Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΣΘΟΙ - ΥΓΕΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠ' ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ!
Ανεβάζουν στροφές τα συνδικάτα για τις απεργίες των επόμενων ημερών

Εξορμήσεις, Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες και συσκέψεις για την κλιμάκωση της πάλης

Περιοδείες σε εργοτάξια
Περιοδείες σε εργοτάξια
«Λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία - Εξω η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία!»: Το σύνθημα αυτό ενισχύουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες πρωτοβουλίες διεκδίκησης που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς.

Η σκυτάλη των κινητοποιήσεων περνά σήμερα στους υγειονομικούς, που απεργούν και διαδηλώνουν με διεκδικήσεις για την Υγεία του λαού. Σειρά έχουν την επόμενη βδομάδα οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι στη Ζώνη και στο λιμάνι, οι εκπαιδευτικοί, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στην εστίαση, ενώ στις αρχές Νοέμβρη απεργούν οι οικοδόμοι.

Κάθε μέτωπο αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, την απόσπαση αυξήσεων στους μισθούς, τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας, ενισχύει και το μεγάλο απεργιακό ποτάμι της πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, με τη συγκέντρωση της Αθήνας να είναι στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Σε 48ωρη απεργία οι ναυτεργάτες

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν τα ναυτεργατικά σωματεία, με απόφαση και της ΠΝΟ, στις 22 και 23 Οκτώβρη, διεκδικώντας ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, κόντρα στην εφοπλιστική ασυδοσία. Μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση, μάλιστα, η ΠΕΜΕΝ οργανώνει καθημερινά συσκέψεις στα πλοία της ακτοπλοΐας. Στη συζήτηση με τους ναυτεργάτες στηλιτεύει την πρόταση της εργοδοσίας για αυξήσεις - ψίχουλα, της τάξης του 3%, και καλεί σε πάλη για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις 12% για το 2025.

Συσκέψεις σε βαπόρια
Συσκέψεις σε βαπόρια
«Ολα θα κριθούν στους καταπέλτες», είναι η απάντηση που δίνουν ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» στην επιστολή με την οποία ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) ζητά την αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης. Τα αιτήματα για αυξήσεις, κλαδικά και θεσμικά ζητήματα «είναι δίκαια και "εντός των ορίων" που θέτουν οι ανάγκες μας», απαντούν χαρακτηριστικά τα δύο ναυτεργατικά σωματεία.

Στη Ζώνη

Εκτός από τους ναυτεργάτες οι κινητοποιήσεις επεκτείνονται και στους άλλους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά. Απεργιακή κινητοποίηση ετοιμάζουν και οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στις 23 Οκτώβρη με αποφάσεις του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών.

Σε έναν χώρο δουλειάς που πληρώνει βαρύ τίμημα, με νεκρούς και τραυματίες σε εργατικά «ατυχήματα», εξαιτίας της εντατικοποίησης, της έλλειψης μέτρων προστασίας και της απουσίας ελέγχων, οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις τους για Συλλογική Σύμβαση με υποχρεωτική ισχύ, αυξήσεις μισθών, τήρηση του ωραρίου και των μέτρων για την ασφάλεια.

Στην Παιδεία

Στη μάχη της προετοιμασίας της απεργίας στις 23 Οκτώβρη ρίχνονται τα σωματεία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Δυναμώνουμε τον διαρκή αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, απέναντι στην εμπορευματοποίηση, κατηγοριοποίηση και διαφοροποίηση σχολείων - μαθητών - εκπαιδευτικών που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ», είναι το κάλεσμα της ΔΟΕ.

Συγκέντρωση στη Ζώνη του Περάματος ενόψει της απεργίας
Συγκέντρωση στη Ζώνη του Περάματος ενόψει της απεργίας
Παράλληλα και παρά την απόρριψη από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ της πρότασης για απεργιακή συμπόρευση με τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις 23 Οκτώβρη, ήδη με αποφάσεις τους 42 ΕΛΜΕ από όλη τη χώρα προχωρούν σε στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις εκείνη τη μέρα με τους συναδέλφους τους από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση των εκπαιδευτικών θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

Στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τα σωματεία των δασκάλων αγωνιστικό ραντεβού δίνουν και οι ΕΛΜΕ στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου. Η Α' ΕΛΜΕ προκήρυξε 3ωρη στάση εργασίας, ενώ συμπληρωματική στάση εργασίας προκήρυξε η ΕΔΟΘ, δίνοντας ουσιαστικά απεργιακό χαρακτήρα στην κινητοποίηση. Σε συμμετοχή και στήριξη της κινητοποίησης των εκπαιδευτικών καλεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.

Απεργιακή μάχη και στις Κατασκευές

Απόφαση για 24ωρη πανελλαδική κλαδική απεργία στις 6 Νοέμβρη έχει πάρει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις Κατασκευές, ενώ οργανώνει τη συμμετοχή της και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους από την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Η προετοιμασία συνεχίζεται με περιοδείες και παρεμβάσεις από τα Συνδικάτα και την Ομοσπονδία σε εργοτάξια και άλλους χώρους δουλειάς, όπου στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το κάλεσμα να δυναμώσει η διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις Κατασκευές.

Στις 23 Οκτώβρη στα ξενοδοχεία και στην εστίαση

Απεργεί και ο κλάδος Τουρισμού - Επισιτισμού στις 23 Οκτώβρη, με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία να παλεύουν για την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προετοιμάζει τη συμμετοχή του τόσο στην κλαδική όσο και στην πανεργατική απεργία, θέτοντας στο επίκεντρο το αίτημα για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση του 5ήμερου - 8ωρου με δύο συνεχόμενα ρεπό, μέτρα υγείας και ασφάλειας κ.ά. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

Σε αγωνιστική τροχιά για τις Συμβάσεις

Να κάνουν τη διεκδίκηση υπογραφής κλαδικών και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων δική τους υπόθεση, δυναμώνοντας τον αγώνα απέναντι στην αδιαλλαξία και στην κωλυσιεργία της εργοδοσίας, καλούν τους εργαζόμενους συνδικαλιστικές οργανώσεις που δίνουν αυτήν την περίοδο τη μάχη για τις Συμβάσεις.

Κάλεσμα στα σωματεία του κλάδου να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 20 Νοέμβρη απευθύνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ). «ΕΕ - κυβέρνηση - εργοδότες έχουν βάλει τις Συλλογικές Συμβάσεις στον πάγο», σημειώνει και καταγγέλλει τη στάση των εργοδοτών του κλάδου απέναντι στο ζήτημα της υπογραφής ΣΣΕ. «Η φαρμακοβιομηχανία των ασύλληπτων τζίρων και κερδών, της ανάπτυξης, των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, που συμμετέχει το 1/3 των επιχειρήσεων - μελών του ΣΦΕΕ, προτείνει για τους εργαζόμενους βασικό μισθό μόλις 30 ευρώ πάνω από τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό! Μισθός που μάλιστα είναι χαμηλότερος από τον βασικό μισθό που είχε ο κλάδος πριν από 14 χρόνια!», υπογραμμίζει.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών καταγγέλλει την επιμονή των εργοδοτικών φορέων να αφήνουν εκτός Συλλογικής Σύμβασης την πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να εξαιρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι από τον κατώτατο κλαδικό μισθό. «Δεν θα τους περάσει! Δεν συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια και την ανέχεια! Βάζουμε στην πρώτη γραμμή τις δικές μας ανάγκες. Συγκεντρώνουμε όλες τις δυνάμεις για να πετύχουμε τον στόχο μας!», τονίζει. Καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. «Με οργάνωση, συμμετοχή στις αποφάσεις θα επιβάλουμε τις δικές μας ανάγκες, κόντρα στα κέρδη των βιομηχάνων», υπογραμμίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ