Τρίτη 23 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
«Χρέος μας η ζωή και όχι "πάμε κι όπου βγει", αυτό το νομοσχέδιο να αποσυρθεί»

Στάση εργασίας αύριο στην Υγεία | Συγκέντρωση στις 12 μ. στη Βουλή, συναυλία στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος

Eurokinissi

Με ξεσηκωμό απαντούν Ομοσπονδίες, εργατικά σωματεία και φορείς στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που ολοκληρώνεται με το νομοσχέδιο «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», το οποίο η κυβέρνηση προχωρά με fast track διαδικασίες.

Κατά την προσφιλή της τακτική, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής και σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με στόχο να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια τη Δευτέρα 29 Ιούλη.

Αύριο Τετάρτη, λοιπόν, στις 12 μ., σωματεία και φορείς πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ηδη Ομοσπονδίες από τον χώρο της Υγείας (ΠΟΕΔΗΝ), Ενώσεις Ιατρών (ΕΙΝΑΠ κ.ά.) και Σωματεία Εργαζομένων έχουν προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ.

Επίσης αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος θα γίνει συγκέντρωση - συναυλία ενάντια στο νομοσχέδιο - «ταφόπλακα» των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, στην οποία καλούν: Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου του «18 Ανω», Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω», το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Με σύνθημα «Χρέος μας η ζωή και όχι "πάμε κι όπου βγει", αυτό το νομοσχέδιο να αποσυρθεί», τα σωματεία και οι φορείς απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής μέσα από την κοινή ανακοίνωσή τους που ακολουθεί:

«Καλούμε πανελλαδικά όλο τον λαό, τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη νεολαία, τους εργαζόμενους στην Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση, τους ψυχικά πάσχοντες, τους θεραπευόμενους των προγραμμάτων απεξάρτησης και τις οικογένειές τους.

Να ορθώσουμε όλοι μαζί το ανάστημά μας μπροστά σε ένα σχέδιο νόμου - ταφόπλακα των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.

Να ενώσουμε την "κραυγή" μας απέναντι στο μέλλον που επιφυλάσσουν για εμάς και τα παιδιά μας!

Να παλέψουμε για καθολικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, στο ύψος των αναγκών μας!».

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ήδη οι δεκάδες φορείς που συντονίζονται ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε απεργία τη μέρα ψήφισής του στη Βουλή.

Μαζική και η χθεσινή σύσκεψη στο ΨΝΑ Δαφνί

Μαζική ήταν και η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΨΝΑ Δαφνί, μετά από πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη μαζική συμμετοχή τους στις αυριανές δράσεις, τόσο στη συγκέντρωση στη Βουλή όσο και στην απογευματινή συναυλία στην πλατεία Συντάγματος.

Επίσης, την Πέμπτη 25 Ιούλη προχωρούν σε στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια και αποκλεισμό της πύλης. Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Οπως υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, «δεν θα επιτρέψουμε να περάσει το νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στο δικαίωμα του λαού για δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας».

Το έγκλημα της αντιδραστικής μεταρρύθμισης

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Το κλείσιμο των 2 εκ των 3 Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, του ΨΝΑ και του ΨΝΘ, τη μεταφορά όλων των δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας και των αρμοδιοτήτων τους στις ΥΠΕ.
  • Την κατάργηση δωρεάν «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, προγραμμάτων με τεράστια εμπειρία στην πρόληψη - απεξάρτηση και στην κοινωνική επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18 Ανω», το «Ιανός», το «Διάπλους», το «Αργώ», και την ενίσχυση της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», σε βάρος της απεξάρτησης.
  • Τη δημιουργία ενός ΝΠΙΔ (ΕΟΠΑΕ) στον τομέα της Απεξάρτησης, με αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων.
  • Τη γενναία χρηματοδότηση, με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, των αμαρτωλών ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων, για τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων για λίγους και με ημερομηνία λήξης.
  • Την εργασιακή περιπλάνηση των εργαζομένων στις δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης από τη μία δομή στην άλλη, από τη μία πόλη στην άλλη, ακόμα και από τη μία Υγειονομική Περιφέρεια στην άλλη, με την επίκληση των «έκτακτων» υπηρεσιακών αναγκών, που μόνο έκτακτες δεν είναι.
  • Την αέναη «πλοήγηση» των ασθενών και των οικογενειών τους στην πανσπερμία των ψυχιατρικών δομών (δημόσιων, ιδιωτικών, ΜΚΟ, ΑΜΚΕ) που εντάσσονται σε έναν ενιαίο διοικητικό οργανισμό.
  • Το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης, αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027.
  • Την ιατρικοποίηση και ψυχιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων όπως είναι η επιθετικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές παιδιών και εφήβων, τις οποίες βαφτίζει «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ