Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ
«Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ»

Σήμερα στις 10 π.μ. στον τόπο εκτέλεσής του η εκδήλωση τιμής της Τομεακής Οργάνωσης Περιστερίου - Νοτιοδυτικών Συνοικιών

Στις 14 Αυγούστου 1954, στην Αγία Μαρίνα στο Δαφνί Αττικής, ο Νίκος Πλουμπίδης έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος. «Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ», «αντιμετωπίζοντας με απόλυτον ψυχραιμίαν τας σφαίρας του αποσπάσματος... Δεν εδέχθη ούτε να κοινωνήση ούτε να του δέσουν τους οφθαλμούς του», έγραφαν την επόμενη μέρα οι εφημερίδες της εποχής.

Ο Νίκος Πλουμπίδης γεννήθηκε στα Λαγκάδια Γορτυνίας, στις 31 Δεκέμβρη 1902, σε φτωχή αγροτική οικογένεια. Γυμνάσιο πήγε στη Δημητσάνα, «για να εκπληρωθεί ο πόθος της οικογένειας... να γραμματίσουν ένα παιδί», όπως έγραψε σε βιογραφική του έκθεση προς το Κόμμα. Σπούδασε στο Διδασκαλείο Πύργου, έγινε δάσκαλος και διορίστηκε στη Μηλέα Ελασσόνας.

Συμμετείχε σε φοιτητικές απεργίες, πρωτοστάτησε στην «Αριστερή Παράταξη», τη συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ εκείνη την περίοδο στη Διδασκαλική Ομοσπονδία, εκλέχτηκε μέλος στην Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων και αργότερα μέλος της Γραμματείας της Ενωτικής ΓΣΕΕ. Συνελήφθη αρκετές φορές, ξυλοκοπήθηκε κατά την καταστολή διαδήλωσης και απολύθηκε από δάσκαλος, λόγω της κομμουνιστικής του ιδεολογίας και δράσης. Διαγνώσθηκε με φυματίωση το 1929.

Το 1926 έγινε μέλος του ΚΚΕ και στο 6ο Συνέδριο, τον Δεκέμβρη του 1935, εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ. Κατά την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά ανέλαβε την καθοδήγηση της «Παλιάς ΚΕ» από την πτέρυγα κρατουμένων του Νοσοκομείου «Σωτηρία», όπου είχε μεταφερθεί λόγω της ασθένειάς του.

Τον Φλεβάρη του 1942 δραπέτευσε με οδηγία του Κόμματος από τις φυλακές της Τρίπολης όπου είχε μεταφερθεί, επανεντάχθηκε στο ΠΓ και ανέλαβε την καθοδήγηση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, βάζοντας την υπογραφή του σε κορυφαίες στιγμές του αγώνα. Ηταν ο πρωτεργάτης της μεγάλης πολιτικής απεργίας και παλλαϊκής διαδήλωσης στις 5 Μάρτη 1943, που είχε αποτέλεσμα να ματαιωθούν τα σχέδια των Γερμανών ναζί να προχωρήσουν σε πολιτική επιστράτευση του ελληνικού πληθυσμού. Διετέλεσε καθοδηγητής της Οργάνωσης Προστασίας Λαϊκού Αγωνιστή (ΟΠΛΑ), που συγκροτήθηκε το 1943, προκειμένου να περιφρουρήσει αγωνιστές από τα χτυπήματα των αρχών κατοχής, των Ταγμάτων Ασφαλείας και άλλων ένοπλων αστικών οργανώσεων.

Κατά τον τρίχρονο αγώνα του ΔΣΕ, την κορύφωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, σε συνθήκες νομοθετικής απαγόρευσης του ΚΚΕ, πογκρόμ διώξεων και ασφυκτικού κλοιού για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες μέσα στα αστικά κέντρα, ο Νίκος Πλουμπίδης επωμίστηκε το δύσκολο καθήκον της καθοδήγησης των παράνομων Οργανώσεων στην Αθήνα. Η περίοδος αυτή σημαδεύτηκε από την προσπάθειά του να σώσει, όπως πίστευε, τη ζωή του Νίκου Μπελογιάννη, από την άδικη αντιμετώπισή του από την ηγεσία του Κόμματος, αλλά και την υποδειγματική και αταλάντευτη στάση του μέχρι το τέλος.

Οταν ο Νίκος Μπελογιάννης καταδικάστηκε σε θάνατο, ο Ν. Πλουμπίδης έστειλε, στις 12 Μάρτη 1952, επιστολή στις αρχές του ελληνικού αστικού κράτους, στην οποία αναλάμβανε ο ίδιος την ευθύνη για τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ και δεσμευόταν να παραδοθεί αν μετατρεπόταν η θανατική καταδίκη του Νίκου Μπελογιάννη. Το ΠΓ του ΚΚΕ κατήγγειλε την επιστολή ως πλαστή, ενώ στη συνέχεια τον διέγραψε χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρούς, άδικους και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς (προδότης, χαφιές κ.λπ.).

Απομονωμένος από το Κόμμα, ο Ν. Πλουμπίδης συνελήφθη στις 25 Νοέμβρη 1952 και παραπέμφθηκε στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών με την κατηγορία της κατασκοπείας. Σε όλη τη διαδικασία, κατέρριψε το κατηγορητήριο. «Σήμερα, κύριοι, δε δικάζετε άτομα. Δικάζετε το ΚΚΕ. Και επ' αυτού δηλώνω, παρόλο ότι σήμερα όχι μόνο δεν έχω την τιμή να εκπροσωπώ το Κόμμα μου, αλλά έχω και πολεμική εναντίον μου, ότι αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες για την πολιτική του Κόμματός μου», είπε μεταξύ άλλων στη δίκη. Ενώ απάντησε στον επίτροπο, ο οποίος επίμονα του υπενθύμιζε την κομματική καταδίκη του: «Τιμή μου είναι η τιμή του Κόμματός μου».

Ο Νίκος Πλουμπίδης καταδικάστηκε 2 φορές σε θάνατο και μαζί του καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο η ηγεσία του ΚΚΕ. «Μια μέρα το Κόμμα θα με αποκαταστήσει, γιατί θα πληροφορηθεί τι ακριβώς συμβαίνει», ανέφερε, προβλέποντας την αναθεώρηση της εσφαλμένης και άδικης απόφασης σε βάρος του. Πράγματι, ήδη από το 1958 η 9η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ τον αποκατέστησε και έκτοτε το Κόμμα τον τιμά ως μέλος της ΚΕ που εκτελέστηκε από τον ταξικό αντίπαλο. Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Ιούλη οργανώθηκε εκδήλωση στη γενέτειρά του από την ΚΕ του ΚΚΕ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, όπου έγιναν και τα αποκαλυπτήρια προτομής του.

Εκδήλωση στο σημείο που εκτελέστηκε

Εκδήλωση - κατάθεση στεφάνου προς τιμήν του Νίκου Πλουμπίδη οργανώνουν η Τομεακή Οργάνωση Περιστερίου - Νοτιοδυτικών Συνοικιών και οι Κομματικές Οργανώσεις Χαϊδαρίου. Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα, Τετάρτη 14 Αυγούστου, στις 10 π.μ. στον τόπο εκτέλεσής του (πίσω από τη Μονή Δαφνίου, στο Χαϊδάρι).

Οδηγίες μετάβασης στο σημείο της εκτέλεσης: Στη Λεωφόρο Αθηνών, στο ρεύμα προς Κόρινθο, 3 χλμ. μετά το Δαφνί, αναστροφή προς Αθήνα, μέσω της γέφυρας Σχιστού, και σε 1 χλμ. στάθμευση στο πάρκινγκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκείνο που απομένει είναι να μπορώ εγώ να δουλεύω στο Κόμμα* (2024-07-27 00:00:00.0)
Με το φωτεινό παράδειγμα του Νίκου Πλουμπίδη απευθύνεται στον λαό της περιοχής (2024-07-20 00:00:00.0)
«Τιμή μου εγώ πάνω απ' όλα έχω την τιμή του Κόμματος» (2020-08-14 00:00:00.0)
Σαν σήμερα πριν από 64 χρόνια εκτελέστηκε ο Νίκος Πλουμπίδης (2018-08-14 00:00:00.0)
Εζησε και πέθανε κομμουνιστής (2003-08-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ