Τετάρτη 17 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Ενδοπαλαιστινιακές διαβουλεύσεις με κινεζική διαμεσολάβηση

Στελέχη της Φατάχ (του κόμματος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς) και της Χαμάς εμφανίστηκαν πρόθυμα να συναντηθούν τις επόμενες μέρες στην Κίνα, στο πλαίσιο μιας νέας διαδικασίας ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Χαμάς που θα μεταβεί στο Πεκίνο θα είναι ο Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος θα συνοδεύεται από άλλα δύο μέλη του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Φατάχ θα είναι ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Μαχμούντ Αλ Αλούλ.

Σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «New York Times» αναφέρεται ότι οι δύο αντιπροσωπείες θα συναντηθούν στις 21 και 23 Ιούλη με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση του είδους στο Πεκίνο - μετά από εκείνη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλη - με στόχο τον τερματισμό της αντιπαράθεσης των δύο παλαιστινιακών κομμάτων, που διατηρείται εδώ και 17 χρόνια.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες ομάδα Ισραηλινών διαπραγματευτών αναχωρεί σε Ντόχα και Κατάρ για συνέχιση των έμμεσων μαραθώνιων σκληρών παζαριών με τη Χαμάς για εκεχειρία και ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Οπως επεσήμαναν ισραηλινά ΜΜΕ, η διαπραγμάτευση παραμένει αδιατάρακτη παρά την προσπάθεια του ισραηλινού στρατού να εξολοθρεύσει μέσα στο Σαββατοκύριακο τον επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Γάζα, Μοχάμεντ Ντεΐφ. Σε αυτό το πλαίσιο Αιγύπτιοι, Αμερικανοί και Καταριανοί διαπραγματευτές συνεχίζουν τις προσπάθειες για συμφωνία εκεχειρίας, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, να εκτιμά ότι παραμένει εφικτή μια συμφωνία.

Σήμερα Τετάρτη, επίσης, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αναμένεται συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ