Πέμπτη 18 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Την ένταξη του Κοσόβου ενέκρινε και η κοινοβουλευτική συνέλευση

Με εισήγηση της Ντ. Μπακογιάννη και την «εύλογη» στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Ενα ακόμα βήμα για τη διεθνή αναγνώριση και αναβάθμιση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσόβου αποτελεί η απόφαση που έλαβε την Τρίτη η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), εγκρίνοντας και αυτή την ένταξή του στον οργανισμό, μετά από εισήγηση που είχε μάλιστα παρουσιάσει η Ντόρα Μπακογιάννη. Τη σχετική πρόταση ενέκριναν 131 βουλευτές, ενώ 29 καταψήφισαν και 11 τήρησαν αποχή. Την τελική απόφαση θα την λάβει η Επιτροπή των υπουργών που θα συνεδριάσει τον Μάη.

Η κυβέρνηση έτσι συνεχίζει στον επικίνδυνο δρόμο που προωθεί τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο, φορτώνοντας και άλλη «καύσιμη ύλη» ανταγωνισμών με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς, με τη στήριξη και των υπόλοιπων ευρωατλαντικών κομμάτων. Υπέρ, εκτός της Ντ. Μπακογιάννη, ψήφισαν επίσης: Η Αννα Ευθυμίου (ΝΔ), ο Γιώργος Σταμάτης (ΝΔ), ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης (ΝΔ). Απείχαν ο Αλ. Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Γ. Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), δίνοντας και την «εύλογη» στήριξη στα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Αλλωστε, στην παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας, που έχει αναλάβει τον ρόλο του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια, σε σχετική ψηφοφορία στην Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης τοποθετήθηκε με «παρών». Αφού ανέφερε πως έχει «αγωνιστεί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια», εννοώντας ουσιαστικά τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, που έριξε κι άλλο μπαρούτι στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων, είπε: «Συμφωνώ, λοιπόν, που σήμερα η ένταξη του Κοσόβου βρίσκεται στο τραπέζι, και αυτό έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική. Και σε αυτήν τη βάση, το Κόσοβο αποφάσισε επιτέλους να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το Μοναστήρι Ντέτσανι». Αφού συμφώνησε, δηλαδή, ουσιαστικά με την αναγνώριση του προτεκτοράτου του Κοσόβου, στη συνέχεια επισήμανε πως το Κόσοβο πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα ώστε να ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης...

Μόνο το ΚΚΕ έχει καταδικάσει αποφασιστικά τον πόλεμο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία και τη διάλυση της χώρας, τη δημιουργία του προτεκτοράτου του Κοσόβου και τις μεθοδεύσεις αναγνώρισής του, όπως έκανε ξανά και τώρα.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, εκπρόσωπος του Κόμματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, απέστειλε στη Γραμματεία της ελληνικής αντιπροσωπείας την ακόλουθη επιστολή:

«Κυρία Καραστεργίου,

Καθώς απουσιάζω για λόγους υγείας απ' αυτήν τη σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης και το θέμα του Κοσόβου που θα συζητηθεί αύριο, 16/4/24, είναι εξαιρετικής σημασίας για το κόμμα μου και μένα, να καταγραφεί η άρνησή μου, δηλαδή ΚΑΤΑ στην ψηφοφορία, παρακαλώ να με αντικαταστήσετε μόνο με συνάδελφο αναπληρωματικό μέλος, που θα έχει την ίδια αρνητική ψήφο, όπως η κ. Κασιμάτη, που με διαβεβαίωσε γι' αυτό. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι εφικτό, ας μείνει η θέση μου κενή για να μην αλλοιωθεί η αρνητική μου ψήφος.

Λιάνα Κανέλλη,

Βουλευτής ΚΚΕ».

Η κ. Κασιμάτη καταψήφισε την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αντιδράσεις από Σερβία

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, έσπευσε να σημειώσει ότι «με το Κόσοβο το Συμβούλιο της Ευρώπης αποκτά μια νέα και ζωντανή δημοκρατία, όπου ο νόμος κυβερνά και τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά».

Από τη σερβική πλευρά, ο υπουργός Αμυνας της Σερβίας και εντολοδόχος πρωθυπουργός Μίλος Βούτσεβιτς χαρακτήρισε «φεστιβάλ υποκρισίας» τη συνεδρίαση, υποστηρίζοντας ότι καταπατήθηκαν βασικές αρχές λειτουργίας του οργανισμού με την αποδοχή αιτήματος ένταξης από μία οντότητα που δεν αποτελεί κράτος - μέλος του ΟΗΕ. Ο δε ΥΠΕΞ, Ιβιτσα Ντάσιτς, είπε ότι για πρώτη φορά «προτείνεται η ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε κάτι που δεν είναι κράτος» και ενώ «εδώ και 11 χρόνια αρνείται να σχηματίσει την Ενωση Σερβικών Δήμων, που είναι διεθνής του υποχρέωση, και εφαρμόζει πολιτική τρόμου κατά του σερβικού λαού και εθνοκάθαρσης», κάνοντας λόγο για απόφαση που συνιστά υπονόμευση της «διεθνούς έννομης τάξης».

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, πριν από τη σύνοδο κατατέθηκαν τροπολογίες (που απορρίφθηκαν) μεταξύ άλλων και από Ιταλούς, με αίτημα να καθυστερήσει η αίτηση του Κοσόβου, έως ότου «εφαρμοστούν όλα τα άρθρα των Συμφωνιών των Βρυξελλών και της Οχρίδας, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης της Ενωσης των Σερβικών Δήμων». Ας σημειωθεί η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ουκρανίας, Oleksii Goncharenko, που κάλεσε τη Σερβία να συνεργαστεί με την ΕΕ και τους γείτονές της, «να γυρίσει σελίδα» και «να προχωρήσουμε μαζί», λέγοντας πως «δεν θα μπορέσετε ποτέ να ξαναχτίσετε τη σερβική αυτοκρατορία (...) να σπάσετε αυτή τη σχέση με τον Putin».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδήλωση - απάντηση στην κατάπτυστη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για ένταξη του Κοσόβου(2024-04-24 00:00:00.0)
Υποβολή επίσημου αιτήματος ένταξης στην ΕΕ από την Πρίστινα(2022-12-16 00:00:00.0)
Κι άλλο «λάδι στη φωτιά» με το αίτημα της Πρίστινα για ένταξη στην ΕΕ(2022-12-15 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» ξανά η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου(2022-12-13 00:00:00.0)
EE - HΠΑ ζητούν επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις «εξομάλυνσης»(2022-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ