Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο επίκεντρο οι στρατηγικές επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων...

...στην πρέσα το σύνολο των λαϊκών αναγκών

MotionTeam

Μια «μαγική εικόνα» παρουσίασε για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά το επίπεδο των υποδομών, την εξέλιξη των έργων, τις «επενδύσεις», το επίπεδο ζωής του λαού, στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη / Παρουσίαση Ψηφιακής Πλατφόρμας erga.gov.gr» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης αναφέρθηκαν στο εν εξελίξει «περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης» για την Κεντρική Μακεδονία, το οποίο όπως ειπώθηκε περιλαμβάνει περισσότερα από 850 έργα συνολικού κόστους 13,5 δισ. ευρώ. Παρουσίασαν δηλαδή τον πακτωλό χρημάτων που δίνεται για την υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδιασμών στην περιοχή και των στρατηγικών επιδιώξεων των ομίλων. Στα έργα συγκαταλέγονται η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης και του flyover, οδικά και σιδηροδρομικά έργα, αναπλάσεις, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, έργα πολιτισμού και υποδομές Υγείας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης, μετά από 18 χρόνια καθυστερήσεων, θα παραδοθεί στις 30 Νοεμβρίου 2024, ενώ για τον flyover είπε ότι ο στόχος είναι να παραδοθεί την άνοιξη του 2027, πριν τις βουλευτικές εκλογές. Σε μια πλειοδοσία έργων, ανέφερε ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει περισσότερα έργα για τη Θεσσαλονίκη απ' ό,τι αυτή η κυβέρνηση». Αναφέρθηκε στα δύο νοσοκομεία, το Αντικαρκινικό και το Παιδιατρικό, συνολικά στα έργα ανάταξης των υποδομών του ΕΣΥ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναφέρθηκε ακόμα στις μεταφορές και ειδικότερα στον ΟΑΣΘ και στα 110 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά προς τους οργισμένους πολίτες από το στρίμωγμα και τις πολύωρες αναμονές ότι σκοπός δεν είναι μόνο η αντικατάσταση των παλιών λεωφορείων, αλλά και η αύξηση του στόλου των οχημάτων.

Το σύνολο των λαϊκών αναγκών στο περιθώριο

Ξεκαθάρισε ότι οι ανάγκες είναι πάντα ατελείωτες και οι πόροι πάντα πεπερασμένοι, και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει προτεραιοποίηση σχετικά με το πού θα κατανέμονται, για να στείλει και πάλι το μήνυμα πως οι λαϊκές ανάγκες για έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, υποδομές Παιδείας και άλλες κρίσιμες υποδομές θα παραμείνουν «στη γωνία» προς χάριν την ανάπτυξης και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Τέλος, απέδωσε τις σημαντικές περιφερειακές ανισότητες στο «αθηνοκεντρικό αναπτυξιακό μοντέλο», το οποίο αποτέλεσε προτεραιότητα των κυβερνήσεων εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η ψηφιακή πλατφόρμα που εγκαινιάστηκε χθες παρουσιάστηκε ως εργαλείο που διασφαλίζει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, και ότι διευκολύνει τον συνεκτικό σχεδιασμό έργων που αποβλέπουν στην ανάπτυξη, στην άρση τοπικών αποκλεισμών και στην αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων.

Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος αναφέρθηκε στον «εθνικό στόχο» που έχει θέσει σε προτεραιότητα η κυβέρνηση, αυτόν της διπλής σύγκλισης: Των εισοδημάτων στην Ελλάδα με αυτά στην Ευρώπη, και της σύγκλισης των Περιφερειών. Οπως είπε, η χώρα μας διαθέτει κονδύλια 102 δισ. ευρώ - μέσα από το άθροισμα των κοινοτικών προγραμμάτων - μέχρι το 2027 ώστε να υλοποιήσει διάφορα έργα στην ελληνική επικράτεια, ενώ έκανε λόγο για «το μεγαλύτερο πακέτο δημοσίων επενδύσεων από τη μεταπολιτευτική περίοδο και μετά».

Σημείωσε παράλληλα πως τις τελευταίες 4 δεκαετίες η χώρα μας έλαβε και δαπάνησε συνολικά 180 δισ. ευρώ για περιφερειακή σύγκλιση και συνοχή, ωστόσο «παραμένουν οι περιφερειακές ανισότητες και, ενώ τα χρήματα επενδύθηκαν, δεν άφησαν το απαιτούμενο αναπτυξιακό αποτύπωμα για να μειωθούν οι ανισότητες». Πρόσθεσε δε ότι πλέον «η χώρα μας καλύπτει το χαμένο έδαφος της προηγούμενης δεκαετίας».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Π. Θεοδωρικάκος μίλησε για την πορεία μετάβασης προς ένα «νέο παραγωγικό μοντέλο» της χώρας, με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη (καινοτομία, διαμετακομιστικό εμπόριο κ.λπ.).

Προκλητικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, καθώς σε μια προσπάθεια πλήρους αντιστροφής της πραγματικότητας που βιώνουν οι υγειονομικοί και ο λαός, με την εμπορευματοποίηση της Υγείας, είπε ότι «σήμερα, μετά από 4 χρόνια, έχουμε περισσότερους γιατρούς, νοσηλευτές, περισσότερο προσωπικό συνολικά και ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα, άρα δεν καταρρέουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ