Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Σήμερα σχηματίζεται η προσωρινή κυβέρνηση με στόχο εκλογές

Πτώματα μελών του πρώην κυβερνώντος κόμματος σε πολλές πόλεις

Ο οικονομολόγος Μουχάμαντ Γιουνούς, γνωστός ως ο τραπεζίτης των «μικροπιστώσεων», βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στην Ντάκα και να ηγηθεί της προσωρινής κυβέρνησης στο Μπανγκλαντές, όπου εδώ και βδομάδες έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια με τουλάχιστον 400 νεκρούς, τραυματίες και συλληφθέντες.

Σήμερα θα ορκιστεί το προσωρινό υπουργικό συμβούλιο του Μπανγκλαντές, ανακοίνωσε ο αρχηγός του στρατού που έχει αναλάβει τη διαδικασία για τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, μαζί με τον Πρόεδρο της χώρας.

Ο Γιουνούς, που προτάθηκε από τις φοιτητικές οργανώσεις που ηγούνται των διαδηλώσεων για υπηρεσιακός πρωθυπουργός, κάλεσε τους διαδηλωτές να παραμείνουν ήρεμοι και «να ανοικοδομήσετε τη χώρα. Αν πάρουμε τον δρόμο της βίας, όλα θα καταστραφούν».

Σε χτεσινό άρθρο του στο βρετανικό περιοδικό «The Economist» γράφει ότι θα κάνει τα πάντα «για να οργανωθούν μέσα στους επόμενους μήνες ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», τονίζοντας πως «έχουμε ανάγκη νέους που να μην έχουν εμμονή με το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, όπως είχαν υπερβολικά πολλές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις μας».

Ο Γιουνούς έχει ιδρύσει χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και στις ΗΠΑ και θεωρείται αποδεκτός από το ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Μάλιστα, το 2009 τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας των ΗΠΑ, την υψηλότερη πολιτική διάκριση της χώρας.

Στο μεταξύ, πτώματα πρώην μελών του πολιτικού κόμματος Awami League της πρώην πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα, που διέφυγε με ελικόπτερο στην Ινδία, ανακαλύφθηκαν σε πολλές πόλεις του Μπανγκλαντές, μετέδωσε η «Dhaka Tribune». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στη Σατκίρα μετά την είδηση της παραίτησης της Σέιχ Χασίνα τη Δευτέρα». Βανδαλίστηκαν σπίτια και επιχειρήσεις των ηγετών και των μελών του κόμματος.

Στην πόλη Cumilla, «τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις όχλου». Αλλοι έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα σπίτι ενός πρώην στελέχους της Awami League πυρπολήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ