Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η γύμνια του αντιλαϊκού κράτους και πάλι στο προσκήνιο

Για έκτη μέρα καίγεται το Παγγαίο

Για 6η μέρα μαινόταν χτες η φωτιά στο Παγγαίο Ορος, ενώ χτες το μεσημέρι νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε στις Σέρρες, στην πίσω πλευρά της κορυφής του χιονοδρομικού κέντρου του Λαϊλιά, κοντά στο καταφύγιο. Από τον Μάη μέχρι και χτες, στην ΠΕ Σερρών καταγράφηκαν 35 φωτιές σε δασικές εκτάσεις στην περιοχή, ενώ πάνω από 20.000 είναι τα καμένα στρέμματα.

Η Φιλιώ Σαραντίδου, περιφερειακή σύμβουλος Σερρών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σημειώνει σχετικά με αυτήν την κατάσταση:

«Αναδεικνύεται ξεκάθαρα η γύμνια του αστικού κράτους, και είναι η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι αυτοί που στηρίζουν αυτές τις καταστροφικές για τον λαό πολιτικές, όλοι αυτοί που συντονίζουν τελικά το απόλυτο τίποτα!!!».

Μεταξύ άλλων θυμίζει ότι στις 8 Μάη 2024 πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Σερρών, με θέμα την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη τέθηκαν από όλους τους αρμόδιους φορείς ζητήματα που αφορούσαν στην ετοιμότητα του δυναμικού και μέσων για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών, στα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις μέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, στη διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων σε επίπεδο Περιφέρειας για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών, τον συντονισμό σε περιφερειακό επίπεδο της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών από δασικές πυρκαγιές, στη σύνταξη του Ειδικού Σχεδίου Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης Πολιτών, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη διατυπώθηκαν προβληματισμοί και επισημάνσεις από εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με την έως και αδύνατη προσβασιμότητα οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου λόγω καθυστέρησης του καθαρισμού τους, την παρουσία έντονης βλάστησης πέριξ των οικισμών, την έλλειψη υδροστομίων σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας των Σερρών. Σημαντικές επισημάνσεις έγιναν και σε ό,τι αφορά τα μηχανήματα της Περιφέρειας αλλά και την έλλειψη προσωπικού σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Σημαντική επισήμανση υπήρξε και σχετικά με την καθυστέρηση των υποτυπωδών έστω χρηματοδοτήσεων που αφορούν σε έργα διανοίξεων και καθαρισμό του οδικού δασικού δικτύου.

Οπως καταγγέλλει η Φιλιώ Σαραντίδου, από τότε μέχρι και σήμερα «δεν δόθηκε απολύτως καμία απάντηση για τον συντονισμό που υπήρξε μεταξύ των αρμόδιων φορέων, με τι δυνάμεις από μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό συμμετείχε η Περιφέρεια, ποιες ήταν οι δράσεις της. Ποιες ενέργειες έγιναν από την Περιφέρεια για να επιλυθούν ζητήματα που προέκυψαν από τη σύσκεψη που αφορούν την υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», μαζί με τον λαό της περιοχής, διεκδικεί:

  • Πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στη Δασική Υπηρεσία, στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των δήμων.
  • Προμήθεια επαρκούς αριθμού οχημάτων ξηράς, εναέριων μέσων και των τεχνικών μέσων ΠΥ, Δασαρχείων, Περιφέρειας και δήμων για την αντιμετώπιση πυρκαγιών.
  • Γενναία έκτακτη και τακτική χρηματοδότηση αυτών των τομέων από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, το ίδιο και από την πλευρά της Περιφέρειας.
  • Διάνοιξη και καθαρισμό δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών, εξασφάλιση της λειτουργίας των πυροσβεστικών κρουνών, δεξαμενών νερού σε δασικές περιοχές.
  • Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τα αναγκαία δασοτεχνικά έργα διαχείρισης και αντιπυρικής προστασίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ