Τρίτη 14 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΥΜΝΑ
Συγκλονιστικές στιγμές στην πύλη του εργοστασίου το βράδυ της Κυριακής

«Καραούλι» από το βράδυ της Κυριακής για να ακυρωθούν οι εγκληματικοί σχεδιασμοί

Νύχτα Κυριακής: Οι εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους «στο πόδι» στη Λάρυμνα
Νύχτα Κυριακής: Οι εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους «στο πόδι» στη Λάρυμνα
Με τις συμβάσεις τους να είναι προγραμματισμένο να λήξουν μεσάνυχτα της Κυριακής, ώστε να μπει το έγκλημα στην τελική ευθεία, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω.

Προσθέτοντας νέες συγκλονιστικές εικόνες στον μεγαλειώδη αγώνα τους, συγκεντρώθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, στέλνοντας αποφασιστικό μήνυμα ότι «έξω από τις εργασίες και τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε».

Την ώρα που το εργοστάσιο θα έπρεπε κανονικά να εκκενωθεί, να γίνει άψυχο κουφάρι, αποτελώντας «κίνδυνο - θάνατο» για ολόκληρη την περιοχή, οι εργαζόμενοι μαζί με τις οικογένειές τους στάθηκαν αποφασιστικά, μαζικά, μια γροθιά, μπροστά από το εργοστάσιο, μπροστά από τα σπίτια τους, στις γειτονιές που μεγάλωσαν. Πρόσθεσαν μια ακόμα λαμπρή σελίδα στον ηρωικό αγώνα που δίνουν 4,5 χρόνια τώρα και έδειξαν ότι η φλόγα αυτού του αγώνα παραμένει αναμμένη και δυναμώνει όσο σκληραίνει η σύγκρουση.

Στην πλατεία του οικισμού μπροστά από το εργοστάσιο εκτυλίχθηκαν για μια ακόμη φορά συγκινητικές στιγμές. Οι εργαζόμενοι έδιναν κουράγιο ο ένας στον άλλον, καθησύχαζαν τις οικογένειές τους, συζητώντας παράλληλα για τη συνέχιση του αγώνα και σε αυτήν την κρίσιμη καμπή.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα η κυβέρνηση έριξε το μπουρλότο στη ΛΑΡΚΟ με μια ΚΥΑ η οποία απέλυε όλο το προσωπικό. Ενας σχεδιασμός που για μια ακόμα φορά «έμεινε στα χαρτιά» κάτω από τη μεγάλη πίεση του αγώνα και την αλληλεγγύη (βλ. θέμα πάνω), που όμως αν υλοποιούνταν θα άφηνε το εργοστάσιο χωρίς εργαζόμενους, αλλά και χωρίς καμία πρόβλεψη για την επόμενη μέρα. Χωρίς ουσιαστική φύλαξη, χωρίς καμία ασφάλεια έναντι των επικίνδυνων υλικών και του κινδύνου πρόκλησης βιομηχανικού ατυχήματος.

Θα άφηνε γονείς και μαθητές να μην ξέρουν αν και πώς θα λειτουργήσει το σχολείο τους στον οικισμό το πρωί. Χωρίς να ξέρουν αν θα έχουν ρεύμα ή νερό στα σπίτια του οικισμού και της Λάρυμνας, ποιος θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία και τη φύλαξη των εγκαταστάσεων ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

Την επικίνδυνη αυτή κατάσταση τόνισε στην ομιλία του προς τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, το βράδυ της Κυριακής, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, καλώντας σε αγωνιστική ετοιμότητα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα έφερναν η πίεση του αγώνα και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά και σε περιφρούρηση της ασφάλειας των οικογενειών τους στον οικισμό.

«Η ΛΑΡΚΟ αφύλακτη βόμβα»

Την επικίνδυνη κατάσταση που θα διαμόρφωνε στη ΛΑΡΚΟ και ιδιαίτερα στον χώρο του εργοστασίου και του οικισμού η απόλυση και απομάκρυνση των εργαζομένων τόνισε σε επιστολή του προς την ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας.

Συγκεκριμένα, τονίζοντας ότι με τη λήξη των συμβάσεων η ΛΑΡΚΟ θα αποτελεί «αφύλακτη βόμβα», το Σωματείο σημείωνε στην επιστολή του:

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είμαστε έξω από τα συρματοπλέγματα, τα υλικά και τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ που μπορεί να προκαλέσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή βιομηχανικό δυστύχημα μεγάλης εμβέλειας βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές κατοίκων 2 οικισμών και ενός χωριού, που αποτελούν εστία εγκληματικότητας και είναι αφύλακτα.

Τα ιατρεία των οικισμών και τα ασθενοφόρα που για 6 δεκαετίες έχουν σώσει εκατοντάδες ζωές έκλεισαν. Δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό.

Η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στους οικισμούς και το χωριό της Λάρυμνας συνεχίζονται μέχρι την πρώτη βλάβη.

Σήμερα το πρωί (σ.σ. χτες) οι μαθητές του Γυμνασίου Λάρυμνας είναι αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα κάτω από αυτές τις συνθήκες επικινδυνότητας και οι γονείς, εκτός από τη διαχείριση της ανεργίας, πρέπει να ζουν με την αγωνία για το αν τα παιδιά τους είναι ασφαλή.

Οι εργαζόμενοι, με τα μάτια 14, είμαστε σε ετοιμότητα για την ασφάλεια των οικογενειών μας και αναμένουμε από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό τοποθέτηση που να διασφαλίζει την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, την παραμονή των εργαζομένων μέχρι να γίνει η μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη, την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των κατοίκων της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ