδους με μεγάλη γυναικεία συμμετοχή», σημειώνει στο κάλεσμά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ