Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Νέες διαφωνίες για τους όρους στήριξης του Κιέβου

Ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος Μιλάνοβιτς εμποδίζει τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων στη διοίκηση NSATU την οποία συγκροτεί το ΝΑΤΟ για τη στήριξη της Ουκρανίας

Τις ενδοαστικές αντιθέσεις που σιγοβράζουν (και) στην Κροατία, με φόντο την όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για τη γεωπολιτική επιρροή σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, επιβεβαίωσαν νέες διαφωνίες που εκφράστηκαν ως προς τους όρους στήριξης της Ουκρανίας και της κυβέρνησης Ζελένσκι.

Ο - προερχόμενος από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα - Πρόεδρος της χώρας (που με βάση το Σύνταγμα είναι και επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων), Ζόραν Μιλάνοβιτς, αρνήθηκε να εγκρίνει τη συμμετοχή κροατικών στρατιωτικών δυνάμεων στη νέα διοίκηση που πρόσφατα ενέκρινε η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ με σκοπό τον σχεδιασμό και τον συντονισμό παροχής βοήθειας στην Ουκρανία (NATO Security Assistance and Training for Ukraine - NSATU). Οπως δήλωσε, «όσο είμαι εγώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ανώτατος διοικητής, Κροάτες στρατιώτες, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί δεν θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που ωθούν την Κροατία σε πόλεμο». Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, συμπλήρωσε ότι δεν θα επιτρέψει την άμεση υποστήριξη προσωπικού σε αντιμαχόμενη πλευρά που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συνδέοντας κάτι τέτοιο με «ένταξη στον πόλεμο, την οποία δεν επέτρεψα και δεν θα επιτρέψω. Απαντώ αποκλειστικά στον κροατικό λαό, όχι στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, και έτσι θα παραμείνει».

Εντονα αντέδρασε ο - προερχόμενος από τη συντηρητική Κροατική Δημοκρατική Ενωση, HDZ - πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος επέκρινε τη στάση του Μιλάνοβιτς, κατηγορώντας τον ότι «συμμετείχε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και σε καμία περίπτωση δεν έδειξε στους συμμάχους ότι ήταν αντίθετος. Το επίπεδο της εξαπάτησης και των ψεμάτων που διαδίδει είναι άνευ προηγουμένου». Μάλιστα κάλεσε τα μέλη της κροατικής Βουλής «να μη συμφωνήσουν να ακολουθήσουν μια πολιτική που είναι αντίθετη με τα κροατικά συμφέροντα, ούτε να ενεργούν σαν να μη βλέπουμε ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας», ενόψει συζήτησης που αναμένεται να γίνει στο Σώμα.

«Ας δείξουμε αλληλεγγύη, και με στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία (...) Εμείς ως κυβέρνηση εκφράζουμε τη μεγάλη μας δυσαρέσκεια και καλούμε τα μέλη του κοινοβουλίου να μη θάβουν τα κεφάλια τους στην άμμο της προεδρικής εκστρατείας του Μιλάνοβιτς», κατέληξε.

Σημειωτέον, για να παρακάμψει η Βουλή το «βέτο» του Μιλάνοβιτς χρειάζονται οι ψήφοι των 2/3 των μελών της, αλλά η HDZ είναι αμφίβολο αν θα κατορθώσει να τις συγκεντρώσει.

  • Οι αρχές του Κοσόβου ανακοίνωσαν την άρση της απαγόρευσης εισαγωγής σερβικών προϊόντων, καταρχάς στο συνοριακό πέρασμα Μέρνταρε. Ο πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι είπε πως θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος και πως όταν φτάσουν οι απαραίτητοι σαρωτές, αντίστοιχα μέτρα θα ληφθούν και στα υπόλοιπα συνοριακά περάσματα.

Η απαγόρευση είχε τεθεί σε εφαρμογή τον περσινό Ιούνιο, ως αντίδραση της Πρίστινας στη φερόμενη σύλληψη και απαγωγή τριών Κοσοβάρων αστυνομικών από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ