Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Καμία ουσιαστική δέσμευση για στήριξη των κτηνοτρόφων

Τα μέτρα περιορισμού της μεταφοράς και σφαγής ζώων επεκτείνονται για μία βδομάδα ακόμη, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πανώλη των αιγοπροβάτων.

Την ώρα που ήδη έχουν θανατωθεί 13.000 ζώα και έχουν εντοπιστεί 35 κρούσματα στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο, την Αττική, την Κρήτη, η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να κρύψει κάτω από το χαλί τις ευθύνες της και να εφησυχάσει τους κτηνοτρόφους, που αναμένεται να δεχτούν ένα ακόμα πλήγμα.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει αποζημιώσεις που φτάνουν τα 125 ευρώ ανά αιγοπρόβατο, όταν το κόστος για την αγορά μιας παραγωγικής προβατίνας (6 μηνών - 3 ετών) ξεπερνά τα 300 ευρώ. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση απορρίπτει τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων για αποζημίωση στο 100% της ζημιάς, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, αντικατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ευθύνη του κράτους κ.ά.

Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός προσπάθησε ξανά να κρύψει την τραγική υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, επικαλούμενος τους 100 κτηνιάτρους που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες πραγματοποίησαν τους ελέγχους στη Θεσσαλία.

Υπενθυμίζεται ότι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι απαιτούν να υπάρξει άμεσος εντοπισμός της διαδρομής από την εισαγωγή έως τη διασπορά της νόσου, στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών με μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό, ενώ διεκδικούν και μια σειρά από μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους.

Στο μεταξύ, τα πρώτα δυο κρούσματα πανώλης εντοπίστηκαν και στην Περιφέρεια της Κρήτης, σε Εθιά και Παρανύμφους, ενώ ήδη έχουν δεσμευτεί 350 ζώα στα ποιμνιοστάσια δύο κτηνοτρόφων, τα οποία θα θανατωθούν και θα ταφούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα καταγράφηκαν από μολυσμένα αιγοπρόβατα που έφτασαν από τη Γαλλία, μέσω της Λάρισας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ