Πέμπτη 20 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Οι αρχές αναγνώρισαν πως δεκάδες παιδιά που βρέθηκαν να εργάζονται παράνομα σε ποτοποιείο της εταιρείας «Som Group» - στο κρατίδιο Μάντια Πράντες - μεταφέρονταν εκεί με ...σχολικά λεωφορεία. Μάλιστα, δόθηκαν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από τα χέρια των παιδιών γεμάτα εγκαύματα, εξαιτίας της επαφής τους με χημικές ύλες. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουλάχιστον 11 είναι τα θύματα που μετρά η χώρα στα βορειοανατολικά, μετά από «έντονα καιρικά φαινόμενα» που έφεραν στην επιφάνεια πόσο αθωράκιστος μένει ο λαός στη χώρα. Μόνο στο Νέο Δελχί αναφέρθηκαν σε μια βδομάδα πέντε θάνατοι από θερμοπληξία.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τη συνάντηση Αμερικανών κοινοβουλευτικών, περιλαμβανομένης της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, με τον Δαλάι Λάμα και την εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ, επέκρινε το Πεκίνο. Η συνάντηση έγινε στη βόρεια Ινδία, όπου διαμένει ο 88χρονος πνευματικός ηγέτης των βουδιστών, με την Πελόζι να την χαρακτηρίζει «αληθινά μια ευλογία» και «τιμή». Η κινεζική πρεσβεία στο Νέο Δελχί αντέδρασε λέγοντας ότι ο Δαλάι Λάμα «δεν είναι μια καθαρά θρησκευτική φυσιογνωμία, αλλά ένας πολιτικός εξόριστος στρατευμένος σε αποσχιστικές αντικινεζικές δραστηριότητες με πρόσχημα τη θρησκεία» και ζήτησε από τις ΗΠΑ «να αναγνωρίσουν πλήρως την αποσχιστική αντικινεζική φύση» της οργάνωσης του Δαλάι Λάμα.

ΑΓΚΥΡΑ - ΓΕΡΕΒΑΝ.-- Τηλεφωνική συνομιλία είχαν χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερτνογάν με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Ν. Πασινιάν, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση για «εξομάλυνση των διμερών σχέσεων». Οι ηγέτες τόνισαν τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ των αντίστοιχων ειδικών απεσταλμένων τους και επιβεβαίωσαν τα σημεία συναίνεσης που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα.

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ.-- Αποκαταστάθηκε πλήρως η επικοινωνία με το διαστημικό όχημα «Voyager 1», που είχε διακοπεί από τον Νοέμβριο του 2023, χάρη στην αποτελεσματική επίλυση προβλήματος που είχε προκύψει με προβληματικό μικροεπεξεργαστή από ομάδα επιστημόνων της NASA. Ετσι, το διαστημικό όχημα που εκτοξεύτηκε το 1977 και περιπλανάται έκτοτε στο διάστημα, συνεχίζει να στέλνει πληροφορίες.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Η εταιρεία κατασκευής μικροεπεξεργαστών «Nvidia», που θεωρείται πρωτοπόρος στην κατασκευή τσιπ για συσκευές και εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, ανακοίνωσε πως η αξία της ανέρχεται σε περίπου 3,34 τρισεκατομμύρια δολάρια και πως η τιμή των μετοχών της έχει διπλασιαστεί από την αρχή του χρόνου. Θεωρείται έτσι η τεχνολογική εταιρεία με την πιο υψηλή αξία μετοχών, ξεπερνώντας και εκείνες των μονοπωλίων της «Microsoft» και «Apple».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί πλήττονται τις τελευταίες μέρες από τις συνέπειες ενός νέου κύματος καύσωνα κυρίως στις μεσοδυτικές και βορειοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι θερμοκρασίες (π.χ. Φοίνιξ) φθάνουν ακόμη και τους 46 βαθμούς. Παράλληλα, στην Καλιφόρνια μαίνονται από τη Δευτέρα δύο μεγάλες πυρκαγιές, που ανάγκασαν το βράδυ της Τρίτης τουλάχιστον 7.000 ανθρώπους να εκτοπιστούν από τις εστίες τους σε ορεινή περιοχή του Νέου Μεξικού, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, και κατέστρεψαν πάνω από 500 κτίρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ