Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Στις 10 Ιούλη η απόφαση του Εφετείου

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Στις 10 Ιούλη αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Εφετείου, που δίκασε σε δεύτερο βαθμό τους δύο κατηγορούμενους για το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας το 2018. Υπενθυμίζεται ότι την ενοχή του μεσίτη και του κοσμηματοπώλη για θανατηφόρα σωματική βλάβη, όπως και πρωτόδικα, έχει ζητήσει ο εισαγγελέας Στ. Κωσταρέλος προς το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο. Στην πρότασή του επί της ενοχής, ανέφερε πως τα 23 χτυπήματα που υπέστη ο Ζακ Κωστόπουλος στο κεφάλι επέφεραν τον θάνατο. «Αν και γνώριζαν ότι τα χτυπήματα στο κεφάλι μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, και είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν το αποτέλεσμα του θανάτου, εν τούτοις του επιτέθηκαν με κλωτσιές στο κεφάλι», είπε, προσθέτοντας: «Οι ισχυρισμοί τους ότι ήταν σε άμυνα ή νομιζόμενη άμυνα δεν ευσταθούν, γιατί εκείνοι ήταν έξω από το κατάστημα με ασφάλεια ανάμεσα στον κόσμο και αυτοί έσπασαν το μεγαλύτερο μέρος του τζαμιού, ενώ ο Κωστόπουλος ήταν μόνος του μέσα στο κατάστημα και είχε κληθεί η αστυνομία και ήταν βέβαιη η σύλληψή του». Ο Στ. Κωσταρέλος αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα προέκυψαν κατά τη διαδικασία, λέγοντας πως σύμφωνα με το βιντεοληπτικό υλικό και τις μαρτυρικές καταθέσεις υπήρξε «σκηνικό λιντσαρίσματος». Οπως περιέγραψε: «Οι κατηγορούμενοι άρχισαν με τα πόδια να σπάνε την τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου και με μένος να τον χτυπάνε στο κεφάλι, το οποίο ταλαντευόταν δεξιά και αριστερά με αποτέλεσμα να προσκρούσει στα τζάμια. Ο ένας τον έσυρε στο πεζοδρόμιο, αφού τον αφόπλισε από το μαχαίρι. Τότε ο Ζακ Κωστόπουλος ανέπνεε και είχε τις αισθήσεις του. Ο ένας τον κλώτσησε συνολικά 9 φορές, από τις οποίες οι 5 στο κεφάλι, και ο άλλος 5 φορές και οι τρεις στο κεφάλι». Τέλος, ως αιτία θανάτου υπέδειξε τις καταθέσεις των ιατροδικαστών που μιλούν για «ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που συνδέονται αιτιωδώς με τον θάνατο μέσω μηχανισμού στρες», ενώ επεσήμανε ότι «δεν υπήρχε παθολογία της καρδιάς».

Φοιτητική διαμαρτυρία έξω από τα δικαστήρια

Από το πρωί χτες, στην έναρξη της διαδικασίας, εκπρόσωποι από τους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας βρέθηκαν έξω από τα δικαστήρια. Απαίτησαν την καταδίκη των κατηγορουμένων και την παραδειγματική τους τιμωρία, τονίζοντας ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι μπορούν να αποτελούν ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε μορφή ρατσιστικής και ομοφοβικής βίας και ότι θα εντείνουν τη διεκδίκηση για τα σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα όλων των νέων ανθρώπων.

«Απαιτούμε την καταδίκη όλων των κατηγορουμένων και την παραδειγματική τους τιμωρία», σημείωσε εκ μέρους των φοιτητών η Χρύσα Λεμπέση - Πάκου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ και συνέχισε: «Καταδικάζουμε την απαράδεκτη κωλυσιεργία της δίκης και την προσπάθεια συγκάλυψης και υπονόμευσης της δίωξης των δραστών, τόσο με ευθύνη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με τη σημερινή της ΝΔ.

Η δολοφονία αυτή, συνολικά τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις δεν γίνονται σε κοινωνικό κενό αέρος, είναι αποτέλεσμα των κραυγαλέων κοινωνικών διακρίσεων που γεννά και αναπτύσσει το σημερινό σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Εκεί γεννιέται και καλλιεργείται η ομοφοβία και ο ρατσισμός.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι δυναμώνουμε τον αγώνα και την αλληλεγγύη, δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για τα σημερινά σύγχρονα κοινωνικά μας δικαιώματα, δυναμώνουμε τον αγώνα για ολόπλευρα μέτρα κρατικής και κοινωνικής στήριξης, για μέτρα για μόρφωση, δουλειά και δημιουργική ζωή στο ύψος των αναγκών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ