Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΟΚΤΩΒΡΗ
«Στο πόδι» τα νοσοκομεία με διεκδικήσεις για δημόσια και δωρεάν Υγεία

Αγωνιστική υποδοχή του υπουργού Υγείας χτες στην Πάτρα | Σύσκεψη σωματείων και κινητοποίηση αύριο στο ΨΝΑ Δαφνί

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πάτρα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πάτρα
Την πανυγειονομική απεργία στις 17 Οκτώβρη οργανώνουν γιατροί, νοσηλευτές και όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με τα σωματεία στα δημόσια νοσοκομεία να βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις. Στο επίκεντρο τίθενται η επίθεση της κυβέρνησης με την ένταση της εμπορευματοποίησης και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, η μιζέρια και η αθλιότητα που έχουν διαμορφώσει η διαχρονική υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση.

Σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς και μονιμοποίηση του προσωπικού με «ελαστικές» σχέσεις απασχόλησης, το οποίο αποτελεί πάνω από το 30% του συνόλου των εργαζομένων, είναι μεταξύ των διεκδικήσεων των υγειονομικών.

Αγωνιστική υποδοχή των υγειονομικών στον υπ. Υγείας

Με την ανάδειξη των τεράστιων προβλημάτων που επικρατούν στον δημόσιο τομέα Υγείας, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, γιατροί, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό του ΠΓΝ Πάτρας στο Ρίο υποδέχθηκαν αγωνιστικά, χτες το πρωί, τον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, που επισκέφθηκε τον χώρο.

Σε μια προσπάθεια να στηθεί άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα από την πλευρά του υπουργείου και της κυβέρνησης της ΝΔ που εμβαθύνει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, οι συγκεντρωμένοι ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, ότι τα κενά μόνο σε μόνιμους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων αγγίζουν το 1/3 μόνο στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης (ΠΓΝΠ, «Αγ. Ανδρέας»), αφού φτάνουν στα 141 σε σύνολο 427 θέσεων που προβλέπουν οι απαρχαιωμένοι, μακριά από τις σημερινές ανάγκες, οργανισμοί τους.

«Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις» και «Δώστε λεφτά για την Υγεία, κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία», ήταν ορισμένα απ' τα συνθήματα που ακούστηκαν όπως και «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός».

Τον υπουργό υποδέχθηκε με παρέμβαση ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ, Χρήστος Δάβουλος, που ανέδειξε τα προβλήματα, σημειώνοντας πως οι ορκωμοσίες νοσηλευτικού προσωπικού που ήρθε να πραγματοποιήσει στον χώρο, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των αναγκαίων υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στο μεγαλύτερο μέρος τους από το ήδη υπάρχον προσωπικό στο νοσηλευτικό ίδρυμα (50 από τους 90 νοσηλευτές που ορκίστηκαν χτες, εργάζονταν ήδη ως επικουρικοί), το οποίο αντιμετωπίζει ήδη μεγάλες ελλείψεις.

Στα αιτήματα των συγκεντρωμένων για προσλήψεις προσωπικού, σταμάτημα της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία κ.ά., ο υπουργός απάντησε με τον προγραμματισμό 4.000 πανελλαδικών προσλήψεων για κενά... δεκάδων χιλιάδων, για να καταλήξει προκλητικά στο απαξιωτικό «δημοκρατία έχουμε, διαμαρτυρηθείτε όσο θέλετε». Απαντώντας οι υγειονομικοί αναδεικνύουν ότι στο σύστημα που υπερασπίζεται η κυβέρνηση όποιος έχει... πληρώνει για να βρίσκει και την... υγειά του, αφού στον ίδιο χώρο, από την έναρξη των επί πληρωμή χειρουργείων πραγματοποιήθηκαν μόνο 120 μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2024, όταν θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί 2.000 τακτικά, πρωινά, δωρεάν, αν λειτουργούσαν με όλο το αναγκαίο προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής.

«Είναι πραγματικά προκλητική η στάση τους που διαφημίζουν δήθεν προσλήψεις προσωπικού, όταν αυτό, ακόμη και εδώ στο ΠΓΝΠ, στο Ρίο, εργάζεται ήδη στο ίδρυμα, σε ποσοστό πάνω από 50% με επικουρικές συμβάσεις», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ, τονίζοντας ότι μόνο στο ίδιο νοσοκομείο εργάζονται πάνω από 1.200 άτομα ως «επικουρικό» προσωπικό και άλλες συμβάσεις ομηρίας!

Κάλεσε σε οργάνωση της πάλης σε κάθε νοσοκομείο και χώρο Υγείας για την επιτυχία της πανυγειονομικής πανελλαδικής απεργίας στις 17 Οκτώβρη, αλλά και σε κλιμάκωση με την πανελλαδική, πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, με τα υγειονομικά σωματεία να οργανώνουν τη δράση τους όλο το επόμενο διάστημα.

Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκαν αντιπροσωπεία του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και η δημοτική αρχή Πάτρας, με την αντιδήμαρχο Βίβιαν Σαμούρη.

ΨΝΑ: «Φιέστα» αύριο από την κυβέρνηση στο νοσοκομείο που βάζει «λουκέτο»!

Στο πεδίο της Ψυχικής Υγείας, οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν την εφαρμογή της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, θέμα που τέθηκε και στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, όπου ο υπουργός παρουσίασε τους άξονες του επικείμενου νομοθετικού έργου.

Υπενθυμίζεται ότι η «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» προβλέπει το κλείσιμο των 2 από τα 3 εναπομείναντα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία (ΨΝΑ και ΨΝΘ) της χώρας και καταργεί όλους τους εγκεκριμένους φορείς θεραπείας και απεξάρτησης.

Είναι μάλιστα εξοργιστικό η κυβέρνηση που σχεδιάζει το κλείσιμο του ΨΝΑ και η διορισμένη διοίκησή της αύριο, Πέμπτη, να στήνουν φιέστα για τα ...«100 χρόνια ΨΝΑ»!

Γι' αυτό και ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου διοργανώνει στη 1 μ.μ. σύσκεψη σωματείων, Ομοσπονδιών και φορέων (στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) και ετοιμάζει αγωνιστική υποδοχή, στις 6 μ.μ., της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας και δωρεάν Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.

Ηδη μετά και την ψήφιση του νόμου για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», προγράμματα κλείνουν, βγαίνουν σχέδια για συγχωνεύσεις τμημάτων, επικουρικοί εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ είναι στον «αέρα» αφού δεν προβλέπεται από την κυβέρνηση η ανανέωση των συμβάσεων μετά τις 31/12, οι όποιες χρηματοδοτήσεις δρομολογούνται σε ΜΚΟ και ΑΜΚΕ, ενώ το μέλλον των ασθενών είναι αβέβαιο.

Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι «το ΨΝΑ - Δαφνί από τη στιγμή της κατάργησής του ως οργανισμού και της μετατροπής του σε αποκεντρωμένη μονάδα στην ΥΠΕ, να γίνει ένα μεγάλο άσυλο, να καταργηθούν τα ΤΕΠ και να δέχεται να νοσηλεύει ασθενείς που θα γνωματεύονται από τις ψυχιατρικές κλινικές που ανήκαν στα γενικά νοσοκομεία, που θα εφημερεύουν καθημερινά».

Την ίδια στιγμή, «τα "στεγνά" προγράμματα απεξάρτησης χάνουν την αυτοτέλειά τους και εντάσσονται σε έναν οργανισμό που στόχος θα είναι η μείωση της βλάβης και η ενίσχυση ενός λειτουργικού χρήστη. Κλείνουν τον ΚΕΘΕΑ, το 18 ΑΝΩ, τον ΙΑΝΟ, τον ΔΙΑΠΛΟΥ, προγράμματα με δεκαετίες εμπειρίας και προσφοράς, ενώ τα Κέντρα Πρόληψης κινδυνεύουν να αφανιστούν μετά το 2027», σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, ξεκαθαρίζοντας: «Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστεί».

Νέα βάρη για τον λαό και φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει και νέα νομοσχέδια με «κόφτες» και αυξήσεις σε φαρμακευτικά σκευάσματα, στο όνομα πάντα της «συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης». Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, προβλέπονται νέες ελαφρύνσεις στους φαρμακοβιομήχανους μέσω του «εξορθολογισμού της αυτόματης επιστροφής (clawback) επί της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και στον τομέα του φαρμάκου εν γένει».

Οσο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό, ο υπουργός Υγείας μιλώντας σε τ/σ αναμάσησε τις 10.000 προσλήψεις, όπως συμβαίνει εξάλλου από το 2019, που ακόμη κι αν υλοποιηθεί η προκήρυξη, οι 10.000 δεν επαρκούν ούτε για να αναπληρώσουν τις συνταξιοδοτήσεις και το μπαράζ παραιτήσεων τα τελευταία χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ