Τρίτη 14 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΓΙΔΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
«Μπαλάκι» οι ευθύνες για πρόσφατο εργατικό «ατύχημα»

Από τον ΔΕΔΔΗΕ στους εργολάβους και από εκεί στους υπεργολάβους για να βγαίνει λάδι η εργοδοσία

Τις εταιρείες ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΡΝΑ και ΕΒΙΝΤΑ για τη στάση τους όσον αφορά το εργατικό «ατύχημα» που οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό ενός εργαζόμενου στην Ικαρία, το Σάββατο 27 Απρίλη, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο αυτό «ατύχημα», 36χρονος εργολαβικός εργαζόμενος είχε χτυπηθεί από ρεύμα, διακομίστηκε αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Ικαρίας και στη συνέχεια κρίθηκε απαραίτητη η αεροδιακομιδή του στο Θριάσιο Νοσοκομείο, στην Ελευσίνα.

Οι εταιρείες «προσπάθησαν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να βγουν λάδι», καταγγέλλει το Σωματείο. Ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως εξηγεί, προσπαθεί να μεταφέρει όλη την ευθύνη στον ανάδοχο. Η ΤΕΡΝΑ, που είναι ο κύριος εργολάβος, παραπέμπει με τη σειρά της σε άλλον υπεργολάβο. Η ΕΒΙΝΤΑ, υπεργολάβος της ΤΕΡΝΑ, προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Στο φόντο αυτό, το Σωματείο ξεκαθαρίζει ότι ένοχη, όχι μόνο για το πρόσφατο αλλά και για μια σειρά από «ατυχήματα», είναι η πολιτική που υπηρετεί τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μέσα από την «απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας», το «σπάσιμο» των δικτύων και των αρμοδιοτήτων, την επέκταση της εργολαβοποίησης, την υποστελέχωση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργολαβίες συνεπάγονται «σκόντο στα μέτρα προστασίας και εντατικοποίηση της εργασίας».

«Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αύξηση των κινδύνων για τους εργαζόμενους στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η διάχυση ευθυνών και τα συνεχή "ατυχήματα", τα οποία δεν έχουν τέλος», τονίζει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την οργάνωση και την πάλη τους.

Τραγικές οι ελλείψεις των υπηρεσιών σε προσωπικό και υποδομή

Στο μεταξύ, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή των υπηρεσιών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία φέρνει στην επιφάνεια ο Σύλλογος Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και Υπαλλήλων Επιθεώρησης Εργασίας.

Με μια αποκαλυπτική του επιστολή δείχνει πώς στην πράξη, και με διαχρονικές ευθύνες κράτους και εργοδοσίας, διαμορφώνεται το καθεστώς «ασυλίας» για την εργοδοσία, αφού οι μεγάλες ελλείψεις στρώνουν το έδαφος για γιγάντωση των παραβάσεων στους χώρους δουλειάς.

Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή απευθύνεται στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο Συμβούλιο Διοίκησης της Επιθεώρησης Εργασίας και στον διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι οι επιθεωρητές εκτελούν τα καθήκοντά τους κάτω από αντίξοες συνθήκες, παρά την έλλειψη οργάνωσης, κατάλληλων υποδομών και της ιατρικής παρακολούθησής τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τα εξής:

- Πλήρης υποστελέχωση σε επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας, διοικητικό προσωπικό και οδηγούς.

- Ο συνολικός αριθμός των επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Επιθεώρηση Εργασίας βαίνει συνεχώς μειούμενος αφού παρά τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί μαζικές προσλήψεις από το 1999.

- Στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας υπηρετούσαν το 2000 περίπου 440 επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας, ενώ σήμερα μετά βίας φτάνουν τους 240, ανεβάζοντας τον μέσο όρο ηλικίας τους στα 55 περίπου έτη, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το μέλλον της, αλλά και για την πολιτική βούληση και τον κεντρικό σχεδιασμό του κράτους που αφορούν στην Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

- Μη άμεση ρύθμιση και έκδοση της ΚΥΑ για το επίδομα της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας.

- Ελλειψη νομικής υποστήριξης και νομικής προστασίας των επιθεωρητών.

- Ελλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, προβληματική λειτουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, έλλειψη αυτοκινήτων.

Σημειώνουν ακόμα «τους χαμηλούς μισθούς αφού είδαμε τα 13 τελευταία χρόνια τις αποδοχές μας να μειώνονται κατά 40%, να καταργείται ο 13ος και 14ος μισθός και να παγώνει μισθολογικά η διετία 2016 - 2017».

Ο Σύλλογος ζητά μεταξύ άλλων: Να πραγματοποιηθούν άμεσα προσλήψεις επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας καθώς και διοικητικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Να εκδοθεί η προβλεπόμενη ΚΥΑ για τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Να θεσμοθετηθεί άμεσα η νομική υποστήριξη και η νομική προστασία των επιθεωρητών. Να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Επιθεώρησης Εργασίας. Να αναθεωρηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία. Να αυξηθούν οι σταθερές και μόνιμες αποδοχές (13ος και 14ος μισθός).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να πάρει απάντηση η προσπάθεια «κουκουλώματος» των εργατικών «ατυχημάτων»(2023-01-24 00:00:00.0)
Σοβαρά τραυματισμένος επιθεωρητής Εργασίας κατά τη διάρκεια ελέγχου(2022-07-08 00:00:00.0)
Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» στην Ικαρία(2019-03-20 00:00:00.0)
Δύο νέα εργατικά «ατυχήματα» προστίθενται στα απανωτά περιστατικά(2017-06-08 00:00:00.0)
Καταγγέλλει σχεδιασμούς διάλυσης των Επιθεωρήσεων Εργασίας(2013-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ