Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ» ΣΤΗΝ AVAX
Βλέπουν την έξοδο μετά από άγρια εκμετάλλευση

Τη μη ανανέωση των συμβάσεων για τους μηχανικούς που εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) στον όμιλο AVAX, καθώς και την καθυστέρηση στην καταβολή του μισθού του Ιούλη, καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Διεκδικεί να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, ενώ με αφορμή την εξέλιξη αυτή θέτει επί τάπητος το αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να καλύπτει όλους τους μηχανικούς και κατάργηση της δουλειάς με «μπλοκάκι».

«Ολόκληρο τον Ιούλη οι συναδέλφισσες και συνάδελφοί μας εργάζονται χωρίς καμιά σύμβαση με τον όμιλο. Παραμένει απροσδιόριστη η ημερομηνία καταβολής του τρέχοντος μισθού», καταγγέλλει το Σωματείο. Οπως εξηγεί, όλα τα προηγούμενα χρόνια οι μηχανικοί με «μπλοκάκι» παρείχαν «υποχρεωτικό άτοκο "δανεισμό"» στον όμιλο μέσα από τη συστηματική καθυστέρηση τριών και τεσσάρων μηνών στην καταβολή του μισθού τους. «Ουσιαστικά έβαλαν πλάτη για την αναδιάρθρωση του ομίλου που τον έφερε σήμερα να έχει ανεκτέλεστο 3,4 δισ. ευρώ στα τέλη του 2023, με αύξηση στον τζίρο και στην κερδοφορία του», σχολιάζει το Σωματείο.

Οπως σε όλους τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών απαλλάσσει την εργοδοσία από μια σειρά «δεσμεύσεων», όπως η υποχρέωση τακτικής καταβολής του μισθού, και της επιτρέπει να καθηλώνει την τιμή της εργατοώρας των μηχανικών σε επίπεδα χαμηλότερα από κάθε άλλη ειδικότητα στα έργα, «χωρίς καμία καταβολή υπερωριακής αποζημίωσης, χωρίς πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς τις νόμιμες άδειες μισθωτών, χωρίς αποζημίωση απόλυσης, έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται την ειδικευμένη εργατική δύναμη χιλιάδων μηχανικών χωρίς περιορισμό».

«Γνωρίζουμε πλέον ότι είναι μύθος η "ανάπτυξη για όλους". Η άνοδος της κατασκευαστικής δραστηριότητας δεν φέρνει αποκατάσταση σε μισθούς, δικαιώματα και εργασιακές σχέσεις. Οι όροι αμοιβής και εργασίας μηχανικών και τεχνικών παραμένουν πολύ πίσω από όσα καθόριζαν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μέχρι το 2012», αναφέρει το Σωματείο και καλεί σε πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, που να καλύπτει και τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι», μέχρι την οριστική κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και την κατάκτηση κανονικών προσλήψεων με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ