Πέμπτη 11 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Νεκρός εργάτης σε επιχείρηση ανακύκλωσης οχημάτων

Δεύτερο εργοδοτικό έγκλημα μέσα σε έναν μήνα στην πόλη | Διαμαρτυρία σήμερα στην Επιθεώρηση Εργασίας

Το σημείο του εγκλήματος
Το σημείο του εγκλήματος
Ενα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα, αυτήν τη φορά στα Γιάννενα, με έναν εργάτη να μη γυρίζει στο σπίτι του από το μεροκάματο, έρχεται να επιβεβαιώσει για πολλοστή φορά τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε «αρένα θανάτου» για την εργατική τάξη.

Συγκεκριμένα, 40χρονος εργάτης σε επιχείρηση ανακύκλωσης οχημάτων σκοτώθηκε χτες το πρωί κατά τη φόρτωση ανακυκλώσιμου υλικού σε φορτηγό, χωρίς να είναι ακόμη γνωστές οι ακριβείς συνθήκες του τραγικού γεγονότος.

Στον χώρο του εργοδοτικού εγκλήματος, όπου βρέθηκε ο εργάτης σε μια «λίμνη» αίματος, βρέθηκε άμεσα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο Νίκο Εξαρχο και βουλευτή του ΚΚΕ, ζητώντας την καταγραφή του δυστυχήματος απ' την Επιθεώρηση Εργασίας και την Αστυνομία.

«Νιώθουμε οργή, λίγες μέρες μετά το έγκλημα στην Αρίστη Ζαγορίου και τις καταγγελίες μας ότι οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε "νεκροταφεία". Ο νεκρός σήμερα συνάδελφός μας επιβεβαιώνει τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, τις απαράδεκτες συνθήκες και όρους εργασίας, τους ανύπαρκτους ελέγχους στους χώρους δουλειάς», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο σε ανακοίνωσή του και καλεί σε μαζική διαμαρτυρία σήμερα στις 10 π.μ. στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ακόμα σημειώνει ότι «οι νεκροί και σακατεμένοι συνάδελφοί μας δεν το έπαθαν ούτε από την κακιά στιγμή, ούτε από απροσεξία. Οι νεκροί και οι σακατεμένοι εργάτες εξαργυρώνουν καθημερινά με το αίμα τους και τη ζωή τους το ανελέητο κυνήγι του κέρδους των εργοδοτών». Το Εργατικό Κέντρο αποδίδει την «καταιγίδα» των εργατικών «ατυχημάτων» στην ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, στην επιβολή των 6ήμερων και της 13ωρης εργασίας, μέτρα που νομοθετούν η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις για τα κέρδη των εργοδοτών. Τέλος απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του «ατυχήματος» από τους αρμόδιους φορείς και τον καταλογισμό των ευθυνών, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των κενών και την επαρκή στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών κ.ά.

Τραυματισμός δύο οικοδόμων στα Χανιά

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» συνέβη την περασμένη Τρίτη, αυτήν τη φορά στα Χανιά, όταν τσιμεντένια σκάλα κατέρρευσε καταπλακώνοντας δύο οικοδόμους και στέλνοντας τον έναν βαριά τραυματισμένο στο νοσοκομείο.

Αμεση ήταν και εκεί η παρέμβαση της Ενωσης Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων που διαπίστωσε την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Το Σωματείο αναδεικνύει ότι οι εργάτες στις οικοδομές καθημερινά «όχι μόνο παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα για το μεροκάματο, αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό μένουν ακάλυπτοι, καθώς το οικοδομικό ένσημο πέφτει πολύ "βαρύ" στην εργοδοσία». Σημειώνει μάλιστα τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για το νομικό οπλοστάσιο, «που αφήνει ανεξέλεγκτο τον κάθε εργοδότη να απασχολεί και να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους κατά το δοκούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ