Πέμπτη 4 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Η πυρκαγιά αποκάλυψε την έλλειψη μέτρων προστασίας

Ξέσπασε χτες τα ξημερώματα | Καταγγελίες οικοτρόφων για μη λειτουργία συστημάτων πυρασφάλειας | Κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με τους φοιτητές και την πρύτανη του Πανεπιστημίου

Κλιμάκιο του ΚΚΕ συνομιλεί με τους οικότροφους που μεταφέρθηκαν στο γυμναστήριο
Κλιμάκιο του ΚΚΕ συνομιλεί με τους οικότροφους που μεταφέρθηκαν στο γυμναστήριο
Πυρκαγιά ξέσπασε χθες λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα στη φοιτητική εστία εντός της Πανεπιστημιούπολης στα Γιάννενα. Η φωτιά περιορίστηκε σε ένα δωμάτιο του 3ου ορόφου στο Γ' κτίριο των εστιών, μετά από έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Δύο φοιτήτριες μεταφέρθηκαν στο εφημερεύον νοσοκομείο «Χατζηκώστα», για προληπτικούς λόγους, εκ των οποίων η μία υπέστη κρίση πανικού.

Σύμφωνα με τους εστιακούς φοιτητές, η πυρκαγιά αποκάλυψε την έλλειψη μέτρων προστασίας και διαχείρισης εκτάκτων συνθηκών. Συγκεκριμένα, κατήγγειλαν ότι δεν λειτούργησε κανένα σύστημα πυρασφάλειας, ούτε συναγερμός για την έγκαιρη ειδοποίησή τους. Μάλιστα φοιτήτρια κατήγγειλε ότι πατούσε επίμονα το κουμπί συναγερμού της πυρασφάλειας και αυτό δεν ενεργοποιούνταν. Από όλους τους πυροσβεστήρες που ήταν εγκατεστημένοι στον χώρο, μόλις ένας λειτούργησε. Αναφέρουν επίσης ότι δεν λειτούργησε το αυτόματο σύστημα καταιονισμού ύδατος «Sprinklers», παρά μόνο 3 ώρες μετά το συμβάν.

Πανικόβλητοι οι φοιτητές χτυπούσαν τις πόρτες των δωματίων για να ειδοποιήσουν τους συναδέλφους τους, ενώ έντρομοι συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο. Πιθανολογούν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα.

Αργότερα τα ξημερώματα οι πρυτανικές αρχές μετέφεραν τους φοιτητές στο κλειστό γυμναστήριο της Πανεπιστημιούπολης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κανένα σχέδιο προσωρινής φιλοξενίας τους. Μόνο μετά από επίμονες εκκλήσεις τους παρασχέθηκαν εμφιαλωμένο νερό και ορισμένα τρόφιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των φοιτητών σύντομα αποχώρησε, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας, σε σπίτια συμφοιτητών τους.

Τώρα μέτρα ασφάλειας των φοιτητικών εστιών


Εστιακοί φοιτητές, με τη στήριξη εκλεγμένων συνδικαλιστών από τα ΔΣ των Συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προχώρησαν αργότερα το πρωί σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου. Εκεί κατήγγειλαν στην πρύτανη Αννα Κ. Μπατιστάτου την ανυπαρξία μέτρων προστασίας και απαίτησαν να εξασφαλιστεί, με ευθύνη του Πανεπιστημίου, η διαμονή όλων των φοιτητών του συγκεκριμένου κτιρίου σε άδεια δωμάτια άλλων κτιρίων των εστιών ή σε ξενοδοχεία. Παράλληλα, να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και αποκατάστασή τους, με ευθύνη του Πανεπιστημίου, και να δοθούν αποζημιώσεις.

Στις καταγγελίες των φοιτητών η πρύτανης απάντησε ότι το Πανεπιστήμιο έχει όλα τα έγγραφα για την εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων πυρόσβεσης και ότι αναμένει τα αποτελέσματα του πορίσματος της Πυροσβεστικής. Ανέφερε επίσης ότι καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθούν δωμάτια για το σύνολο των εστιακών φοιτητών που έχουν ανάγκη φιλοξενίας.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη κλιμακίου της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, νωρίς το πρωί, στους εστιακούς φοιτητές που φιλοξενούνται στον χώρο του γυμναστηρίου του Πανεπιστημίου. Εκεί ο Νίκος Εξαρχος, βουλευτής Ιωαννίνων του Κόμματος και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, συνομίλησε με τους φοιτητές, που του μετέφεραν την έλλειψη μέτρων προστασίας από την πυρκαγιά και του ζήτησαν να παρέμβει ώστε να διασφαλιστεί ότι το κτίριο θα ελεγχθεί για την καταλληλότητά του και να επιστρέψουν με ασφάλεια στα δωμάτιά τους. Μέχρι τότε, ζήτησαν να διασφαλιστούν αξιοπρεπή δωμάτια για τη φιλοξενία τους στις εστίες ή σε ξενοδοχεία, να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και αποκατάσταση με ευθύνη του Πανεπιστημίου.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης το κλιμάκιο του ΚΚΕ πραγματοποίησε συνάντηση με την πρύτανη του Πανεπιστημίου, στην οποία μετέφερε τις μαρτυρίες των φοιτητών και τα αιτήματά τους. Ο Ν. Εξαρχος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα ασφάλειας και αποκατάστασης του κτιρίου της φοιτητικής εστίας, επισημαίνοντας ότι για τους φοιτητές αυτά τα δωμάτια είναι το σπίτι τους. Τόνισε επίσης την επείγουσα ανάγκη να απαιτηθεί από το υπουργείο Παιδείας αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση της κατάστασης στο σύνολο των φοιτητικών εστιών, καθώς και στις λοιπές υποδομές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Από την πλευρά της η πρύτανης υποστήριξε ότι οι δομές του Πανεπιστημίου «ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση», αγνοώντας τις καταγγελίες των φοιτητών. Μάλιστα, προκλητικά δήλωσε ότι «δεν πρέπει να ακούμε τι λέει ο κάθε φοιτητής» αλλά τι λένε οι εκάστοτε υπεύθυνοι, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ορισμένοι φοιτητές να φιλοξενηθούν σε δωμάτια της φοιτητικής εστίας της Δόμπολης, όπου κατά γενική ομολογία οι συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες. Η ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία της πόλης, αν και αρχικά εξεταζόταν, αποκλείστηκε, γιατί «δεν έχει λεφτά το Πανεπιστήμιο», δήλωσε. Δεν δεσμεύτηκε εξάλλου απέναντι στο αίτημα των φοιτητών για αποζημίωση των καταστροφών που υπέστησαν, αναφέροντας ότι πρέπει να περιμένουν το πόρισμα της Πυροσβεστικής για τις συνθήκες εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των κτιρίων

Σε σχόλιό της για την πυρκαγιά η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των κτιρίων και των υποδομών πυρασφάλειας, τη συντήρησή τους και τα μέτρα προστασίας σε ενδεχόμενο βραχυκυκλώματος.

Προσθέτει δε ότι «όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας υποχρηματοδότησης, της πολιτικής που αντιμετωπίζει ως κόστος τις ανάγκες των φοιτητών, που υποβαθμίζει διαχρονικά τη φοιτητική μέριμνα. Ακόμα και τα ελάχιστα δωμάτια που υπάρχουν, και τα οποία δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών σε στέγαση, είναι σε άθλια κατάσταση, ασυντήρητα, κάθε φορά που βρέχει λίγο παραπάνω πλημμυρίζουν οι διάδρομοι, χωρίς θέρμανση και χωρίς ζεστό νερό όλο τον χρόνο».

Ανακοίνωση στήριξης των αιτημάτων των εστιακών φοιτητών εξέδωσαν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους Φοιτητικούς Συλλόγους Ιωαννίνων. Διεκδικούν από την πρυτανική αρχή να εξασφαλίσει αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση για όλα τα κτίρια του Πανεπιστημίου, καθώς επίσης να καταργηθούν ο απαράδεκτος εσωτερικός κανονισμός και το χαράτσι των 40 ευρώ που έχει επιβληθεί στους εστιακούς φοιτητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ