Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με «προληπτική επίθεση» στο Ιράν απειλούν Ισραήλ και ΗΠΑ

Με επίκεντρο τις δομές Υγείας και τα σχολεία της Γάζας συνεχίζονται οι επιθέσεις των Ισραηλινών

Από παλιότερη ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομείο στη Χαν Γιούνις
Από παλιότερη ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομείο στη Χαν Γιούνις
Ισχυρό παραμένει το ενδεχόμενο μιας «προληπτικής επίθεσης» του Ισραήλ κατά του Ιράν, με τη στήριξη των ΗΠΑ και των άλλων Ευρωατλαντικών συμμάχων του, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, εν αναμονή και των αντιποίνων της Τεχεράνης στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.

«Εκτιμάμε ότι εξακολουθεί και υφίσταται μια απειλή επίθεσης και εμείς (...) παραμένουμε σε θέση για να στηρίξουμε την άμυνα του Ισραήλ και να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας εάν δεχθούν επίθεση», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου, στρατηγός Πατ Ράιντερ, επιβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ «παρείχαν υπηρεσίες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης σχετικά με την παρακολούθηση των επιθέσεων» της Χεζμπολάχ, το ξημέρωμα της περασμένης Κυριακής.

Ο ίδιος είπε ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, «έδωσε εντολή δύο αεροναυτικές μονάδες να παραμείνουν στην περιοχή» για να στηρίξουν το Ισραήλ, αναφερόμενος στα αεροπλανοφόρα «USS Abraham Lincoln» και «USS Τheodore Roosevelt».

Χτες, το ισραηλινό «ynet.news» μετέδωσε δηλώσεις Ισραηλινού αξιωματούχου ότι η χώρα του θα μπορούσε «να εξαπολύσει μια προληπτική επίθεση κατά του Ιράν», προσθέτοντας πως αυτό αφορά «μια απόφαση που θα πρέπει να πάρουν οι βουλευτές».

«Θαμώνας» της περιοχής ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ

Παράλληλα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Τσαρλς Μπράουν, ολοκλήρωσε το βράδυ της Δευτέρας στο Τελ Αβίβ σειρά συναντήσεων με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Χέρτζι Χαλέβι, και τον υπουργό Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

Μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters» μετά την ολοκλήρωση των επαφών του σε Ιορδανία, Αίγυπτο και Ισραήλ, υποστήριξε ότι η επίθεση με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε την Κυριακή η Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, μετά την ισραηλινή «προληπτική επίθεση» με 100 μαχητικά σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο συνέβαλε στην ...«αποφόρτιση» μέρους της έντασης και στον «περιορισμό» του ενδεχόμενου ενός περιφερειακού πολέμου.

Οπως εξήγησε, η συνέχεια εξαρτάται από τον τρόπο απάντησης του Ιράν, «που θα καθορίσει εάν θα γίνει ευρύτερος πόλεμος ή όχι». Πρόσθεσε ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος» και από τις οργανώσεις που σχετίζονται με το Ιράν, κατονομάζοντας τους Χούθι στην Υεμένη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αμερικανός στρατηγός επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει «βοήθεια στην άμυνα του Ισραήλ», διατηρώντας τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή σε «καλύτερη θέση από τις 13 Απριλίου», όταν το Ιράν προχώρησε σε αντίποινα για την ισραηλινή πολύνεκρη επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, δήλωσε προχτές βράδυ ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν «ενδείξεις» πως το Ιράν «δεν έχει υποχωρήσει από την απειλή του να επιτεθεί στο Ισραήλ».

Κινητικότητα σε Ιράν - παλαιστινιακά εδάφη

Από την πλευρά του Ιράν, ο ανώτατος σιίτης ιερωμένος, Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε τη νέα κυβέρνηση «να μην έχει εμπιστοσύνη στον εχθρό», ειδικά μετά την απόφαση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ να άρει την υπογραφή της χώρας του από τη διεθνή συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από περίπου 10 χρόνια σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οπως είπε, «δεν πρέπει να στηρίζουμε την ελπίδα μας στον εχθρό, τα σχέδιά μας δεν θα πρέπει να περιμένουν την έγκρισή τους». Την ίδια ώρα, οι «Φρουροί της Επανάστασης» επιδείκνυαν στο κανάλι «Telegram» τις δυνατότητες να χτυπηθεί το Ισραήλ με πυραύλους «Khorramshahr-4», που η εμβέλειά τους φτάνει τα 3.000 χιλιόμετρα.

Ολα αυτά, ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη (στις 26/8) στην Τεχεράνη του Καταριανού πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, και τη συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του, Αμπάς Αραγκτσί. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά τον σχηματισμό της 14ης κυβέρνησης στο Ιράν.

Η διπλωματική κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζεται και από την πλευρά του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, που βρίσκεται από την Κυριακή στη Σαουδική Αραβία. Αργότερα χτες είχε προγραμματιστεί η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Παράλληλα, χτες, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στη Μόσχα, Αμπντέλ Χαφέζ Νοφάλ, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αμπάς πήρε την πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, να παρακολουθήσει τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ομάδας BRICS, που θα γίνει τον Οκτώβρη στη ρωσική πόλη Καζάν, μέρος της οποίας θα έχει ως θέμα τις εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η γενοκτονία συνεχίζεται αμείωτη

Την ίδια ώρα, στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται ο καθημερινός «Γολγοθάς» και η πάλη της επιβίωσης περίπου 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

Οι νέες ισραηλινές επιχειρήσεις στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ και στη Χαν Γιούνις προκάλεσαν χτες το πρωί τον θάνατο άλλων 20 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων βρέφη, παιδιά και έφηβοι, ενώ ο διευθυντής του Νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν της Μπέιτ Λαχίγια κατήγγειλε το Ισραήλ ότι για πολλοστή φορά εμποδίζει τον ανεφοδιασμό του ιδρύματος με καύσιμα.

Η καταγγελία έρχεται ένα 24ωρο αφότου η Οργάνωση Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, ανακοίνωσε ότι σταματά τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις μετά τις νέες εντολές του στρατού για απομάκρυνση των αμάχων από το Ντέιρ Μπάλαχ.

Χτες, 326η μέρα μαχών, ο αριθμός των νεκρών έφθασε συνολικά τους 40.476 και των τραυματιών τους 93.647.

Σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας στη Γάζα προέβλεψαν ξανά ως πιθανό να ξεκινήσουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο οι εμβολιασμοί 640.000 παιδιών ως 10 ετών κατά της πολιομυελίτιδας.

Σταθερά στο στόχαστρο οι δομές Υγείας

Νεότερα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που μετέδωσε χτες το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera», αναφέρουν πάνω από 500 ισραηλινές επιθέσεις σε νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας στη Γάζα.

Σε αυτές δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 128 Παλαιστίνιοι υγειονομικοί σε κατάσταση αιχμαλωσίας, άλλοι 752 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ αναζήτησαν βοήθεια και περίθαλψη σε νοσοκομεία, και τουλάχιστον 982 άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινές επιθέσεις σε τέτοιους χώρους.

Τα νεότερα στοιχεία αναφέρουν ότι υπολειτουργούν 16 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας, εκ των οποίων τα 12 είναι προσβάσιμα «μερικώς». Ακόμα ότι υπέστησαν ζημιές ή βλάβες 115 ασθενοφόρα.

Το ίδιο αραβικό δίκτυο, επικαλούμενο στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), μετέδωσε χτες ότι «τουλάχιστον 50.000 παιδάκια στη Γάζα απαιτούν ιατρική περίθαλψη για οξύ υποσιτισμό» και ότι η πείνα βασανίζει πάνω από το 96% των γυναικών και βρεφών ως 23 μηνών.

Επιπλέον, χτες, η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT μετέδωσε ότι ο κάμεραμαν της αραβόφωνης υπηρεσίας του δικτύου TRT Arabi τραυματίστηκε στη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης στην πόλη Χαν Γιούνις της Γάζας.

Σύμφωνα με την TRT, ο εικονολήπτης Μοχάμεντ Ζανίμ, μαζί με άλλους δημοσιογράφους, έμενε σε σκηνή έξω από το Νοσοκομείο Νασρ και τραυματίστηκε από θραύσμα βλήματος που τον χτύπησε στο μάτι. Στον ίδιο χώρο έχουν βρει καταφύγιο Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

Κλιμάκωση επιθέσεων και στη Δυτική Οχθη

Ο ισραηλινός στρατός κατοχής πραγματοποίησε νέα εισβολή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς της πόλης Τουλκαρέμ χτες πριν από τα χαράματα, προκαλώντας τον θάνατο 5 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

Οπλισμένοι Εβραίοι έποικοι εισέβαλαν προχτές βράδυ και στο χωριό Ουάντι Ραχάλ που βρίσκεται κοντά στη Βηθλεέμ, πυροβολώντας εν ψυχρώ κατά Παλαιστινίων χωρικών με αποτέλεσμα να σκοτώσουν έναν 47χρονο Αραβα πολίτη του Ισραήλ και να τραυματίσουν άλλους έξι.

Η εν ψυχρώ επίθεση έγινε (και αυτήν τη φορά) με τις πλάτες του κατοχικού στρατού, προκαλώντας την οργή της Χαμάς που κάλεσε όλους τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη να κλιμακώσουν την αντίσταση απέναντι στους εποίκους. Αποκάλεσε δε τη χτεσινή μέρα «μέρα οργής και κινητοποίησης», ζητώντας από τον κόσμο να συγκρουστεί με κάθε μέσο και τρόπο με τους εποίκους.

Απελευθέρωση 52χρονου Ισραηλινού ομήρου

Χτες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως κατάφερε να απελευθερώσει από τούνελ στο νότιο χωριό Ραχάτ της Γάζας τον 52χρονο όμηρο Κάιντ Φαρχάν αλ Κάντι. Ο 52χρονος, που είχε απαχθεί τον Οκτώβρη από τον χώρο στάθμευσης ενός εργοστασίου στο κιμπούτζ Μάγκεν, βρέθηκε καλά στην υγεία του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φόρουμ Συγγενών Ομήρων, παραμένουν σε κατάσταση ομηρίας τουλάχιστον άλλοι 104 όμηροι. Η οργάνωση τόνισε ότι «ο μόνος τρόπος για την απελευθέρωσή τους είναι μια συμφωνία μέσω διαπραγμάτευσης».

Ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «The Times of Israel» αναφέρει ότι 105 Ισραηλινοί όμηροι απελευθερώθηκαν τον περασμένο Νοέμβρη από τη Χαμάς κατόπιν συμφωνίας προτού αφεθούν νωρίτερα ελεύθεροι άλλοι 4 όμηροι σε ένδειξη καλής θέλησης. Αλλοι 8 όμηροι διασώθηκαν σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, ενώ εντοπίστηκαν και πάρθηκαν οι σοροί άλλων 30 ομήρων, εκ των οποίων 3 είχαν σκοτωθεί από πυρά του ισραηλινού στρατού επειδή είχε θεωρηθεί εσφαλμένα πως ήταν Παλαιστίνιοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ