Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Σανίδα σωτηρίας» της Λεπέν σε Μακρόν - Μπαρνιέ

Ορους έστω «σιωπηρής» συνεργασίας με τη μακρονική παράταξη διαπραγματεύεται η «Εθνική Συσπείρωση» (RN) της Μαρίν Λεπέν, όπως επιβεβαίωσε και η νέα «σανίδα σωτηρίας» που πρόσφερε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αυτήν τη φορά για να μην ξεκινήσει στην Εθνοσυνέλευση συζήτηση πρότασης αποπομπής του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Την πρόταση είχαν καταθέσει τα κόμματα που απαρτίζουν το λεγόμενο «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (NFP), με το επιχείρημα ότι ο Μακρόν δεν διόρισε πρωθυπουργό από το NFP όπως θα έπρεπε, επειδή μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ήρθε πρώτο σε έδρες στη Βουλή.

Η πρόταση δεν έφτασε ποτέ στην Ολομέλεια, αφού κατά τη συζήτησή της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής δεν υπήρξε η απαραίτητη απαρτία, μετά από αποχή των εκπροσώπων της RN.

Την περασμένη βδομάδα, ο βουλευτής της RN Philippe Schreck είχε μιλήσει για την ανάγκη για καλύτερη «επικοινωνία» και χαρακτήρισε την πρόταση «ένα ακόμη χτύπημα για τους υποστηρικτές του χάους».

Υπέρ της παραπομπής της πρότασης στην Ολομέλεια ψήφισαν οι εκπρόσωποι των συνιστωσών του NFP. Κατά ψήφισαν, εκτός από τη μακρονική παράταξη, οι κεντροδεξιοί «Ρεπουμπλικάνοι» (LR) αλλά και το UDR που ίδρυσε αποχωρώντας από τους LR (και τασσόμενος υπέρ της συνεργασίας με τη RN) ο Ερίκ Σιοτί.

Μάλιστα, ο Σιοτί δήλωσε για την πρόταση αποπομπής του Μακρόν ότι «εμείς δεν παίζουμε με το Σύνταγμά μας», αρνούμενος «να μπει σε αυτό το παιχνίδι χάους που θέλουν να δημιουργήσουν ο Ζαν - Λικ Μελανσόν και οι φίλοι του, που το έχουν κάνει άξονα επικοινωνίας».

Επιπλέον, χτες η γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε με ευρεία πλειοψηφία την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει το NFP κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ αφού 197 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, ενώ απαιτούνταν 289 ψήφοι για να ανατραπεί η κυβέρνηση.

Η RN επίσης στήριξε τον Μπαρνιέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ