Τετάρτη 17 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Πόλεμο κατά του Λιβάνου θέλει ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας

Νέες απειλές στρατιωτικής επίθεσης όχι μόνο κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο αλλά και εναντίον του στρατού της χώρας εκτόξευσε χτες ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ελι Κοέν, απαιτώντας να ανοίξει άμεσα ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου ένα «νέο μέτωπο στον βορρά». Ο Κοέν δήλωσε ότι θα πρέπει και το κράτος του Λιβάνου, και όχι μόνο η Χεζμπολάχ, να πληρώσει «βαρύ τίμημα» για τις επιθέσεις που εξαπολύει η οργάνωση, λες και δεν γίνονται επιδρομές από τον ισραηλινό στρατό.

«Είμαστε στη φάση 3 στη Γάζα, επομένως πρέπει να προχωρήσουμε στον βορρά και να τους αναγκάσουμε να πληρώσουν ένα σημαντικό τίμημα», είπε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας στον ραδιοσταθμό «Kol Barama».

Αργά προχτές το βράδυ η Χεζμπολάχ προχώρησε στην εκτόξευση 20 ρουκετών σε περιοχές του βόρειου Ισραήλ όπως Κιριάτ Σμονά, Μετούλα, Μαργκαλιότ και Μανάρα. Από τα θραύσματα τζαμιού σε εμπορικό κέντρο στο Κιριάτ Σμονά τραυματίστηκε σοβαρά μια 25χρονη γυναίκα, που μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Χάιφα.

Εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η επίθεση έγινε σε αντίποινα για ισραηλινή επίθεση που είχε προηγηθεί στο Μπιντ Τζμπέιλ του νότιου Λιβάνου και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή αποθήκης όπλων. Μερικές ώρες αργότερα, ξημερώματα Τρίτης, ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα χτύπησαν τις περιοχές Χούλα, Καφρ Κίλα και Μπάνι Χαϊγιάν.

Προχτές το βράδυ ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε περιοχή στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο άτομα, μεταξύ τους τον επιχειρηματία Μπαρά Αλ Κάτερτζι, ο οποίος συνδέεται με το «Μέτωπο Απελευθέρωσης του Γκολάν», που δημιουργήθηκε από τη Χεζμπολάχ για την απελευθέρωση της ομώνυμης συριακής περιοχής την οποία κατέλαβε το Ισραήλ πριν από περίπου 50 χρόνια.

Νέες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά

Νέες επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους, εναέρια και ναυτικά drones εναντίον 3 εμπορικών πλοίων (ανάμεσά τους ενός ελληνικών και ενός κυπριακών συμφερόντων) που μεταφέρουν καύσιμα χτύπησαν το τελευταίο 48ωρο οι Χούθι σε Ερυθρά Θάλασσα και Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι για στρατιωτικά ζητήματα, Γιαχία Σάρια, ανέφερε αργά προχτές το βράδυ ότι οι «επιχειρήσεις» τους έγιναν σε αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό του Σαββάτου στη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 90 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 300.

Ο Σάρια ανέφερε πως τα δύο πλοία που μπήκαν στο στόχαστρο είναι το «Bentley I», δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο υπό σημαία Παναμά, και το «Chios Lion», δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Λιβερίας, το οποίο επίσης μεταφέρει πετρέλαιο στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με τον Σάρια, στόχος έγινε επίσης - σε συνεργασία με την οργάνωση «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» - το «Olvia», δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Κύπρου το οποίο πλέει στη Μεσόγειο.

Η Κεντρική Διοίκηση Μέσης Ανατολής του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) χτες μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα «X» επιβεβαίωσε τις δύο από τις επιθέσεις των Χούθι, χωρίς να αναφέρει τραυματισμούς ναυτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ