Σάββατο 1 Ιούνη 2024 - Κυριακή 2 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ
ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΚΩΣΤΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ.

Γεννημένος το 1937 στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες, συνέδεσε τη ζωή του για πάνω από 7 δεκαετίες με τους αγώνες του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ. Δοκιμάστηκε σε συνθήκες παρανομίας και διωγμών από μικρή ηλικία αλλά και σε περιόδους με άλλες δυσκολίες όπως αυτές της διάσπασης, των ανατροπών και της υποχώρησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Ανταποκρίθηκε σε πολλές χρεώσεις μέσα στο Κόμμα. Από το 1964 στο Τομεακό Γραφείο της Καλλιθέας στους Λαμπράκηδες και ύστερα τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 1964 στην παράνομη Οργάνωση του ΚΚΕ. Το 1966 Γραμματέας του Τομέα Μοσχάτου και Ταύρου της ΕΔΑ.

Με τη χούντα συλλαμβάνεται, πέρασε στρατοδικείο κι ύστερα στις φυλακές Αβέρωφ και στο Ναύπλιο. Βγήκε με την αμνηστία το Γενάρη του 1973. Ξαναπιάστηκε με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Μετά τη μεταπολίτευση στην Αχτίδα της Καλλιθέας και ύστερα στον Ταύρο.

Εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος το 1975 στον δήμο Ταύρου και για όλη την 20ετή πορεία όπου στο τιμόνι του δήμου ήταν οι κομμουνιστές με δήμαρχο τον σύντροφο Παναγιώτη Βακαλόπουλο. Ο σύντροφος Κώστας διετέλεσε επί έτη αντιδήμαρχος.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Μαρία, οι κόρες του Φανή και Εφη, τα εγγόνια του, προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟ Ταύρου του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ