Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σε κατάσταση «lockdown» ενόψει δεκάδων ρατσιστικών συγκεντρώσεων

Επί ποδός 6.000 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα

Για τη χειρότερη, ενδεχομένως, νύχτα ρατσιστικής βίας και αντιμεταναστευτικών επιθέσεων προετοιμαζόταν χτες η βρετανική αστυνομία, καθώς για το βράδυ ήταν προγραμματισμένες περίπου 38 συγκεντρώσεις ακροδεξιών - φασιστικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, η επικοινωνία γίνεται σε εφαρμογές κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, καθώς σχεδιάζονται επιθέσεις σε συγκεκριμένους στόχους που σχετίζονται με μετανάστες και μουσουλμάνους.

Σχεδόν 6.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί σε όλη τη Βρετανία, με τις δυνάμεις ασφαλείας να έχουν αναπτυχθεί σε δεκάδες τοποθεσίες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο των ακροδεξιών, όπως κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, χώροι προσευχής μουσουλμάνων, γραφεία δικηγόρων και οργανώσεων που ασχολούνται με μετανάστες και πρόσφυγες.

Σε όλη τη χώρα είχε επιβληθεί χτες ένα άτυπο «lockdown». Δικηγορικές εταιρείες και οργανώσεις που ασχολούνται με υποθέσεις μεταναστών, αλλά και επιχειρήσεις, όπως παμπ, εστιατόρια, καφέ και κομμωτήρια, αποφάσισαν να κλείσουν, καταγγέλλοντας τρομοκρατία. Κάποιοι απέφυγαν να μετακινηθούν ακόμη και για να πάνε στη δουλειά τους, κάτοικοι κλείστηκαν στα σπίτια τους, ενώ ακυρώθηκαν ακόμη και ιατρικά ραντεβού.

Η «Daily Mail» σημειώνει ότι το χάος των τελευταίων ημερών έχει αναγκάσει παμπ, εστιατόρια και άλλα καταστήματα να βάλουν σανίδες στις προσόψεις τους για να προστατευτούν από τις ταραχές. Κάποιες κλινικές σε άλλες πόλεις ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν κλειστές μετά από επεισόδια βίας κατά ιατρών.

Το Βασιλικό Κολλέγιο Ιατρών καταδίκασε τη «φρικιαστική και απαράδεκτη» κακοποίηση και βία κατά των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας, «ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από μειονότητες».

Πριν από λίγες μέρες, στο Σάντερλαντ, δύο Φιλιππινέζες νοσοκόμες, που πήγαιναν για να παράσχουν κάλυψη έκτακτης ανάγκης σε νοσοκομείο, έγιναν στόχος ακροδεξιών τραμπούκων που πέταξαν πέτρες στο ταξί τους.

Αντιμεταναστευτικές κινητοποιήσεις και ταραχές ξέσπασαν σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα την προηγούμενη βδομάδα, μετά την επίθεση με μαχαίρι που κόστισε τη ζωή σε 3 κορίτσια στο Σάουθπορτ. Οι αναταραχές πυροδοτήθηκαν από την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο ότι ο ύποπτος ήταν «παράνομος» μουσουλμάνος μετανάστης που είχε αιτηθεί άσυλο, ενώ στην πραγματικότητα έχει γεννηθεί στο Κάρντιφ και η οικογένειά του κατάγεται από τη Ρουάντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ