Πέμπτη 27 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Συνεχίζουν με 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο για τη ΣΣΕ

Νέα 24ωρη απεργία χτες, με συγκέντρωση στο Στρατώνι | Παράνομη κρίθηκε η 10ωρη δουλειά στα μεταλλεία από την Επιθεώρηση Εργασίας

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στο Στρατώνι
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στο Στρατώνι
Νέα 24ωρη απεργία και μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Στρατώνι πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, οι μεταλλωρύχοι της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα τους για την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, υπεράσπιση των επίσημων αργιών και κοινωνικά επιδόματα.

Κλιμακώνουν δε με 48ωρη απεργία σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, οπότε θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση στο εργοτάξιο στις Σκουριές, όπου θα εκτιμήσουν τις εξελίξεις και θα καθορίσουν την παραπέρα πορεία του αγώνα τους.

Στο μεταξύ, χτες, δεν έφτασε στο λιμάνι του Στρατωνίου το πλοίο που αναμενόταν για να φορτώσει μετάλλευμα. Προφανώς «έκοψε» ταχύτητα, παίρνοντας υπόψη τον αποφασιστικό, καθολικό και ανυποχώρητο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων.

Στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, εκφράζοντας έμπρακτα τη στήριξη του Κόμματος στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Σήμερα, Πέμπτη, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα έχουν συνάντηση με εκπροσώπους της εργοδοσίας της «Ελληνικός Χρυσός» στα γραφεία της εταιρείας στην Ολυμπιάδα. Τα Σωματεία πηγαίνουν σ' αυτήν τη συνάντηση με επιπλέον όπλο στη φαρέτρα τους το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας που έβγαλε παράνομη την προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει τη 10ωρη εργασία μέσω των εργολάβων. Οπως είπαν οι εργαζόμενοι, η εργοδοσία έχει μόνο μια επιλογή, να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις τους.

Τα νέα ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων «Αγία Βαρβάρα», μιλώντας στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση. «Εχουμε και επίσημα καλά νέα. Χτες βγήκε η απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας που θεωρεί παράνομο το πρόγραμμα που κατέθεσε ο εργολάβος με πίεση από την εταιρεία. Μάλιστα, το πάει και ένα βήμα παραπέρα και λέει ότι δεν μπορεί να καταργήσει τον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ).

Μετά και από αυτήν την εξέλιξη αλλά και έχοντας πλέον κάνει καθαρό, με τον πολυήμερο αγώνα μας, το ποιες είναι οι προθέσεις μας, αύριο (σ.σ. σήμερα) ελπίζουμε η εταιρεία να καθίσει να συζητήσει πάνω στις προτάσεις μας και σε αυτά που διεκδικούμε να πάρουμε οι εργαζόμενοι.

Πιστεύουμε ότι αυτή η συνάντηση θα είναι καταλυτική», είπε.

Το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας, όπου προσέφυγαν οι εργαζόμενοι ενάντια στην προσπάθεια της εργολαβικής εταιρείας «Τεχνοχημική», που μετά από απαίτηση της «Ελληνικός Χρυσός» προσπάθησε να επιβάλει 10ωρη 4ήμερη εργασία, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σε τυχόν τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων της, τούτο μπορεί να γίνει μόνο όταν λαμβάνει υπόψιν της τόσο τις διατάξεις του ΚΜΛΕ ως προς τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων της, από τις οποίες και δεσμεύεται, όσο και τις γενικότερες διατάξεις και προϋποθέσεις της εργατικής νομοθεσίας αναφορικά με τα χρονικά όρια εργασίας».

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της χτεσινής απεργιακής συγκέντρωσης με θερμό χειροκρότημα έγινε δεκτή από τους απεργούς η είδηση ότι αύριο Παρασκευή, στην απεργιακή τους συγκέντρωση στις Σκουριές, στις 10 π.μ., θα παραβρεθεί για να χαιρετίσει τον αγώνα τους ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ