Τετάρτη 24 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
Κινητοποιήσεις σήμερα σε όλη τη χώρα για να αποσυρθεί το έκτρωμα

Στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση στη Βουλή, στις 7.30 μ.μ. η συναυλία στην πλατεία Συντάγματος

Eurokinissi

«

Χρέος μας η ζωή και όχι "πάμε κι όπου βγει". Αυτό το νομοσχέδιο να αποσυρθεί», είναι το σύνθημα Ομοσπονδιών, εργατικών σωματείων και φορέων που συσπειρώνονται και συντονίζουν τον αγωνιστικό βηματισμό τους στην αναμέτρηση με την κυβέρνηση ενάντια στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα με το νομοσχέδιο «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Πάνω από 150 είναι οι φορείς που ορθώνουν «όλοι μαζί το ανάστημά μας μπροστά σε ένα σχέδιο νόμου - ταφόπλακα των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης». Ενώνουν «την "κραυγή" μας απέναντι στο μέλλον που επιφυλάσσουν για εμάς και τα παιδιά μας!». Απαιτούν σύγχρονες καθολικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης και, όπως έχουν αποφασίσει, ήδη την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου θα προχωρήσουν σε απεργία.

Στην Αθήνα

Σήμερα Τετάρτη, λοιπόν, στις 12 μ., σωματεία και φορείς πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ηδη Ομοσπονδίες από τον χώρο της Υγείας (ΠΟΕΔΗΝ), Ενώσεις Ιατρών (ΕΙΝΑΠ κ.ά.) και Σωματεία Εργαζομένων έχουν προκηρύξει στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια.

Στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος θα γίνει συγκέντρωση - συναυλία ενάντια στο νομοσχέδιο - «ταφόπλακα» των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, στην οποία καλούν: Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου του «18 Ανω», Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω», το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλονίκη

Με κινητοποιήσεις σήμερα Τετάρτη και την ερχόμενη Δευτέρα 29 Ιούλη, εργαζόμενοι στις δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, στα Κέντρα Πρόληψης, μαζί με άλλα σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης, κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη, οργανώνεται στάση εργασίας από την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και οι φορείς καλούν:

Στις 12 μ., κινητοποίηση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στις 7.30 μ.μ., στις Ομπρέλες στη Νέα Παραλία, κινητοποίηση - πολύμορφη εκδήλωση φορέων και σωματείων στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.

Τη Δευτέρα 29 Ιούλη, μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης, συγκέντρωση στις 12 μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Και την ίδια μέρα στις 7.30 μ.μ., πάλι στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, συλλαλητήριο όπου καλούνται σε συμμετοχή όλα τα σωματεία και οι φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Χτες, μάλιστα, δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου από την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), τον Σύλλογο Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, τον Σύλλογο Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης, τον Σύλλογο Οικογενειών ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» (μέλος ΟΣΟΚΕΘΕΑ) και το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

Οι εκπρόσωποί τους κατήγγειλαν το αντιδραστικό νομοσχέδιο που, όπως είπαν, ανοίγει ακόμα περισσότερο τον δρόμο για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και των εξαρτήσεων.

Ανάμεσα στα πολλά, καταργεί τον οργανισμό του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, συρρικνώνοντας συνειδητά περαιτέρω τις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας. Βάζει στο στόχαστρο τη δωρεάν πρόληψη και απεξάρτηση, καταργώντας τους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης και θεραπείας και συνενώνοντάς τους στον ΕΟΠΑΕ, που ως ΝΠΙΔ θα λειτουργεί με όρους κόστους - οφέλους.

Ο Στέλιος Γκιουζέπας, προεδρεύων του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) και επιστημονικά υπεύθυνος του ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ», μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η επιλογή της κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο στη δεδομένη στιγμή δεν είναι τυχαία. «Θεωρούσαν και θεωρούν ότι οι αντιδράσεις από τους ανθρώπους του πεδίου, οι αντιδράσεις από τα σωματεία και από την τοπική κοινωνία θα είναι ελάχιστες. Διαψεύδονται», είπε.

Αναφέρθηκε στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο και στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, με τις ελάχιστες δημόσιες δομές να μην επαρκούν και να είναι υποστελεχωμένες. Και σημείωσε πως με το νομοσχέδιο προωθείται η εκτροπή όλων των υπηρεσιών προς τον ιδιωτικό τομέα. «Με το νομοσχέδιο καθορίζεται και η διαδρομή του κέρδους, που ο ανθρώπινος πόνος παράγει πολύ. Ο επιμένων δυσεπίλυτος και χρόνιος ψυχικός πόνος παράγει πολλαπλάσιο κέρδος», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ρούλα Γεωργιάδη, ψυχίατρος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η συγκεντροποίηση και επιτελικότητα που φέρνει το νομοσχέδιο «εξυπηρετεί αφενός στο μπάλωμα κενών με εδραίωση τις μετακινήσεις προσωπικού και την εργασιακή μας περιπλάνηση, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας με μόνιμο προσωπικό και παράλληλα εξασφαλίζεται έτσι ο καλύτερος έλεγχος και σχεδιασμός για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα όπου υπάρχουν κενά, ομολογημένα και από εκείνους».

Θύμισε την πρόσφατη έκθεση της ΕΕ, η οποία στέκεται στο δίπολο «μείωση της βλάβης - καταστολή», για να σημειώσει πως «το νομοσχέδιο έρχεται ως ολοκλήρωση της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης». Και «θα μεγαλώσει τα αδιέξοδα των ψυχιατρικών ασθενών και των εξαρτημένων, των οικογενειών τους, που επωμίζονται τεράστιο οικονομικό και ψυχικό φορτίο».

Ο Αλέξανδρος Τάντος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», μίλησε για «άλμα στο κενό» και είπε πως χρειάζεται να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος.

Η Κική Ευστρατουδάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» και φίλων, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του ΚΕΘΕΑ και είπε πως «αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να υπάρχει ούτε καν στα χαρτιά. Θα παλέψουμε να παραμείνουν οι άνθρωποί μας δίπλα μας, δίπλα στα παιδιά μας. Θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή».

Ο Ανδρέας Τσούνης, ψυχολόγος, εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, σημείωσε πως σε ένα περιβάλλον που είναι ήδη δύσκολη η προσπελασιμότητα στις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, η αποδιοργάνωση που θα υπάρξει θα δημιουργήσει ζητήματα που σε ένα - δύο χρόνια θα έχουν προκαλέσει καταστροφικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα για τα 75 Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν πανελλαδικά, ανέφερε ότι βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη, καθώς από τη μία υπάρχει η πρόθεση να κλείσουν το 2027, από την άλλη διαβεβαιώνεται ότι δεν θα κλείσουν και ταυτόχρονα δεν γίνεται καμία αναφορά για το μέλλον τους.

Τέλος η Νάσια Παλάντζα, ψυχολόγος, από το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ, τόνισε ότι το νομοσχέδιο που προωθεί την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και την παραπέρα υποβάθμιση των δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, πέρα από όλα τα άλλα, «αποτελεί χτύπημα στα στεγνά προγράμματα, κατά κύριο λόγο, που έχουν αποδείξει την ουσιαστική συμβολή τους στην απεξάρτηση. Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη ειδικά για τον χώρο των εξαρτήσεων».

Στην Κρήτη
  • Στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ προχωρά σήμερα σε 4ωρη στάση εργασίας 11.00 - 15.00 και συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου.
  • Στα Χανιά, στις 8 μ.μ., στην πλατεία της Σπλάντζιας, ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» (παράρτημα Χανίων) διοργανώνει συγκέντρωση - συναυλία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, σε συνεργασία με διάφορους φορείς (Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Παράρτημα ΕΣΥΝ Χανίων, Σύλλογος Εργαζομένων στο πρώην Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων - ΠΘΨΠΧ, Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χανίων, ΑΟ ΚΥΔΩΝ Χανίων και ΑΕ Πλατανιά).
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χτίζουμε «τείχος» απέναντι στη διάλυση, διεκδικούμε σύγχρονες, υψηλού επιπέδου, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες (2024-07-25 00:00:00.0)
Σήμερα η κοινή συνέντευξη Τύπου (2024-07-18 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στο νέο έγκλημα (2024-07-17 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο που ξηλώνει ό,τι απέμεινε (2024-07-13 00:00:00.0)
Ξεσηκώνονται για να μην περάσουν η διάλυση και η εμπορευματοποίηση (2024-07-09 00:00:00.0)
Οργανώνονται απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της Απεξάρτησης και στο «νέο ΕΣΥ» (2023-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ