Τρίτη 23 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΓΙΑΣ
Με τρακτέρ στον δρόμο απαίτησαν για την επιβίωσή τους

«Παλεύουμε για την επιβίωσή μας, για το δικαίωμά μας να ζούμε στα χωριά μας, να καλλιεργούμε τα χωράφια μας και να πληρωνόμαστε τον ιδρώτα μας. Η κυβέρνηση να κάνει το αυτονόητο και να δοθεί αποζημίωση στην Αγιά, όπως έγινε με όλους τους πλημμυρόπληκτους δήμους της Θεσσαλίας». Αυτό το μήνυμα έστειλαν για άλλη μια φορά οι βιοπαλαιστές αγρότες της Αγιάς, παρατάσσοντας το περασμένο Σάββατο δεκάδες τρακτέρ στην είσοδο της Αγιάς, στον δρόμο Λάρισας - Αγιοκάμπου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων, Συνεταιρισμών του δήμου Αγιάς και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης μοίρασαν στους διερχόμενους οδηγούς προς τα παράλια της Λάρισας ανακοίνωση με τα αιτήματά τους, καθώς και τα ποιοτικά μήλα της Αγιάς, για να αναδείξουν το πρόβλημα των πανάκριβων τιμών στα ράφια ενώ οι αγρότες πουλάνε κοψοχρονιά την παραγωγή.

Η κίνηση αυτή συνάντησε την επιδοκιμασία του κόσμου, αναγνωρίζοντας τα κοινά τους προβλήματα, ενώ ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η παρουσία εκπροσώπων της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Γιάννη Σκόκα, όπως και η ολιγόλεπτη στάση που πραγματοποίησε το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που συμμετείχαν στην εκδρομή την οποία οργάνωνε το Εργατικό Κέντρο στα παράλια.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «πουλάμε ακόμα και κάτω από το κόστος παραγωγής τα προϊόντα μας. Εσύ τα πληρώνεις 4 έως και 10 φορές πιο ακριβά, επειδή οι μεσάζοντες κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών και καταναλωτών με τις "πλάτες" της εκάστοτε κυβέρνησης, που όλες δήλωναν ότι θα ελέγχουν την τιμή από το χωράφι στο ράφι - φυσικά δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο».

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι αγρότες κατήγγειλαν για άλλη μια φορά την κυβέρνηση για τις αόριστες υποσχέσεις που δίνει σχετικά με το αίτημα καταβολής αποζημιώσεων για τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη, τονίζοντας ότι είναι οι μοναδικοί πλημμυρόπληκτοι αγρότες σε όλη τη Θεσσαλία που δεν αποζημιώνονται από τις πλημμύρες, παρά τις μεγάλες καταστροφές και την απώλεια παραγωγής.

Παράλληλα ανέδειξαν ότι αντιμετωπίζουν συνολικά πρόβλημα επιβίωσης και πολλοί απ' αυτούς δεν μπορούν να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα, καθώς δεν υπάρχει ρευστότητα, εξαιτίας και διαχρονικών προβλημάτων όπως το υπέρογκο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές, οι συχνές ζημιές στην παραγωγή αλλά και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, με το πετσόκομμα της βασικής ενίσχυσης, την απώλεια χρημάτων με τα οικολογικά σχήματα και την κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο μήλο, ύψους 47,5 ευρώ ανά στρέμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ