Παρασκευή 15 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Καμιά ανοχή στα κοράκια της Υγείας, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν περίθαλψη για τον λαό

Μεγάλη συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό» τσαλάκωσε την κυβερνητική φιέστα για τα επί πληρωμή χειρουργεία

ΚΑΤ
ΚΑΤ
«

Δίνουμε όρκο τιμής. Στους εαυτούς μας, στους συναδέλφους μας και σε όλο τον λαό. Αυτό το έκτρωμα δεν θα εφαρμοστεί»: Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα έστειλαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», μαζί με δεκάδες συναδέλφους τους από άλλα νοσοκομεία της Αττικής, τινάζοντας στον αέρα την κυβερνητική φιέστα που είχε στηθεί για τη λειτουργία των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων.

Στο πλευρό τους στάθηκαν και γιατροί που έχουν συνταξιοδοτηθεί, έχοντας στην πλάτη τους χιλιάδες εφημερίες και ξενύχτια στο πλευρό των αρρώστων, γιατί όπως επισήμαιναν «εμείς δώσαμε όρκο στον Ιπποκράτη και στον ελληνικό λαό, όχι στη Βίβλο της ΕΕ».

Επίσης, μαζί τους διαδήλωσαν σωματεία όπως Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, μαζικοί φορείς όπως η ΟΓΕ, γιατί όπως έλεγαν «αυτός ο αγώνας μάς αφορά όλους».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αν και είχε ενημερώσει πως θα περάσει από μπροστά τους, ο υπουργός Υγείας ...άλλαξε δρόμο για να μπει στο νοσοκομείο, αφού το προαύλιο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, γεμάτο από υγειονομικούς και ασθενείς που απαιτούν δημόσια και δωρεάν Υγεία καμιά σχέση δεν έχει με τα τηλεπαράθυρα, όπου αραδιάζει νυχθημερόν τα ψέματά του.


RIZOSPASTIS

«Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, να ανοίξουν το πρωί όλα τα χειρουργεία», «Δώστε λεφτά για την υγεία και όχι φακελάκια για τα χειρουργεία», «τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός», είναι τα συνθήματα που κυριάρχησαν επί δύο ώρες, σε μια από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις που έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) να έχει προκηρύξει στάση εργασίας, και την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας να διαμηνύει ότι «τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην Υγεία και τη ζωή. Δωρεάν υγεία για όλους».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης με το συγκεκριμένο μέτρο αποκάλυψαν οι υγειονομικοί, αναδεικνύοντας ότι οι ασθενείς που δεν θα μπορούν να χειρουργηθούν το πρωί επειδή οι χειρουργικές αίθουσες και το προσωπικό είναι λιγοστά, θα μπορούν αν ...έχουν λεφτά να χειρουργηθούν από το ίδιο προσωπικό στις ίδιες αίθουσες το απόγευμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως είπε ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», στο συγκεκριμένο νοσοκομείο «πάνω από 5 αίθουσες χειρουργείων παραμένουν κλειστές μια δεκαετία τώρα, που θα μπορούσαν να εξυπηρετούν πάνω από 75 χειρουργεία την εβδομάδα». Υπογράμμισε ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό «γονατίζουν το νοσοκομείο» καθώς είναι «πάνω από 400 θέσεις κενές στους γιατρούς, ενώ η πρόσφατη προκήρυξη έδωσε μόλις 15 θέσεις στο νοσοκομείο μας. Οι ελλείψεις στο υπόλοιπο προσωπικό ξεπερνούν τις 1.050 σε ένα νοσοκομείο που συνολικά θα ήθελε πάνω από 1.700 άτομα για να λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη καθημερινά».


RIZOSPASTIS

Κι όσο η κυβέρνηση έστηνε φιέστα για τα επί πληρωμή χειρουργεία, «ο "Ευαγγελισμός" βγαίνει από εφημερία και τα επείγοντα είναι ακόμα σε αναμονή», κατήγγειλε η Δήμητρα Σταματέλου, γιατρός στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και μέλος της ΕΕ της ΟΕΝΓΕ, σημειώνοντας ότι «όσοι είναι σαν τα κοράκια πάνω από τους ασθενείς θα μας βρουν απέναντί τους. Καμία ανοχή σ΄ αυτήν την πολιτική που θα κοστίσει ανθρώπινες ζωές».

Ο Γιώργος Σιδέρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν» και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ τόνισε ότι «οι γιατροί δεν είναι κυνηγοί κεφαλών, οι ασθενείς είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι που έχουν πληρώσει 2 και 3 φορές για να χειρουργηθούν. Δεν θα νομιμοποιήσουμε τον κανιβαλισμό στην Υγεία, δεν ηθικοποιείται το εμπόριο της υγείας και το φακελάκι». Και θύμισε ότι «τα χρόνια της πανδημίας έγιναν 200.000 λιγότερες χειρουργικές πράξεις με εντολή της κυβέρνησης».

«Εκατοντάδες συνάδελφοί μας γυρίζουν την πλάτη στα απογευματινά χειρουργεία και αρνούνται να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη του αρρώστου», τόνισε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ. Και επισήμανε ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, «που είναι η ναυαρχίδα του ΕΣΥ έχουν χειρουργηθεί εκατοντάδες vip πλούσιοι, βουλευτές, υπουργοί, μεγαλοπαράγοντες, χωρίς να δώσουν μισό ευρώ και θέλουν από την τσέπη του φτωχόκοσμου να πάρουν χιλιάρικα. Δεν θα το επιτρέψουμε, γιατί ξέρουμε ότι η ιδιωτική απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων μπορεί να δουλέψει μόνο εις βάρος της πρωινής λειτουργίας. Γιατί ήδη τα κοράκια που έχουν δηλώσει συμμετοχή διώχνουν τους ασθενείς από τα πρωινά, αρνούνται να τους βάλουν στην ενιαία λίστα χειρουργείου και τους λένε "θα περιμένεις πολύ, έλα το απόγευμα" με το αζημίωτο. Δεν θα το επιτρέψουμε. Δίνουμε όρκο τιμής, στους εαυτούς μας, στους συναδέλφους μας και σε όλο τον λαό. Αυτό το έκτρωμα δεν θα εφαρμοστεί».

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων σημείωσε ότι το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα έχει πείρα από τα εκσυγχρονιστικά εγχειρήματα όλων των κυβερνήσεων, καθώς «πάνω από το 30% δεν μπορεί να προσεγγίσει το σύστημα Υγείας».

Το αγωνιστικό «παρών» των συνταξιούχων νοσοκομειακών γιατρών μετέφερε ο Ηλίας Σιώρας, συνταξιούχος καρδιολόγος και πρώην πρόεδρος του Σωματείου στον «Ευαγελισμό», τονίζοντας: «Δεν θα το δεχτούμε εμείς που δώσαμε την ψυχή μας, με τις χιλιάδες εφημερίες, ξενυχτήσαμε για τον άρρωστο, χωρίς να κοιτάμε τι κρατάει στο χέρι του». Και κάλεσε τους διευθυντές που έτρεξαν πρώτοι πρώτοι να εφαρμόσουν τη ληστεία να κάνουν πίσω. «Εμείς έχουμε δώσει όρκο στον Ιπποκράτη και στον ελληνικό λαό και όχι στην ΕΕ που θέλει εμπορευματοποίηση της Υγείας», πρόσθεσε.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Χρήστος Παπαζαχαρίας, συνταξιούχος χειρουργός, που σημείωσε ότι θέλουν να δώσουν κι άλλα λεφτά για τους ομίλους Υγείας και για τις τράπεζες και τόνισε ότι «εμείς που χειρουργήσαμε χιλιάδες ασθενείς δωρεάν, έχουμε ψηλά το κεφάλι. Στεκόμαστε απέναντι στην πολιτική του κέρδους που κλιμακώνει την επίθεση».

Την αγωνία των εργαζομένων που καλούνται να γίνουν ασθενείς - πελάτες στο δημόσιο σύστημα Υγείας μετέφερε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, τονίζοντας ότι ο αγώνας των υγειονομικών «είναι και δικός μας αγώνας», ενώ επεσήμανε ότι ιδιαίτερα στον κλάδο του σακατεύονται πολλοί διανομείς. «Ολοι εμείς που δουλεύουμε και μέχρι τις 15 του μήνα δεν έχουμε τα χρήματα να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες, είμαστε στις λίστες γιατί δεν έχουμε να πληρώσουμε 2 και 3 χιλιάρικα», σημείωσε. Υπογράμμισε πως «τα έχουμε ήδη πληρώσει, κάθε μήνα στις εισφορές μας, όσοι είμαστε ενταγμένοι στα ΒΑΕ μάς παρακρατούν 280 ευρώ κάθε μήνα» και κάλεσε στην πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη.

Ο Θανάσης Γκώγκος, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, τόνισε ότι «η Υγεία και η Παιδεία είναι δικαίωμα του λαού και όχι εμπόρευμα», καλώντας στην πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη και στην απεργία της Πρωτομαγιάς.

Συγκέντρωση και στο ΚΑΤ

Με την κατακραυγή από υγειονομικούς και εργαζόμενους να συνεχίζεται, «σαν τον κλέφτη» τρύπωσε ο υπουργός Υγείας χτες το απόγευμα και στο νοσοκομείο ΚΑΤ για να εγκαινιάσει το αίσχος των επί πληρωμή χειρουργείων. Κι εκεί οι εργαζόμενοι τον υποδέχτηκαν αγωνιστικά ξεδιπλώνοντας πανό από την οροφή μάλιστα του νοσοκομείου, ενώ το πρωί είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο δίωρης στάσης εργασίας που προκήρυξε το Σωματείο.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε το ψήφισμα της ΕΙΝΑΠ για τα απογευματινά χειρουργεία, ενώ μιλώντας η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ, κατήγγειλε την πολιτική εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας καθώς και την ιδιωτικοποίηση τμημάτων του νοσοκομείου, όπως την τραπεζοκομία, μέσα από την παράδοση σε εργολάβο.

Αναφερόμενη στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, η Β. Πάκου κάλεσε τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να μη δηλώσουν συμμετοχή σε αυτά, ενώ σημείωσε ότι θα λειτουργήσουν και σε βάρος της πρωινής απρόσκοπτης λειτουργίας του νοσοκομείου, με δεδομένες και τις 790 κενές οργανικές θέσεις του νοσοκομείου. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν σωματεία και φορείς του Αμαρουσίου και των γύρω δήμων, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Σίσυ Γεωργικοπούλου, γγ του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Αμαρουσίου (μέλος της ΟΓΕ) και ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αμαρουσίου και γύρω Δήμων.

Μεταφέροντας την εικόνα της πραγματικότητας που επικρατεί στο ΚΑΤ, το Σωματείο Εργαζομένων, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι, σε καθημερινή βάση, είναι κλειστές 2 αίθουσες, ενώ 1 φορά τη βδομάδα οι κλειστές αίθουσες είναι 3, εξαιτίας της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να χειρουργηθούν το πρωί λόγω λειψού προσωπικού. Τονίζει, ακόμα, ότι οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε υπερεργασία και έτσι, λειτουργούν οι αίθουσες που λειτουργούν.

Την Τρίτη στο ΠΑΓΝΗ

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ με την 3μελή Επιτροπή Γιατρών ΠΑΓΝΗ καλούν όλα τα σωματεία υγειονομικών καθώς και τους φορείς της πόλης, να παραστούν την Τρίτη 19 Μαρτίου στις 12.30 στην πύλη του ΠΑΓΝΗ, τη μέρα της φιέστας για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων. Παράλληλα, προκηρύσσουν στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και συνέλευση στις 11 το πρωί στο αμφιθέατρο του ΠΑΓΝΗ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στα επί πληρωμή χειρουργεία, όχι στο «νόμιμο φακελάκι» (2024-04-02 00:00:00.0)
Μέχρι και 2.000 ευρώ το «νόμιμο και θεσμικό φακελάκι» στα επί πληρωμή χειρουργεία (2024-02-20 00:00:00.0)
«Πελάτες» οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία, όποιος πληρώνει χειρουργείται (2024-02-01 00:00:00.0)
Οποιος πληρώνει θα χειρουργείται, οι υπόλοιποι ...στην αναμονή (2024-01-30 00:00:00.0)
Για τα απογευματινά - επί πληρωμή - χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία (2022-04-29 00:00:00.0)
Ιδιωτική κλινική το νοσοκομείο Βόλου (1997-09-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ