Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε εφαρμογή το «δουλεμπόριο» μεταναστών από την Αίγυπτο

Ξεκινά τη λειτουργία της η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εφαρμογή της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου και έτσι τίθεται σε εφαρμογή η διμερής συμφωνία για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα. Πρόκειται για τη συμφωνία «εργασιακής κινητικότητας», που στην ουσία αποτελεί επίσημο δουλεμπόριο μεταναστών εργατών. Εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής που ουσιαστικά ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών ανάλογα με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, και αποτελεί την άλλη όψη της καταστολής, των φραχτών, του εγκλωβισμού, της παροχής ασύλου με το σταγονόμετρο.

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν υπογράψει από τον Νοέμβρη του 2022, με πρωτοβουλία του τότε αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Μ. Βαρβιτσιώτη, διμερή διακρατική συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης. Ηδη έχει καταρτιστεί ο κατάλογος με τους πρώτους 2.400 υποψηφίους, οι μετακλήσεις των οποίων θα αρχίσουν να διεκπεραιώνονται μέσα στο φετινό καλοκαίρι.

Η συμφωνία προβλέπει ειδική διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για την εποχική εργασία και η λειτουργία της πλατφόρμας ξεκίνησε τη Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ