Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κοινά γυμνάσια Ρωσίας - Κίνας

Σε νέες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στον Βόρειο Ειρηνικό προχώρησαν Ρωσία και Κίνα, όπως έχουν κάνει επανειλημμένα τις τελευταίες βδομάδες, διαμηνύοντας ως στόχους «την υπεράσπιση θαλάσσιων επικοινωνιών και περιοχών θαλάσσιας οικονομικής δραστηριότητας» αλλά και αναπτύσσοντας, με αφορμή τις ασκήσεις, νέους «μηχανισμούς» με σενάρια που προσομοιάζουν ακόμα περισσότερο σε συνθήκες πραγματικής μάχης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού Στόλου Ειρηνικού, «στο βορειοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού πολεμικά πλοία του ρωσικού και του κινεζικού Ναυτικού εξασκούσαν ανθυποβρυχιακό πόλεμο, ως μέρος κοινής περιπολίας. Το απόσπασμα εξασκήθηκε σε κοινούς ελιγμούς και κατασκευή σχηματισμού για ανθυποβρυχιακή άμυνα. Ενα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο Ka-27PL χρησιμοποιήθηκε για την αναζήτηση του υποβρυχίου του πλασματικού εχθρού».

Από τη ρωσική πλευρά συμμετείχαν τα αντιτορπιλικά «Ναύαρχος Παντελέγεφ» και «Ναύαρχος Τρίμπουτς», σύμφωνα με το «Interfax». Η Κίνα εκπροσωπήθηκε από τα αντιτορπιλικά «Xining» και «Wuxi», τη φρεγάτα «Linyi» και το πλοίο ανεφοδιασμού «Taihu».

Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο οι δύο χώρες προχώρησαν στα κοινά γυμνάσια «Beibu / Interaction 2024».

Επαφές του Νοτιοκορεάτη Προέδρου στη ΝΑ Ασία

Στο μεταξύ, νέες διεργασίες «τρέχουν» στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, όπου όρους συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα διαπραγματεύεται και η Νότια Κορέα, μία από τις ισχυρές οικονομικές και στρατιωτικές δυνάμεις της «γειτονιάς» και ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ δήλωσε χτες από τη Σιγκαπούρη ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν στην αναβάθμιση των σχέσεών τους την επόμενη χρονιά σε μια στρατηγική εταιρική σχέση, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων. Μεταξύ άλλων τομέων οι δύο χώρες θα προτάξουν την ενίσχυση της συνεργασίας τους στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Προχτές ο Γιουν είχε επίσημη συνάντηση στη Μανίλα με τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων, Φερντινάντ Μάρκος, με τον οποίο επίσης κατέληξαν στην αναβάθμιση των διμερών σχέσεων στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διάφορα θέματα, όπως η κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και στην Κορεατική Χερσόνησο, ενώ υπέγραψαν και συμφωνίες για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε πεδία όπως η προστασία των ακτών και η πυρηνική ενέργεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασκήσεις ναυτικής συνεργασίας Ρωσίας - Ινδίας (2023-11-24 00:00:00.0)
Στοχευμένες κινήσεις διείσδυσης και στη Νοτιοανατολική Ασία (2021-12-02 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τις ΗΠΑ για παρεμπόδιση πολεμικού πλοίου της (2019-06-08 00:00:00.0)
Περιοχή με προτεραιότητα και για τη Ρωσία (2016-05-20 00:00:00.0)
Συνομιλίες για τη στρατηγική ασφάλεια (2012-08-22 00:00:00.0)
Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια (2008-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ