Παρασκευή 15 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ» ΝΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΝ
Επείγουσα ανάγκη να δίνεται επίδομα ασθενείας στους επαγγελματίες

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες για καρδιοπαθή που μένει χωρίς εισόδημα

Να χορηγηθεί επίδομα ασθενείας σε επαγγελματία, που έπαθε έμφραγμα και πρέπει να μείνει εκτός εργασίας, απαίτησε η Ενωση Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων «Αναγέννηση» μαζί με άλλα σωματεία επαγγελματιών, με διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας το πρωί της Πέμπτης.

Η Ενωση, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, άλλες ενώσεις και σωματεία που συμμετείχαν στην παρέμβαση, παλεύουν για να έχουν όλοι οι επαγγελματίες στοιχειώδη προστασία, να δικαιούνται επίδομα στην περίπτωση ασθενείας αλλά και ατυχήματος, να μη μένουν ξεκρέμαστοι όταν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα υγείας ή ένα ατύχημα, κάτι που ιδιαίτερα στα βιοτεχνικά επαγγέλματα δεν είναι καθόλου σπάνιο.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση, ο επαγγελματίας, ιδιοκτήτης καθαριστηρίου στον Αγιο Δημήτριο Αττικής, αντιμετωπίζει σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα και υπέστη έμφραγμα. Ωστόσο, «δεν δικαιούται να πάρει επίδομα ασθενείας - όπως άλλωστε όλοι οι επαγγελματίες - παρά το γεγονός ότι ο θεράπων ιατρός τού συνέστησε να παραμείνει εκτός εργασίας για πάνω από έναν μήνα». «Μια ζωή πληρώνουμε και την ώρα που χρειαζόμαστε τη στήριξη του ασφαλιστικού μας φορέα, αυτός μας γυρίζει την πλάτη. Μια ζωή, ιδιαίτερα, τα τελευταία χρόνια, το κράτος και τις υπηρεσίες του τις βλέπουμε μπροστά μας μόνο όταν έρχονται να μας πάρουν», σχολιάζει η Ενωση.

Παράλληλα, τα βάρη που φορτώνονται στις πλάτες τους γίνονται όλο και πιο δυσβάσταχτα. Από την αρχή του έτους, οι επαγγελματίες έχουν δει τις ασφαλιστικές τους εισφορές να αυξάνονται κατά 4%, ενώ αντιμετωπίζουν την απώλεια της ασφαλιστικής κάλυψης όταν έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ και δεν μπορούν να τα ρυθμίσουν.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου της υπουργού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το ζήτημα είναι γνωστό για το υπουργείο και επιδιώκεται να υπάρξει κάποια ρύθμιση. Στην πεπατημένη της πολιτικής, που θεωρεί «κόστος» τις ανάγκες του λαού, επιβεβαίωσε πως το πρόβλημα είναι τα χρήματα, επανέλαβε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς πως οι επαγγελματίες πληρώνουν «πολύ λίγες» εισφορές, ενώ ρώτησε τα σωματεία που παλεύουν για αυτονόητα δικαιώματα αν η πρότασή τους είναι ...κοστολογημένη.

«Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια στο υπουργείο αλλά δεν έχει γίνει τίποτα», κατήγγειλε ο Νίκος Σφαντός, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων. Οπως υπενθύμισε, το 2021 σωματεία και Ενώσεις ΕΒΕ, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, είχαν κάνει κινητοποίηση με σχετικά αιτήματα. Ωστόσο, το υπουργείο δεν έδωσε ποτέ την παραμικρή απάντηση. Σήμερα, όπως κατήγγειλε, το πρόβλημα έχει λάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις. «Τα προηγούμενα χρόνια ο επαγγελματίας είχε κάποια λεφτά στην άκρη για τη δύσκολη ώρα. Τώρα μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, μετά την πανδημία και τα βάρη που δημιούργησαν, βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο», υπογράμμισε. «Είναι ζήτημα απολύτως επείγον να χορηγηθεί το επίδομα», πρόσθεσε, καλώντας την κυβέρνηση να ρυθμίσει έστω και με έκτακτο τρόπο το ζήτημα. «Η ασφάλιση είναι κοινωνικό δικαίωμα», ξεκαθάρισε ο Νίκος Σφαντός και διαβεβαίωσε πως στην κατεύθυνση αυτή η Ενωση, μαζί με την ΟΒΣΑ και άλλα σωματεία, θα συνεχίσει τη δράση και τις πρωτοβουλίες της.

Σε απόγνωση αν τους τύχει πρόβλημα υγείας

Τη στήριξη της Ενωσης ΕΒΕ Αγίου Δημητρίου στην κινητοποίηση και τα αιτήματά της μας μεταφέρει ο πρόεδρός της Ανδρέας Τζιόγκας. Οπως εξηγεί, το πρόβλημα αφορά κάθε επαγγελματία και ιδιαίτερα αυτούς που δουλεύουν χωρίς προσωπικό. «Είναι αυτονόητη η στήριξη της Ενωσης, καθώς έχουμε μέλη μας με ανάλογα προβλήματα», αναφέρει. Μάλιστα στέκεται ιδιαίτερα στην περίπτωση συναδέλφου του που έπαθε εγκεφαλικό πριν από 10 μήνες, του έχει αναγνωριστεί ποσοστό αναπηρίας αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχει λάβει επίδομα παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να δουλέψει.

«Κάθε αυτοαπασχολούμενος παρακαλάει να μην αρρωστήσει», εξηγεί ο Βαγγέλης Κυπραίος, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων Πειραιά, καθώς αυτό σημαίνει ότι μένει χωρίς εισόδημα, χωρίς επίδομα, ενώ κινδυνεύει να χάσει τους πελάτες του. Κι όταν λέει να μην αρρωστήσει, ξεκαθαρίζει πως δεν αναφέρεται στα συνηθισμένα προβλήματα υγείας. «Με μια ίωση πηγαίνουμε κανονικά στο μαγαζί», σημειώνει. «Αλλά τι γίνεται όταν πρέπει να κάνουμε ένα χειρουργείο; Πώς ζει η οικογένεια όταν προκύψει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας;», αναρωτιέται.

Ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή

Τη χορήγηση του επιδόματος ασθενείας στον ιδιοκτήτη του καθαριστηρίου, και συνολικά την αποζημίωση των επαγγελματιών που ασθενούν, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομίας. «Στην ουσία, οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν δικαίωμα να αρρωστήσουν, ή να τους συμβεί κάποιο επαγγελματικό ατύχημα, το οποίο είναι πολύ σύνηθες ειδικά στα βιοτεχνικά επαγγέλματα», αναφέρουν οι βουλευτές που υπογράφουν την Ερώτηση.

Υπενθυμίζουν πως συνδικαλιστικές οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών (9 δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες, 31 πρωτοβάθμια σωματεία και Επιτροπές Αγώνα) είχαν θέσει αυτά τα σοβαρά ζητήματα στο υπουργείο Εργασίας. Μεταξύ άλλων, είχαν ζητήσει: Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα σε περίπτωση ασθένειας, όταν απαιτείται η απουσία από την εργασία και για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας. Κατάργηση της προϋπόθεσης ύπαρξης ασφαλιστικής ενημερότητας για τις αποζημιώσεις λόγω ασθένειας ή ατυχήματος. Να θεσμοθετηθούν ρυθμίσεις με πολύμηνες δόσεις που να μην ξεπερνούν το 5% - 10% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των επαγγελματιών. Αναστολή των υποχρεώσεων σε ασφαλιστικό ταμείο, εφορία, ΔΕΚΟ και Τράπεζες για όσο διάστημα ο αυτοαπασχολούμενος παραμένει εκτός εργασίας. Το ΚΚΕ υπενθυμίζει τα αιτήματα αυτά και καταγγέλλει ότι μέχρι σήμερα τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν δώσει απαντήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ