Πέμπτη 27 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σε καθημερινές κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων

Τρίωρη στάση εργασίας και μαζική, δυναμική παρέμβαση στον υποδιοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στην εργασία των υπό απόλυση 35 καθαριστών και καθαριστριών.

Παράλληλα, νέα κινητοποίηση προγραμματίζουν για σήμερα Πέμπτη, στις 9.30 π.μ., στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε το Σωματείο για να μπλοκάρει την είσοδο του εργολάβου καθαριότητας στο νοσοκομείο από την 1η Ιούλη. Στη συνέχεια, στις 12 μ., θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην 3η ΥΠΕ στην Αριστοτέλους. Και καλούν όλους τους φορείς της πόλης να πλαισιώσουν τον αγώνα των εργαζομένων, να μεγαλώσουν το κύμα αλληλεγγύης.

Οι 35 εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) στην καθαριότητα βρίσκονται σε πολύμηνο αγώνα, διεκδικώντας την ανανέωση της σύμβασης και την παραμονή τους στην εργασία. Το προηγούμενο διάστημα πέτυχαν τρίμηνη παράταση, η οποία λήγει 30 Ιούνη.

Η διοίκηση του νοσοκομείου, παρά την εκφρασμένη πρόθεση του υπουργείου για παράταση των ΣΟΧ, προχώρησε εσπευσμένα σε υπογραφή σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία καθαριότητας. Μια σύμβαση που, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΨΝΘ, θα κοστίσει πολύ περισσότερο από το μέχρι τώρα μισθολογικό κόστος των 35 εργαζομένων.

Στο πλευρό των συμβασιούχων εργαζομένων βρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, στηρίζοντας το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για παραμονή των συναδέλφων τους στην εργασία.

Σημειώνεται πως την οργή των εργαζομένων προκάλεσε η απαράδεκτη στάση του υποδιοικητή του Νοσοκομείου και η άρνησή του να δεχθεί το σύνολο των εργαζομένων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να τραμπουκίσει εργαζόμενη, εκλεγμένη στο ΔΣ του σωματείου, λέγοντάς της ότι είναι ...«υπότροπη» από παλαιότερες μαζικές διαδικασίες διεκδίκησης. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν να καλέσει την αστυνομία να παρέμβει.

Στον «Ευαγγελισμό»

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο να αντιδρά στις απολύσεις.

Οπως αναφέρει, «σε 4 μόνο εργάσιμες απολύονται οι συνάδελφοι καθαριστές - εργάτες που εδώ και χρόνια ζουν το "μαρτύριο της σταγόνας" με τις παρατάσεις της τελευταίας στιγμής, τις συνεχείς παραιτήσεις λόγω άθλιων εργασιακών συνθηκών (αλλά και συμπεριφορών) και τα πολλαπλά καθήκοντα που αυτά συνεπάγονται». Και θυμίζει ότι «όλα τα προηγούμενα χρόνια, όποιος κι αν κυβέρνησε τους εγκλώβισε σε καθεστώς ομηρίας και κοροϊδίας. Ακόμη και σήμερα συνεχίζουν διοίκηση και αρμόδια διεύθυνση να τους εμπαίζουν και να εκμεταλλεύονται το φιλότιμό τους!».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σημειώνει το Σωματείο, «έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι θα προχωρήσει η παραχώρηση της καθαριότητας σε εργολάβο, τη στιγμή που από τη μια πρόκειται για κρίσιμες υπηρεσίες για τη λειτουργία του νοσοκομείου και η μόνη δίκαιη λύση είναι η μονιμοποίηση των συναδέλφων και από την άλλη οι υπηρεσίες εργολάβων κοστίζουν πολλαπλάσια».

Επίσης, υπογραμμίζει το Σωματείο, «στις 30 Ιούνη λήγει η τελευταία παράταση των ειδικευόμενων νοσηλευτών, δηλαδή πετιέται στον δρόμο της ανεργίας ένα αξιόμαχο και ειδικευμένο προσωπικό, τη στιγμή που οι ελλείψεις και η εντατικοποίηση έχουν "χτυπήσει κόκκινο". Ηδη, στα τμήματα αιχμής ειδικά οι εφημερίες είναι αδύνατο να βγουν χωρίς διπλο-τριπλοβάρδιες!».

Παράλληλα, προσθέτει πως «οι συνθήκες δουλειάς επιδεινώνονται και για όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες: Χαμηλοί μισθοί, ατελείωτες ώρες απλήρωτες "για να βγει η δουλειά", απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ρεπό και κανονικών αδειών, αλλά και ασύδοτη αυθαιρεσία και αυταρχισμός από την πλευρά της διοίκησης που προσπαθεί να μετακυλίσει την ευθύνη για την αποδόμηση των υπηρεσιών του νοσοκομείου και τη δικαιολογημένη οργή των ασθενών απέναντι στο προσωπικό ακόμη και παρεμβαίνοντας ευθέως στο ιατρικό - επιστημονικό έργο, καταπατώντας κάθε έννοια δεοντολογίας και αξιοπρέπειας. Με πειθαρχικές διώξεις στην ημερήσια διάταξη! Με διακρίσεις και "διαίρει και βασίλευε"...».

Παναττική στάση εργασίας για τα ΒΑΕ

Στο μεταξύ, σε παναττική στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 10.30 π.μ. και στη συνέχεια σε πορεία στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, απαιτώντας την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με την αποφασιστική τους παρέμβαση βάζουν εμπόδια στην παράδοση υπηρεσιών σε εργολάβους(2024-03-08 00:00:00.0)
Ούτε βήμα πίσω στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά(2024-02-20 00:00:00.0)
«Τρέχει» η παράδοση υπηρεσιών σε εργολάβους(2024-01-25 00:00:00.0)
Κραυγή αγωνίας και διεκδίκησης για το μειωμένο και εξαντλημένο προσωπικό(2021-10-06 00:00:00.0)
Η μόνη απάντηση στην εργασιακή ομηρία είναι ο αγώνας για σταθερή δουλειά(2021-06-03 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία από τις εργαζόμενες στην Καθαριότητα(2016-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ