Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Βγαίνει ακόμα πιο δυνατό από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες

Θετικές εξελίξεις και για τους εργαζόμενους στα εργοτάξια του Μετρό, μετά τον πολυήμερο αγώνα τους

Από τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου
Από τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου
Τους χιλιάδες οικοδόμους και εργαζόμενους στις Κατασκευές, που συνέβαλαν με την ψήφο τους στο να αναδειχθεί σημαντικά ενισχυμένο στις πρόσφατες αρχαιρεσίες, χαιρετίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, που ξεκίνησαν στις 26 Ιούνη και ολοκληρώθηκαν στις 18 Ιούλη, ψήφισαν 4.814 εργαζόμενοι. Η συμμετοχή αυτή είναι αυξημένη κατά 1.300 εργαζόμενους από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες, το 2021, με την ποσοστιαία αύξηση της συμμετοχής να ξεπερνά το 36%.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από 21 μέλη, συγκροτήθηκε σε Σώμα στην πρώτη συνεδρίασή του στις 30 Ιούλη και εξέλεξε προεδρείο, με πρόεδρο τον Παναγιώτη Γάκια (ολόκληρη η νέα σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και του προεδρείου είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Συνδικάτου).

«Βγαίνοντας ισχυρότερο το Συνδικάτο μας από αυτήν τη διαδικασία, έχοντας κι αυτό το όπλο στη φαρέτρα του, θα δώσει τη μάχη το επόμενο διάστημα στα πλαίσια της Ομοσπονδίας Οικοδόμων για την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους εργοδότες του κλάδου, με αυξήσεις στο μεροκάματο, το ένσημο, τη μείωση του ωραρίου και την προστασία της ζωής μας στα γιαπιά και τα εργοτάξια», αναφέρει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του.

Εξάλλου, το Συνδικάτο είχε επισημάνει ότι οι αρχαιρεσίες του δεν αποτελούν μια τυπική διαδικασία αλλά έναν ακόμα σταθμό στην κλιμάκωση της πάλης του, ένα έναυσμα για τους αγώνες που έχει μπροστά του. «Οι κλαδικές μας απεργίες, οι αγώνες που συμμετείχαμε το προηγούμενο διάστημα και το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών μας δείχνουν πως οι οικοδόμοι, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας, μπορούμε να παλέψουμε ενωμένοι για νέες κατακτήσεις, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες μας, κόντρα στα κέρδη των αφεντικών και στην ακόρεστη δίψα για όλο και περισσότερα», καταλήγει το Συνδικάτο.

Δεσμεύσεις για αυξήσεις στα εργοτάξια του Μετρό

Με αυξημένη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν στις 31 Ιούλη οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό (γραμμή 4). Οι μεγάλης διάρκειας, πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, με τις οποίες οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν αυξήσεις στα μεροκάματα, ανθρώπινα ωράρια εργασίας, μέτρα υγείας και ασφάλειας στη δουλειά, οδήγησαν σε ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση στο Σωματείο. Το αποτέλεσμα των απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων ήταν να σπάσει η αδιαλλαξία της εργοδοσίας και να αναγκαστεί να διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους.

Στο φόντο αυτό, το Σωματείο κατάφερε να αποσπάσει δεσμεύσεις για αύξηση 8% στο μεροκάματο για όλους τους οικοδόμους, διπλασιασμό του επιδόματος γαλαρίας στο 10% και ένταξη όλων των εργατοτεχνιτών - χειριστών σε αυτό, αύξηση 8% σε όλους τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους στα εργοτάξια κατασκευής της γραμμής 4.

Το αμέσως προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι συζήτησαν και επικύρωσαν τα αποτελέσματα αυτά με μεγάλη πλειοψηφία σε Γενικές Συνελεύσεις και πλέον αναμένουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων της εργοδοσίας.

Η μεγάλη συμμετοχή εργατών από όλες τις ειδικότητες στις αρχαιρεσίες του Σωματείου δίνει νέα δυναμική στη συνέχεια των διεκδικήσεών τους, στους νέους αγώνες που σχεδιάζουν για τη διεκδίκηση και ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων τους, για όλους τους εργαζόμενους στο έργο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ