Πέμπτη 18 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ξεκίνησε χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ατζέντα - φωτιά στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Χαρακτηριστικά ανάμεσα στα θέματα είναι τα σχετικά με την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα, την Ουκρανία, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και τον Λίβανο.

Συγκεκριμένα, μπροστά σε έναν διαφαινόμενο νέο κύκλο ύφεσης, η ηγεσία της ΕΕ εστιάζει στην «πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή προηγούμενων συμπερασμάτων σχετικά με την ενιαία αγορά της ΕΕ και τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της Ευρώπης», την ένταση της εκμετάλλευσης με τη νέα φουρνιά από αντιλαϊκά μέτρα, ειδικότερα «τρόπους προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική, μεταποιητική, βιομηχανική και τεχνική βάση της Ευρώπης», την «ένωση κεφαλαιαγορών», τον «ανταγωνιστικό, βιώσιμο και ανθεκτικό γεωργικό τομέα».

Βασικό θέμα της Συνόδου είναι και οι «τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στον Λίβανο». Χύνουν ξανά κροκοδείλια δάκρυα ζητώντας «άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», βάζοντας περίπου ως προαπαιτούμενο την «απελευθέρωση όλων των ομήρων άνευ όρων», ενώ καταδικάζουν ξανά τις ιρανικές επιθέσεις, αποσιωπώντας ό,τι προηγήθηκε, κι αφού έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν πλάτες στο κράτος - δολοφόνο, με πρόσχημα το «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ».

Στο τραπέζι θα μπουν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό με έμφαση «στις συνεχιζόμενες αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων και κατά κρίσιμων υποδομών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης εντατικής στόχευσης του ενεργειακού τομέα».

Στην ατζέντα είναι και η Τουρκία, για τις σχέσεις της ΕΕ με την οποία, όπως λένε στα προπαρασκευαστικά της Συνόδου κείμενα, «θα πραγματοποιήσουν στρατηγική συζήτηση», ενώ χτες διαρροές έκαναν λόγο για υπό προϋποθέσεις αναθέρμανση των σχέσεων με την Αγκυρα, η οποία για τους Ευρωπαίους περνάει από την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ