Τρίτη 14 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Στα ύψη ο τζόγος με τα ομόλογα

«Χρυσοφόρος» έχει αποδειχτεί για τους τραπεζίτες (ξένους και Ελληνες) ο υπερδανεισμός του ελληνικού Δημοσίου, που κάθε χρόνο καταβάλλει αστρονομικά ποσά για την εξυπηρέτηση και των παλιών δανείων. Κι αυτό, γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να πληρώνει τα υψηλότερα δανειστικά επιτόκια ανάμεσα σε όλα τα κράτη της ΕΕ, γεγονός που τροφοδοτεί τον καθημερινό τζόγο στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά των κρατικών ομολόγων. Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν - εκτός από τα επίσημα στοιχεία του κράτους, σύμφωνα με τα οποία την τελευταία τετραετία το ελληνικό Δημόσιο δαπανά κατά μέσο όρο κάθε χρόνο γύρω στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ (3,4 τρισ. δραχμές) το χρόνο - και τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μέσα στο μήνα Απρίλη του 2002:

  • Η αξία των κρατικών ομολόγων ξεπέρασε τα 38 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα άλλαζαν χέρια κατά, μέσο όρο, κρατικά ομόλογα αξίας 1,6 δισ. ευρώ ή 540 δισ. δραχμές.
  • Τα επιτόκια των 10ετών ελληνικών ομολόγων κυμαίνονταν 34 εκατοστά της μονάδας πάνω από τα αντίστοιχα γερμανικά.
  • Οι τράπεζες με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, σύμφωνα με την κατάταξη της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι οι: Εθνική, Γιούρομπανκ, Αλφα, UBS, Εμπορική και Πειραιώς.
  • Στην πρώτη εξάδα βρίσκονται 5 ντόπιες τράπεζες, αλλά στη σχετική λίστα με τις 18 τράπεζες υπάρχουν μόνον 5 ελληνικές έναντι 13 ξένων τραπεζών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ