Τετάρτη 17 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανακοινώσεις - μια απ' τα ίδια, με τις τιμές να προκαλούν σοκ στα νοικοκυριά

Eurokinissi

Πανηγυρική επιβεβαίωση της πλήρους χρεοκοπίας της πολιτικής της «απελευθέρωσης», των Χρηματιστηρίων Ενέργειας και της «πράσινης» μετάβασης σηματοδοτούν τα κυβερνητικά μέτρα που υποσχέθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, χθες Τρίτη, αφότου την προηγούμενη μέρα η τιμή της μεγαβατώρας έφτασε στο υψηλότερο σημείο της μέσα στο 2024, κοντά στα 200 ευρώ, και μέσα σε μόλις μια βδομάδα αυξήθηκε κατά 200%, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος «για να συζητήσουν την κατάσταση» και να αποτιμήσουν τα «δεδομένα».

Από μόνη της η σύσκεψη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προκλητική εξαπάτηση του λαού, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έταζαν δήθεν μέτρα για τη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και για την «εξομάλυνση» της αγοράς. Ωστόσο ο εμπαιγμός ανέβηκε επίπεδο, αφού το πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της σύσκεψης ήταν ότι ...αναμένονται ανακοινώσεις.

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΣΚΑΪ», πέρα από την έκκληση προς τον καιρό να ...«συνεργαστεί» τον Αύγουστο ώστε να μη λειτουργήσουν πολύ τα air condition, απέδωσε την έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά Ενέργειας, των δε τιμών στους λογαριασμούς που θα ακολουθήσουν σε μία ακόμα «προσωρινή διαταραχή» και «στρέβλωση» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που οφείλεται στην ελλιπή διασύνδεση με τα άλλα κράτη.

Ο ίδιος σημείωσε πως θα εφαρμοστεί ξανά το μέτρο - κοροϊδία των έκτακτων τελών στα «υψηλά» και «ουρανοκατέβατα» κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μια επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου, ίσως και του Σεπτέμβρη, και πρόσθεσε ότι το μέτρο θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε συνέντευξη Τύπου που θα παραθέσει σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Συνεχίζοντας τον εμπαιγμό, ο Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το μέτρο της επιδότησης των λογαριασμών, που ουσιαστικά αποτελεί μέτρο τόνωσης της εισπρακτικότητας των επιχειρηματικών ομίλων - παρόχων Ενέργειας, «δεν το πληρώνει ο πολίτης», γιατί το κράτος διέθεσε ως επιδότηση 10 δισ. που προήλθαν από τα «απρόοπτα κέρδη». Την τελευταία φορά όμως που είχαν φορολογηθεί τα αποκαλούμενα «υπερκέρδη» των ηλεκτροπαραγωγών αφορούσαν το πρώτο 6μηνο του 2022 (Οκτώβρης 2021 - Ιούνης 2022), με τον έκτακτο φόρο να διαμορφώνεται τελικά στα 373,55 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η επιδότηση προήλθε από την άλλη τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών και αποδείχθηκε και στα οικονομικά αποτελέσματα των παρόχων, όπου τα κέρδη έσπασαν κάθε ρεκόρ.

Οσον αφορά άλλα ζητήματα σχετικά με την ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών, ο πρωθυπουργός κήρυξε ξανά προσήλωση στη «δημοσιονομική πειθαρχία» προκειμένου να διατηρηθεί η «εμπιστοσύνη των αγορών». Για μια ακόμα φορά αρνήθηκε έστω και τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, καθώς - όπως είπε - αυτό θα «στερήσει χρήματα από τον προϋπολογισμό» και δεν επιτρέπεται από τα δημοσιονομικά περιθώρια, γιατί έτσι «θα κοπούν επιδόματα» και τα χρήματα αυτά «θα λείψουν από τις αυξήσεις των μισθών».

ΚΚΕ: «Κανονικότητα» της ευρωενωσιακής «απελευθερωμένης» αγοράς

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η συνέντευξη του πρωθυπουργού ήταν μια ακόμη μονότονη και προκλητική επανάληψη του γνωστού αφηγήματος περί "στρεβλώσεων στην αγορά" προκειμένου να δικαιολογήσει τις εκρηκτικές αυξήσεις στο ρεύμα, στα τρόφιμα, στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και στα αλλά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Στην πραγματικότητα όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτε άλλο από την "κανονικότητα" της ευρωενωσιακής "απελευθερωμένης" αγοράς και της ματωμένης "δημοσιονομικής πειθαρχίας", στον βωμό της οποίας τσακίζονται τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, από τους μισθούς και το εισόδημα μέχρι το δικαίωμα στην Υγεία και στις διακοπές.

Τελικά, η μόνη "στρέβλωση" που υπάρχει είναι η στρεβλή πραγματικότητα που προσπαθεί να παρουσιάσει ο κύριος Μητσοτάκης απέναντι σε έναν λαό που νιώθει τα μεγάλα αδιέξοδα του σημερινού αντιλαϊκού δρόμου ανάπτυξης, και γι' αυτό πρέπει να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και των κομμάτων που την υπηρετούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ