Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Συστηματική ισοπέδωση σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο στη βόρεια Γάζα

Σε μεθοδική, ακόμα μεγαλύτερη ισοπέδωση της βόρειας Γάζας, με σκοπό τη μετατροπή της σε «στρατιωτική ζώνη» και την πιθανή κατοχή της σε βάθος χρόνου προχωρά από το περασμένο 24ωρο ο ισραηλινός στρατός, καθώς το κράτος - δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, σε πλήρη συντονισμό κινήσεων με τις ΗΠΑ και τους Ευρωατλαντικούς «συμμάχους», όπως «υπενθύμισε» η νέα «έκτακτη» επίσκεψη που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο στο Ισραήλ ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), στρατηγός Ερικ Κουρίλα.

Χτες, μετά από 368 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 41.965 και οι τραυματίες τους 97.901. Στην τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς, σκοτώθηκαν 56 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 278, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Το Ισραήλ αύξησε τις επιθέσεις με άρματα μάχης βαθύτερα στο έδαφος της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα και συνέστησε στον κόσμο να την εγκαταλείψει σφυροκοπώντας από αέρος τον ιστορικό καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων και πυροβολώντας εν ψυχρώ και στο ψαχνό δεκάδες από τους εκτοπισμένους αμάχους της περιοχής.

Ο κατοχικός στρατός εξέδωσε επίσης νέες εντολές απομάκρυνσης για τους κατοίκους των παρακείμενων (της Τζαμπάλια) πόλεων Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λάχια, απαιτώντας να κατευθυνθούν προς τον ήδη ασφυκτικά γεμάτο από εκτοπισμένους παράκτιο καταυλισμό αλ Μαουάσι που βρίσκεται στη νότια Γάζα.

Η νέα δολοφονική προώθηση του ισραηλινού στρατού συναντά την αντίσταση Παλαιστινίων μαχητών. Οπως ανακοίνωσε ο κατοχικός στρατός, ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχες στη βόρεια Γάζα.

Στο μεταξύ, ο γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, έστειλε χτες επιστολή στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, προειδοποιώντας τον ότι θα συντελέσει σε «καταστροφή σε μια ήδη ολοκληρωτική καταστροφή» αν εγκριθεί νομοσχέδιο που απαγορεύει στην Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) να εργαστεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Συνομιλίες Χαμάς - Φατάχ στο Κάιρο

Στο πλαίσιο ενδοπαλαιστινιακών διεργασιών, αντιπροσωπείες της Χαμάς και της Φατάχ έφθασαν προχτές βράδυ στο Κάιρο επιδιώκοντας τη συνάντησή τους με σκοπό να συζητήσουν «ένα ενιαίο όραμα για τη διακυβέρνηση» της Λωρίδας της Γάζας.

Οπως έγινε γνωστό, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Χαμάς είναι ο (δεύτερος τη τάξει στο Πολιτικό Γραφείο της οργάνωσης στη Γάζα) Χαλίλ αλ Χάγια, ενώ ο ηγέτης της οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ, ήρθε τη Δευτέρα το βράδυ σε επικοινωνία με στελέχη του κόμματος στο Κατάρ, διαψεύδοντας ισραηλινούς ισχυρισμούς για πιθανή εξόντωσή του.

Το ίδιο διάστημα, ο πρέσβης του Ισραήλ στην ΕΕ, Χαΐμ Ρεγκέβ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα μπει σε άλλη φάση με την εγκατάσταση μιας «νέας δομής διακυβέρνησης» για τη διαχείριση της κατάστασης στην περιοχή. Ισχυρίστηκε δε μιλώντας στο «Politico» ότι το Ισραήλ έχει πετύχει τους περισσότερους στόχους στον πόλεμο, όπως η υποβάθμιση της Χαμάς.

Ο Χάλιντ Μασάλ, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, που ζει εξόριστος στο Κατάρ, μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters» δήλωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θα αναδυθεί σαν φοίνικας από τις στάχτες της, παρά τις σημαντικές απώλειες του πολέμου με το Ισραήλ. Πρόσθεσε δε ότι παρά τις απώλειες σε έμψυχο δυναμικό, η Χαμάς εξακολουθεί να στρατολογεί νέους μαχητές και να κατασκευάζει μέρος των πυρομαχικών που χρειάζεται.

Σε έξαρση η κατοχική βία και στη Δυτική Οχθη

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και το τέμενος Αλ Ακσα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης ορδές δεκάδων Εβραίων εποίκων εισέβαλαν για ακόμη μια φορά στον προαύλιο χώρο πραγματοποιώντας ταλμουδικές τελετές και προσευχές, κατά παράβαση της συμφωνίας Ιορδανίας - Ισραήλ για την κηδεμονία των θρησκευτικών τόπων της πόλης μετά τον πόλεμο των Εξι Ημερών του 1967.

Παράλληλα, ο κατοχικός στρατός συνέχισε τις εισβολές και τους αποκλεισμούς σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά, μεταξύ άλλων σε περιοχές της πόλης Ναμπλούς, όπως το Ντέιρ Σαράφ, το αλ Μουράμπα'α και το Αφουάρτα.

Στην πόλη Τζαμά'α νότια της Ναμπλούς ισραηλινά πυρά τραυμάτισαν 4 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων μία ηλικιωμένη γυναίκα.

Στην πόλη Γιαμπάντ ένας Παλαιστίνιος νεαρός τραυματίστηκε προχτές βράδυ στη διάρκεια σύγκρουσης με ισραηλινές δυνάμεις που εισέβαλαν στην πόλη τρομοκρατώντας τους κατοίκους με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και αληθινά πυρά.

Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Μουστάφα, ανακοίνωσε τη συγκρότηση «εθνικής ομάδας για την ανοικοδόμηση» της Λωρίδας της Γάζας υπό την ηγεσία του υπουργού Σχεδιασμού.

Σε όλη τη Δυτική Οχθη χτες συνελήφθησαν τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ