Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ «MOTOR OIL»
Από τύχη δεν χάθηκαν εργάτες, παραμένουν τα σοβαρά ερωτήματα

Παρέμβαση χθες από το Συνδικάτο Ενέργειας και το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής

Το διυλιστήριο φλέγεται προκαλώντας τρόμο σε εργαζόμενους και κατοίκους
Το διυλιστήριο φλέγεται προκαλώντας τρόμο σε εργαζόμενους και κατοίκους
Τον μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας του προχθεσινού βιομηχανικού «ατυχήματος» στα διυλιστήρια της «Motor Oil» επιβεβαίωσε και η χθεσινή παρέμβαση συνδικαλιστών από το Συνδικάτο Ενέργειας και το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, οι οποίοι βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και συζήτησαν με τον επικεφαλής ασφαλείας, με τον διευθυντή προσωπικού και με εκπρόσωπο του επιχειρησιακού σωματείου.

Από τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι πράγματι ήταν ένα «μεγάλο συμβάν» και ότι από τύχη δεν υπήρξαν θύματα, όπως και ότι χρειάστηκε η παρέμβαση όχι μόνο της Πυροσβεστικής αλλά και του αγήματος πυρασφάλειας των ΕΛΠΕ. Ακόμα ειπώθηκε ότι την πυρκαγιά προκάλεσε διαρροή υδρογόνου που αναφλέχθηκε, χωρίς όμως ακόμα να μπορεί να εκτιμηθεί η αιτία της διαρροής.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές το απόγευμα μετά από απανωτές εκρήξεις ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σε τμήμα του διυλιστηρίου που ήταν σε διαδικασία shut-down. Μια κόλαση φωτιάς που έβαλε σε κίνδυνο δεκάδες εργαζόμενους της ίδιας της επιχείρησης, κατοίκους της περιοχής αλλά και εργάτες γειτονικών επιχειρήσεων, οι οποίοι παρά τα «112» της κυβέρνησης έμεναν ανενημέρωτοι μια ανάσα από τις φλόγες, με ευθύνη της εργοδοσίας.

Ενα ακόμα συμβάν στις «ναυαρχίδες» της κερδοφορίας το οποίο επιβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι και το περιβάλλον θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους, ότι το «πάμε κι όπου βγει» τινάζει στον αέρα κάθε μέτρο ουσιαστικής προστασίας και πρόληψης από «ατυχήματα», και μάλιστα βιομηχανικά.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ακόμα και για ώρες μετά τις εκρήξεις και το ξέσπασμα της φωτιάς, δεν υπήρχε καμία σαφής εικόνα για το αν και πόσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν στο σημείο, αν διέφυγαν με ασφάλεια και αν είναι καλά στην υγεία τους. Η ανησυχία άλλωστε ήταν πολύ μεγάλη, καθώς την ώρα της έκρηξης στον χώρο δούλευαν και εργαζόμενοι εργολαβικών συνεργείων, που κατά κανόνα και λόγω της δουλειάς - λάστιχο δεν εξοικειώνονται με τέτοια επικίνδυνα αντικείμενα της δουλειάς.

Τελικά, τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Κορίνθου, δύο εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στο «Θριάσιο» και ένας ακόμα στο ΚΑΤ. Αλλοι 12 εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στο ιατρείο των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου και στη συνέχεια σε Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Τα σοβαρά ερωτήματα που προέκυψαν

Από την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο εργοστάσιο, από την απουσία ολοκληρωμένης κρατικής παρέμβασης, αλλά και από τη στάση της εργοδοσίας, που αργά το απόγευμα προέβη σε μια επίσημη ενημέρωση, προέκυψαν σοβαρά ερωτήματα. Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της εταιρείας έκανε λόγο για 3 ελαφρά τραυματίες, μια εικόνα που δεν φάνηκε να επιβεβαιώνεται, καθώς οι τραυματίες ήταν περισσότεροι.

Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν σχετίζονται με τα παρακάτω:

-- Σε περιπτώσεις τέτοιων βιομηχανικών «ατυχημάτων» ποιος είναι ο κρατικός φορέας που συντονίζει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που είναι υπεύθυνος να διαχειριστεί την κατάσταση με κάθε λεπτομέρεια; Υπάρχει επιτελείο που να έχει γνώση της «γεωγραφίας» μιας τόσο μεγάλης επιχείρησης με πολύ επικίνδυνα υλικά, να μπορεί να χειρίζεται με κάθε λεπτομέρεια οδούς διαφυγής, να μπορεί να κατευθύνει εργαζόμενους και κατοίκους σε ασφαλές σημείο;

-- Σε αυτό το πλαίσιο, ποιος είναι ο ρόλος των βαθιά υποστελεχωμένων - όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι - Κέντρων Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου και της Επιθεώρησης Εργασίας;

-- Τι πρωτόκολλο χρησιμοποιεί η εταιρεία σε περίπτωση τέτοιου Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, σε συνεργασία με τις κρατικές αρχές, τον δήμο και την Περιφέρεια; Πότε και πώς παρεμβαίνει η Πυροσβεστική σε τέτοιες περιπτώσεις; Υπάρχει ολοκληρωμένη ενημέρωση για ένα τέτοιο πρωτόκολλο στους εργαζόμενους των εγκαταστάσεων και των κοντινών μονάδων, αλλά και στους κατοίκους των γύρω περιοχών;

-- Υπήρχε σαφής εικόνα για το πόσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν στο σημείο της έκρηξης;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ