Παρασκευή 15 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΒΡΟΣ
Να εξασφαλιστεί η ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους πυρόπληκτους αυτοαπασχολούμενους

Την εξασφάλιση της ασφαλιστικής ικανότητας για τους επαγγελματίες και τους ανέργους όλων των πυρόπληκτων περιοχών του Εβρου απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του Μάρτη, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν απομείνει χωρίς ασφαλιστική ικανότητα και επομένως χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, έχοντας συσσωρεύσει χρέη προς τον ΕΦΚΑ ιδιαίτερα τα χρόνια της πανδημίας, όταν έχασαν τα εισοδήματά τους εξαιτίας των lockdowns.

Η μοναδική στήριξη που έλαβαν από το κράτος ήταν η προεκλογική παροχή της κυβέρνησης, η οποία έδωσε μόνο προσωρινή ασφαλιστική ενημερότητα με την καταβολή των ετήσιων εισφορών που αντιστοιχούσαν στον κλάδο Υγείας, ενώ τώρα απαιτεί την καταβολή ή τη ρύθμιση του συνόλου των χρεών που διαμορφώθηκαν κατά τα χρόνια της πανδημίας.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με την οποία εξαιρούνται και χορηγούνται ασφαλιστική ικανότητα για το 2024 - 2025 και επίδομα μητρότητας σε όσους ασφαλισμένους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή φυσικές καταστροφές και σε περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018.

Ωστόσο, σε αυτήν την εξαίρεση δεν περιλαμβάνονται οι αυτοαπασχολούμενοι του πυρόπληκτου Εβρου, παρότι έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με μέτρα που περιλαμβάνουν και την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Ασφαλιστική ικανότητα απέκτησαν μονάχα οι πυρόπληκτοι αυτοαπασχολούμενοι του δήμου που έλαβαν κάποια αποζημίωση λόγω της φωτιάς.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί σε ανακοίνωσή της να ισχύσει η εξαίρεση και για όλες τις πυρόπληκτες περιοχές του ν. Εβρου ώστε να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα επαγγελματίες και άνεργοι που βρίσκονται στη δύσκολη αυτή κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ