Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διαδήλωσαν χτες με τα τρακτέρ σε Πλατύκαμπο και Φάρσαλα

Ενάντια στην κυβερνητική κοροϊδία των αποζημιώσεων για τον «Ντάνιελ»

Οργισμένοι από τις αποζημιώσεις - κοροϊδία για τις καταστροφές του «Ντάνιελ», οι αγρότες του νομού Λάρισας διαδήλωσαν χτες δυναμικά με δεκάδες τρακτέρ στον κόμβο Πλατυκάμπου και στην πόλη των Φαρσάλων.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και των τοπικών Αγροτικών Συλλόγων, κατήγγειλαν την αδικία που έχει συντελεστεί με τις πρόσφατες πληρωμές του ΕΛΓΑ για τις πλημμύρες καθώς και την εγκατάλειψη που βιώνουν από το κράτος, 11 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Στον κόμβο Πλατυκάμπου, όπου έφτασαν οργανωμένα με τα τρακτέρ από τα χωριά τους, έκλεισαν συμβολικά την είσοδο της Λάρισας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, η οποία εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους αγρότες. Το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία της ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, ενώ συμπαράσταση στους αγρότες εξέφρασαν επίσης εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας και του δήμου Αγιάς.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αναγκαζόμαστε να βγούμε στους δρόμους κατακαλόκαιρο για μια ακόμη φορά εδώ στον κόμβο Πλατυκάμπου και στα Φάρσαλα, ακολουθώντας και τα άλλα συλλαλητήρια που έγιναν στην υπόλοιπη Θεσσαλία, γιατί οι πληρωμές που έγιναν 25 Ιουλίου ως αποζημιώσεις για τον "Daniel" είναι τραγικές. Δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς. Υπάρχουν ολόκληρα χωριά, καλλιέργειες και συνάδελφοι ιδιαίτερα εδώ στη Λάρισα, που δεν έχουν λάβει καν την αποζημίωση ή μόνο την προκαταβολή Νοεμβρίου.


Είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση της κυβέρνησης που έλεγε θα πληρώσει από τον Ιούνιο. Εναν χρόνο σχεδόν μετά τις πλημμύρες και ακόμη δεν έχουμε αποζημιωθεί και δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε και να ζήσουμε, αφού δεν έχουμε άλλο εισόδημα.

Διεκδικούμε να δοθεί άμεσα το σύνολο των αποζημιώσεων σε όλους τους αγρότες από τις πλημμύρες του "Daniel" σε όλα τα χωριά και προϊόντα του νομού, με βάση την πραγματική ζημιά και απώλεια της παραγωγής. Να υπάρχει αναπλήρωση εισοδήματος για όσα χωράφια δεν καλλιεργήθηκαν φέτος εξαιτίας ζημιών από τις πλημμύρες, φερτά υλικά, διάβρωση εδάφους κ.λπ. Να ενταχθούν στις αποζημιώσεις οι παραγωγοί της Αγιάς».

Ο Γιώργος Καραΐσκος, αντιπρόεδρος της Ενωσης Λαρισαίων Αγροτών, με τη σειρά του επισήμανε: «Το 80% των βαμβακοκαλλιεργητών δεν έχει λάβει καθόλου χρήματα. Η καλλιέργεια είναι σε εξέλιξη, αλλά οι αγρότες βρίσκονται υπ' ατμόν και αναγκάζονται να βγουν στον δρόμο και τους οδηγεί σε αυτό η ανέχεια και η φτώχεια που βιώνουν. Αναμένουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά και πιστεύω ότι και ο χειμώνας στον δρόμο θα μας βρει».

Δυναμική κινητοποίηση με τρακτέρ πραγματοποίησαν και οι αγρότες των Φαρσάλων. Αρχικά συγκεντρώθηκαν στον κόμβο Ανωχωρίου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία με τα τρακτέρ μέσα στην πόλη.

Σε επιφυλακή στη Μαγνησία


Eurokinissi

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε χτες το πρωί η αγωνιστική κινητοποίηση των αγροτών της Μαγνησίας, που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυρράχης, Ξουριχτίου, Μακρυνίτσας και Δράκειας. Τη Δευτέρα 5 Αυγούστου ορίστηκε το ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατά την αποχώρησή τους επέδωσαν στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας - Σποράδων υπόμνημα με τα αιτήματά τους, τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

Δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ με τον ίδιο τρόπο καταβολής σε όλους. Κάλυψη των διαφορών μεταξύ των αγροτών. Αποζημίωση 1.000 ευρώ το στρέμμα του συνόλου των αγροτών για τις καλλιέργειες μήλων, κάστανων και καρυδιών. Αμεσες αποκαταστάσεις του επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου, το οποίο καταστράφηκε ή υπέστη σοβαρές φθορές από τις θεομηνίες. Θωράκιση του Πηλίου με αντιπλημμυρικά έργα.

Πληρωμές από Σεπτέμβρη ...και βλέπουμε

Το απόγευμα αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, στο δημαρχείο της Καρδίτσας, στον οποίο μετέφεραν την αγανάκτηση και τα δίκαια αιτήματά τους. Ο υπουργός παραδέχτηκε μεν το πρόβλημα, αναφέροντας μάλιστα ότι ένα 38% των παραγωγών της Λάρισας δεν πήρε ούτε ένα ευρώ πέραν της προκαταβολής, ωστόσο κυνικά ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια να πληρωθούν περίπου στα τέλη Σεπτέμβρη, ουσιαστικά αφού έχει περάσει ένας χρόνος από τις καταστροφές.

Εμφανίστηκε αρνητικός στο αίτημα για πιο δίκαιες αποζημιώσεις που να καλύπτουν σε ένα βαθμό τις καταστροφές, επικαλούμενος τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε σχέση με τις αποζημιώσεις παραγωγών, για τους οποίους προς το παρόν δεν προβλέπεται τίποτα, όπως αυτών της Αγιάς ή για τον περονόσπορο, αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα, όπως η υλοποίηση αντιπλημμυρικών, η μείωση του κόστους παραγωγής, η αντιμετώπιση της λειψυδρίας, δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα συγκεκριμένο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ