Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Στρατιωτικά γυμνάσια από την Κίνα σε ύφαλο που διεκδικούν οι Φιλιππίνες

Η Μανίλα ξεκίνησε κοινές ασκήσεις με ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία

Από τα γυμνάσια της Κίνας
Από τα γυμνάσια της Κίνας
Στρατιωτικά γυμνάσια διεξήγαγε χτες η Κίνα, κοντά στον ύφαλο Σκάρμπορο στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, που διεκδικείται από τις Φιλιππίνες και αυξάνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις. Εξάλλου χτες οι Φιλιππίνες ξεκίνησαν διήμερα ναυτικά και αεροπορικά γυμνάσια από κοινού με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Η Κίνα «διεξάγει κοινή περιπολία μάχης στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο κοντά στο νησί Χουανγκιάν (σ.σ. το κινεζικό όνομα του Σκάρμπορο)», ανακοίνωσε το επιτελείο νότιων επιχειρήσεων του στρατού.

Ο κινεζικός στρατός παρακολουθεί την κατάσταση ενόψει «οποιωνδήποτε άλλων στρατιωτικών δραστηριοτήτων που αποσταθεροποιούν τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, δημιουργούν εστίες έντασης και υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», επισημαίνεται, σε μια προφανή αναφορά στις ασκήσεις της Μανίλας και των δυτικών «συμμάχων» της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, τα κοινά γυμνάσια έχουν σκοπό να «υποστηρίξουν» την ανάδυση μιας «ελεύθερης και ανοικτής περιοχής Ινδικού - Ειρηνικού Ωκεανού». Η έκφραση αυτή που χρησιμοποιούν συχνά οι ΗΠΑ περιγράφει, όπως λένε, μια ζώνη στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό που δεν θα υπόκειται σε «ηγεμονική επιρροή» από την Κίνα.

Εδώ και δεκαετίες, χώρες της περιοχής βρίσκονται σε διαμάχη με την Κίνα για την κυριότητα ορισμένων νησιών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων. Πρόκειται για το αρχιπέλαγος Sisha (Νησιά Paraselsky), τα νησιά Nansha (Spratly) και Χουανγκιάν (ύφαλος Σκάρμπορο), τα οποία αμφισβητούνται από το Μπρουνέι, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Κάθε χώρα ελέγχει γενικά πολλούς υφάλους.

Το 2012, το Πεκίνο είχε ανακτήσει από τη Μανίλα τον ύφαλο Σκάρμπορο. Εχει αναπτύξει έκτοτε εκεί πλοία, τα οποία, σύμφωνα με τις Φιλιππίνες, παρενοχλούν τον στόλο της και τους αλιείς της που προσπαθούν να φθάσουν σε αυτή τη ζώνη.

Στο μεταξύ, νέες κινήσεις κοντά στο νησί της Ταϊβάν από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο. Ο στρατός της Ταϊβάν κατέγραψε την προσέγγιση 36 αεροσκαφών του Κινεζικού Στρατού και οκτώ πολεμικών πλοίων κοντά στο νησί χτες, δήλωσε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ταϊβάν. Σύμφωνα με αυτό, 31 αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν και πέταξαν στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας του νησιού στον βόρειο, κεντρικό, νοτιοδυτικό και ανατολικό εναέριο χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ