Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Κραυγές συμπαράστασης από όλο τον πλανήτη

Λονδίνο (ΒΡΕΤΑΝΙΑ)
Λονδίνο (ΒΡΕΤΑΝΙΑ)
Τις φωνές και τα πανό τους κατά της σφαγής που εξαπλώνεται πλέον πέρα από τη Γάζα ύψωσαν εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλο τον πλανήτη, που με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της νέας γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων πλημμύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες μικρότερων και μεγαλύτερων πόλεων, σε όλες τις ηπείρους.

Ακόμα μια φορά ξεχώρισαν σε μαζικότητα οι κινητοποιήσεις μέσα στις χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις συνεργάζονται και στηρίζουν πολύπλευρα το Ισραήλ. Στο Λονδίνο, κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Κατάπαυση του πυρός εδώ και τώρα», «Κάτω τα χέρια από τον Λίβανο», «Ελεύθερη Παλαιστίνη», «Σταματήστε τον βομβαρδισμό των νοσοκομείων!». Μια μεγάλη πορεία κατέληξε στην πλατεία Τραφάλγκαρ, ενώ συμβολικά οι διαδηλωτές στάθηκαν έξω από ιδρύματα και εταιρείες που συνεργάζονται με το κράτος - δολοφόνο, όπως η τράπεζα Barclays και το Βρετανικό Μουσείο, καταγγέλλοντας: «Ντροπή σε όσους αδιαφορούν για τη σαδιστική γενοκτονία - κυρίως παιδιών - στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη» κ.λπ.

Κόντρα στις δυνάμεις καταστολής που επιστράτευσε η κυβέρνηση Μελόνι έγινε δυναμική διαδήλωση στη Ρώμη, όπου για την επιτυχία της είχαν ναυλωθεί και λεωφορεία, μέχρι την περιοχή Οστιένσε. Η αστυνομία προσπάθησε να θέσει εμπόδια στη συμμετοχή, αλλά οι διαδηλωτές στεντόρεια απαίτησαν «Η Ιταλία να σταματήσει να πουλά όπλα στο Ισραήλ!». Κυβερνητικά στελέχη μίλησαν για «παράνομη διαδήλωση», λίγο πριν επέμβουν τα όργανα της τάξης, με γκλομπς και δακρυγόνα...

Κοπεγχάγη (ΔΑΝΙΑ)
Κοπεγχάγη (ΔΑΝΙΑ)
Στη Γαλλία, διαδηλώσεις έγιναν μεταξύ άλλων σε Παρίσι, Λιόν, Τουλούζη, Στρασβούργο, με συνθήματα όπως «Η Παλαιστίνη θα ζήσει, η Παλαιστίνη θα νικήσει», ενώ ανάμεσα σε άλλα οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τα ΜΜΕ για την «κάλυψη» των εξελίξεων (και) στον Λίβανο, αφού, όπως τόνισαν, δεν λένε ότι «υπάρχουν βομβαρδισμοί αμάχων».

Στη Γερμανία, χιλιάδες διαδήλωσαν στο Βερολίνο με συνθήματα όπως «Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος», «Ολοι οι δημοσιογράφοι λένε ψέματα», κόντρα στις τρομοκρατικές «συστάσεις» της κρατικής ηγεσίας, που διατύπωσε και ο Πρόεδρος, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ζητώντας να μην επιτραπεί εξάπλωση του αντισημιτισμού...

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η διαδήλωση στην Κοπεγχάγη, δίνοντας απάντηση (και) στις προκλητικές δηλώσεις της πρωθυπουργού στη Βουλή (την 1η Οκτώβρη) που ... έθεσε το ερώτημα «γιατί δεν γίνονται στη Δανία διαδηλώσεις και υπέρ της εβραϊκής κοινότητας;»... Μαζική ήταν η παρουσία Ελλήνων μεταναστών, στο μπλοκ τόσο της Ελληνικής Κοινότητας όσο και σε αυτό της Επιτροπής Εργαζομένων Greek Club 3F, με συνθήματα όπως «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις».

Στις ΗΠΑ ξεχώρισε η διαδήλωση στη Νέα Υόρκη, που διήρκεσε πάνω από 6 ώρες παραλύοντας μεγάλο μέρος του Μανχάταν, ενώ προπορευόταν μια γιγάντια παλαιστινιακή σημαία. Κινητοποιήσεις έγιναν μεταξύ άλλων σε Λος Αντζελες και Βοστόνη. Στην Ουάσιγκτον, ένας διαδηλωτής επιδίωξε να αυτοπυρποληθεί και καθώς το χέρι του είχε τυλιχτεί στις φλόγες, φώναζε «είμαι δημοσιογράφος και διαδίδουμε την παραπληροφόρηση...».

Ρώμη (ΙΤΑΛΙΑ)
Ρώμη (ΙΤΑΛΙΑ)
Στην Ινδία, έγινε διαδήλωση στην πόλη Τιρουνελβέλι, με τους συμμετέχοντες να ζητούν άμεσα να πάψει η κυβέρνηση Μόντι να εξοπλίζει το Ισραήλ.

Στην Ινδονησία, διαδηλωτές τόνιζαν ότι εκφράζουν αλληλεγγύη «όχι επειδή είμαστε (κι εμείς) μουσουλμάνοι, αλλά επειδή αληθινά είμαστε άνθρωποι».

Στην Αυστραλία, κινητοποιήσεις έγιναν σε Σίδνεϊ, Μελβούρνη και Μπρισμπέιν, κόντρα στις απόπειρες τρομοκράτησης και τις απαγορεύσεις της («προοδευτικής») κυβέρνησης Αλμπανέζι.

«Κι εμείς αιμορραγούμε...!», φώναξαν διαδηλωτές στη «Μαύρη Ηπειρο», όπως στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής...

Δυναμικές πορείες έγιναν ακόμα στην Ισπανία (Μαδρίτη), στον Καναδά (Μόντρεαλ, όπου συμμετείχε ο Εργατικός Σύλλογος Ελλήνων του Κεμπέκ) κ.α.


Κέιπ Τάουν (ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ)
Κέιπ Τάουν (ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ)

Μόντρεαλ (ΚΑΝΑΔΑΣ)
Μόντρεαλ (ΚΑΝΑΔΑΣ)

Νέα Υόρκη (ΗΠΑ)
Νέα Υόρκη (ΗΠΑ)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ