Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Τίμησε τον δολοφονημένο αγωνιστή καπνοπαραγωγό Μήτσο Βλάχο

Τα 62 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή καπνοπαραγωγού Μήτσου Βλάχου από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής τίμησε με εκδήλωση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, το πρωί της Κυριακής, στην Κυψέλη, στον χώρο του μνημείου για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί.

Μια δολοφονία που έγινε στις 8 Σεπτέμβρη του 1962 στην Κυψέλη (Σφήνα), στο πλαίσιο της αιματηρής καταστολής του δίκαιου αγώνα και των διαμαρτυριών των παραγωγών για τις χαμηλές τιμές αγοράς. Εκτός από τη δολοφονία, άλλοι 29 παραγωγοί τραυματίστηκαν από τις επιχειρήσεις των δυνάμεων της τότε χωροφυλακής που είχαν μεταφερθεί στην περιοχή.

Ετσι είχε αντιμετωπίσει το αστικό κράτος τους καπνοπαραγωγούς, στηρίζοντας τους βιομηχάνους του κλάδου, που έπαιρναν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ τους έπνιγαν τα χρέη, δουλεύοντας ήλιο με ήλιο μέσα σε δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Σπύρος Κοτοπούλης, πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, ο οποίος αναφερόμενος στο ιστορικό των γεγονότων και της δολοφονίας είπε μεταξύ άλλων: «Οπως και τότε έτσι και σήμερα όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι και συλλογικά αποφασίζουμε να κινητοποιηθούμε διαλέγοντας εμείς τις μορφές αγώνα, όπως οι καταλήψεις και τα μπλόκα στους δρόμους, αντιμετωπίζουμε και εμείς τον αυταρχισμό του κράτους».

Αναφερόμενος στα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών σημείωσε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι αποτέλεσμα «συνειδητής πολιτικής επιλογής όλων των κυβερνήσεων, που στηρίζουν τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους εμπόρους, τους τραπεζίτες κλπ. σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, συνολικά του λαού».

Κλείνοντας, στάθηκε στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος: «Οι αγώνες μας στον νομό και σε πανελλαδικό επίπεδο τον προηγούμενο χρόνο απέδειξαν ότι είμαστε σκληρά καρύδια. Δεν μπορούν να μας βάλουν εύκολα στο χέρι. Μπορούμε να τους αναγκάσουμε να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας. Αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι μπροστά και στις εκλογές τους, να φτιαχτούν νέοι, να δυναμώσει η Ομοσπονδία, κάτι που παλεύουμε σταθερά, μπροστά και στο επικείμενο συνέδριό της».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Δήμας, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, ενώ λουλούδια στον χώρο του μνημείου κατατέθηκαν τόσο από την Ομοσπονδία όσο και από το Εργατικό Κέντρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ