Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σφοδρές μάχες στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ μετά την εισβολή Ουκρανών

Η μεγαλύτερη επίθεση σε ρωσικό έδαφος από την έναρξη του πολέμου

Ουκρανικές μονάδες που έχουν μπει σε ρωσικό έδαφος

Press service of 24 Mechanised

Ουκρανικές μονάδες που έχουν μπει σε ρωσικό έδαφος
Σφοδρές μάχες διεξάγονταν και χτες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων, καθώς Ουκρανοί στρατιώτες εισέβαλαν στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, σε μια από τις μεγαλύτερες εφόδους στο έδαφος της Ρωσίας αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος τον Φλεβάρη του 2022. Νέες επιθέσεις σημειώθηκαν χτες και στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ.

Από την Τρίτη οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να εισβάλουν στο Κουρσκ με πυροβολικό και τεθωρακισμένα και βομβαρδίζουν τη μεθόριο περιοχή με drones και πυραύλους. Οι μάχες συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προωθήθηκαν προς τον βορρά, δυτικά της συνοριακής πόλης Σούντζα, 530 χλμ. νοτιοδυτικά της Μόσχας, όπως δήλωσε το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας.

Πέντε άνθρωποι είχαν σκοτωθεί μέχρι χτες στην περιοχή του Κουρσκ και άλλοι 24 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και παιδιά.

Το Κουρσκ δέχτηκε επίθεση 1.000 και πλέον Ουκρανών εισβολέων, ανακοίνωσε ο αρχηγός του ρωσικού στρατού, Β. Γκερασίμοφ, ενημερώνοντας τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν.

«Η προώθηση του εχθρού εις βάθος στο ρωσικό έδαφος ανακόπηκε από πλήγματα της αεροπορίας και του πυροβολικού», διαβεβαίωσε ο Γκεράσιμοφ. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι εξακολουθεί να μάχεται ουκρανικές μονάδες «στις περιοχές της περιφέρειας Κουρσκ ακριβώς δίπλα στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας».

«Αεροπορικά πλήγματα, πυραυλικές δυνάμεις, πυρά πυροβολικού και ενέργειες μονάδων που καλύπτουν τα κρατικά σύνορα (...) απέτρεψαν τον εχθρό από το να προωθηθεί εις βάθος στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», προσθέτει το υπουργείο, συμπληρώνοντας ότι οι μάχες συνεχίζονταν χτες και οι Ενοπλες Δυνάμεις είχαν καταστρέψει 50 ουκρανικά τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης, δείχνοντας το μέγεθος της επίθεσης σε ρωσικό έδαφος.

Η Σούντζα είναι το τελευταίο εν λειτουργία σημείο για τις ρωσικές εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, ενώ μόλις 60 χλμ. βορειοδυτικά βρίσκεται ο ρωσικός πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ανέφεραν σφοδρές μάχες, με ορισμένους να υπονοούν πως η Ουκρανία έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο.

«Η μάχη θα είναι σφοδρή» και «αναμφίβολα δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα», εκτίμησε ο Γ. Ποντολιάκα, ένας επιδραστικός γεννημένος στην Ουκρανία φιλορώσος στρατιωτικός μπλόγκερ.

«Ακόμη κι αν ο εχθρός δεν καταφέρει να σημειώσει πρόοδο (και κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί προς το παρόν), θα υπάρξουν επιθέσεις πυροβολικού και επιθέσεις με drones. Και σε μεγάλους αριθμούς», είπε ο Ποντολιάκα.

Ο Αλ. Σμιρνόφ, κυβερνήτης της περιφέρειας Κουρσκ, είπε ότι σημειώθηκαν επιθέσεις με ρουκέτες και drones στη διάρκεια της νύχτας και κάλεσε τους πολίτες να προφυλαχθούν μένοντας μακριά από τα παράθυρα. Είπε επίσης ότι αρκετές χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν περιοχές που δέχθηκαν επίθεση και γιατροί από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη μεταβαίνουν στο Κουρσκ για να προσφέρουν βοήθεια.

Οι μάχες γύρω από το Κουρσκ έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή στον πόλεμο, με τη Ρωσία να σημειώνει σταθερά εδαφικά κέρδη και τους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να εξετάζουν την περαιτέρω πορεία στη γεωπολιτική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Εσωτερική κριτική στον Ζελένσκι

Στο εσωτερικό της Ουκρανίας εντείνεται η κριτική στον Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, και φουντώνουν οι φήμες περί αντικατάστασής του, όπως και η ρητορική για ενδεχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και συμβιβασμό.

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Σ. Σόιγκου, επισήμανε προχτές ότι «το παράθυρο για ειρήνη κλείνει» και ότι όσο καθυστερεί το Κίεβο να αρχίσει να συνομιλεί σχετικά με όρους, τόσο πιο «ακριβή» θα είναι η ειρήνη για τον ουκρανικό λαό.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, κατηγόρησε την Ουκρανία για «άλλη μια μεγάλη πρόκληση», σε δηλώσεις πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Μόσχα, προσθέτοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις «ανοίγουν πυρ αδιακρίτως» κατά κατοικιών πολιτών και άλλων μη στρατιωτικών υποδομών.

Ρωσικά ΜΜΕ και αναλυτές εκτιμούν ότι μετά την επίθεση στο Κουρσκ, θα ενταθούν οι επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ και επίσης τα ουκρανικά στρατεύματα ενδέχεται να εντείνουν τη μαχητική δραστηριότητα κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, με στόχο να αποκτήσουν κάποια πλεονεκτήματα πριν από πιθανές συνομιλίες με τη Ρωσία. Οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να καθυστερήσουν τη ρωσική προέλαση σε όλες τις βασικές περιοχές, Ντονμπάς, Χερσώνα, Ζαπορίζια, προσθέτουν.

«Βλέπουμε, λοιπόν, από τη μια δηλώσεις για συνομιλίες και, από την άλλη, προσπάθειες να ενισχύσουν τις θέσεις τους», αναφέρουν.

Και ο Νίγηρας διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία

Τη διακοπή «με άμεση ισχύ» των διπλωματικών σχέσεων με την Ουκρανία ανακοίνωσε προχτές το στρατιωτικό καθεστώς του Νίγηρα, δύο μέρες μετά την κυβέρνηση του Μάλι, προσάπτοντας στο Κίεβο «υποστήριξη» σε «τρομοκρατικές οργανώσεις». Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν προσεγγίσει τη Ρωσία.

Ουκρανός αξιωματούχος ανέφερε ανάμειξη του Κιέβου στην πρόσφατη βαριά ήττα των Ενόπλων Δυνάμεων του Μάλι (ΕΔΜ) και Ρώσων συμμάχων τους της στρατιωτικής εταιρείας «Βάγκνερ», σε μάχες με αυτονομιστές Τουαρέγκ και τζιχαντιστές. Επρόκειτο για την πιο βαριά ήττα που έχει υποστεί σε μάχη η «Βάγκνερ» στην Αφρική, σύμφωνα με αναλυτές.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Νίγηρα, απόλυτα αλληλέγγυα με την κυβέρνηση και τον λαό του Μάλι, αποφάσισε με πλήρη εθνική κυριαρχία (...) τη διακοπή με άμεση ισχύ των διπλωματικών σχέσεων» με την Ουκρανία, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Νίγηρα πληροφορήθηκε προς μεγάλη της κατάπληξη και βαθιά αγανάκτηση τις (...) απαράδεκτες δηλώσεις» του εκπροσώπου της ουκρανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και την ουκρανική υποστήριξη στη «συμμαχία τρομοκρατικών οργανώσεων», προστίθεται.

Η κυβέρνηση του Νίγηρα ανήγγειλε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταγγέλλοντας την «ουκρανική επιθετικότητα», ενώ στηλίτευσε «τη σιωπή αφρικανικών κρατών και ιδιαίτερα της Αφρικανικής Ενωσης».

Το Σάββατο, η νέα κυβέρνηση της Σενεγάλης ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Ουκρανό πρεσβευτή στο Ντακάρ για να του επιδοθεί διαμαρτυρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Διαρροές» και «ζυμώσεις» για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις (2024-09-11 00:00:00.0)
Αεροπορική άμυνα «τύπου Ισραήλ» ζητάει ο Ζελένσκι από ΝΑΤΟικές δυνάμεις (2024-08-27 00:00:00.0)
Χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία με «δυτικά» όπλα εξετάζονται από την ΕΕ (2024-08-23 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι μάχες στο Κουρσκ (2024-08-13 00:00:00.0)
Η Δύση «παίζει με τη φωτιά» με τα F-16, προειδοποιεί η Μόσχα (2023-05-30 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν μεγαλύτερη κλιμάκωση και τα δύο στρατόπεδα (2022-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ