Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η BMW εξετάζει τη χρήση ανθρωποειδών ρομπότ στην παραγωγή

Τη χρήση ανθρωποειδών ρομπότ στην παραγωγή που θα αντικαταστήσουν εργάτες εξετάζει για πρώτη φορά ο όμιλος αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, με στόχο να αυξήσει κατακόρυφα την κερδοφορία του απαλλαγμένος από το εργασιακό «κόστος». Η εξέλιξη της τεχνολογίας στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής αξιοποιείται για την αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ομίλων και όχι για τη γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Ιδιαίτερα οι όμιλοι της αυτοκινητοβιομηχανίας όλα τα προηγούμενα χρόνια «προετοιμάστηκαν» για την ανταγωνιστικότητά τους την εποχή της ηλεκτροκίνησης προχωρώντας σε χιλιάδες απολύσεις έκαστος.

Κατά τη διάρκεια ενός πιλοτικού προγράμματος αρκετών βδομάδων που υλοποιήθηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Spartanburg, το ανθρωποειδές ρομπότ με την ονομασία Figure 02 της εταιρείας «Figure» από την Καλιφόρνια, εισήγαγε με επιτυχία μεταλλικά τμήματα σε συγκεκριμένα εξαρτήματα, τα οποία στη συνέχεια συναρμολογούνταν για τη δημιουργία του πλαισίου των οχημάτων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Figure 02 είναι το πιο προηγμένο ανθρωποειδές ρομπότ στον κόσμο που διατίθεται σήμερα στην αγορά. Διαθέτει τριπλάσια ισχύ επεξεργασίας από τον προκάτοχό του, βελτιωμένη φωνητική επικοινωνία, καλύτερες κάμερες, μικρόφωνα και αισθητήρες, μπαταρία υψηλής απόδοσης και χέρια τέταρτης γενιάς σε ανθρώπινη κλίμακα με 16 βαθμούς ελευθερίας ανά χέρι και αντοχή ισοδύναμη με την ανθρώπινη.

Το ρομπότ είναι σε θέση να εκτελεί εντελώς αυτόνομα εργασίες (χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια, όπως και ο άνθρωπος), οι οποίες απαιτούν ποικίλους και δυναμικούς χειρισμούς, σύνθετες λαβές και συντονισμό και των δύο χεριών σε συνδυασμό. Είναι σε θέση να τοποθετεί διάφορα πολύπλοκα εξαρτήματα με ακρίβεια χιλιοστού και μπορεί να περπατά δυναμικά αξιοποιώντας τις σχεδιαστικές δυνατότητές του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ