Παρασκευή 15 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δεν ανεχόμαστε τη δουλειά 365 μέρες τον χρόνο!

Κάτω τα χέρια από την αργία της Καθαράς Δευτέρας

Την προσπάθεια της εργοδοσίας στο Εμπόριο να βάλει χέρι ακόμα και στην αργία της Καθαράς Δευτέρας καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ο Σύλλογος δέχεται καταγγελίες εργαζομένων που καλούνται να εργαστούν, ενώ αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανακοινώνουν το άνοιγμα των καταστημάτων τους τη συγκεκριμένη ημέρα, η οποία επί σειρά ετών αποτελούσε αργία για τον κλάδο. Ακόμα και επιχειρήσεις που δεν σκοπεύουν να ανεβάσουν ρολά, ενημερώνουν το προσωπικό πως την ερχόμενη Δευτέρα «θα δηλωθούν ρεπό ή άδεια».

«Η εργοδοσία, για ακόμα μία φορά, αξιοποιώντας το νομοθετικό αντεργατικό πλαίσιο που της έχουν εξασφαλίσει όλες μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις και την απουσία κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, επιβάλλει εργασία όλες τις ημέρες της εβδομάδας ακόμα και τις αργίες, με ό,τι όρους θέλει. Οι εμποροϋπάλληλοι έχουμε δικαίωμα στην ξεκούραση, να περνάμε τις γιορτές και τις αργίες με τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας, τους φίλους μας. Δεν ανεχόμαστε να μας ξεζουμίζουν 365 μέρες το χρόνο για να εκτοξεύουν τα κέρδη τους οι μεγαλέμποροι», τονίζει ο Σύλλογος.

Καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να πάρουν απόφαση «ώστε να μην ανοίξει κανένα κατάστημα την Καθαρά Δευτέρα», και την Επιθεώρηση Εργασίας να προβεί σε ελέγχους, ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χρεωθεί ρεπό ή άδεια και όσοι εργαστούν να πληρωθούν με την αντίστοιχη προσαύξηση (+75% στο ημερομίσθιο λόγω αργίας).

Οχι στο ξεχείλωμα του ωραρίου των Αποκριών

Η επίθεση στους εργαζόμενους στο εμπόριο περιλαμβάνει και το ξεχείλωμα του ωραρίου τις υπόλοιπες μέρες των γιορτών, όπως αύριο, Σάββατο της Αποκριάς. Τέτοια απόφαση πήρε η πλειοψηφία της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου και της δημοτικής αρχής Λιβαδειάς, για άνοιγμα των καταστημάτων το Σάββατο της Αποκριάς, από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ.

Να παρθεί πίσω η απόφαση απαιτούν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς και οι εκλεγμένοι με την «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου.

«Αλήθεια ποιον ρώτησαν; Στις τελευταίες εκλογές του Σωματείου των Ιδιωτικών Υπαλλήλων ψήφισαν 773 εργαζόμενοι. Αραγε η Δημοτική Αρχή και ο κ. Καραμάνης θεωρούν ότι εμείς είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Οτι εμείς που δουλεύουμε στα εμπορικά καταστήματα της πόλης δεν θέλουμε να διασκεδάσουμε με τα παιδιά μας; Ο Εμπορικός Σύλλογος ρώτησε τους επαγγελματίες της πόλης για αυτήν του την απόφαση;», τονίζει χαρακτηριστικά το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς, απαιτώντας να παρθεί πίσω η απαράδεκτη αυτή απόφαση.

Από την πλευρά της, η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» τονίζει ότι τέτοιες δράσεις δεν βελτιώνουν τη θέση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων αλλά ωφελούν τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. «Δίνουν πάτημα και ανοίγουν τον δρόμο να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, χωρίς ελεύθερο χρόνο... Η αγορά θα τονωθεί όταν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες θα έχουν αξιοπρεπές εισόδημα, θα εξαλειφθεί η ανεργία, θα καταργηθούν τα δεκάδες χαράτσια, θα σταματήσει η φορολογική αφαίμαξη των μικρών αυτοαπασχολούμενων και θα φορολογηθούν πραγματικά οι μεγάλες επιχειρήσεις», σημειώνουν και απαιτούν την ακύρωση της απόφασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ