Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινές προετοιμασίες επίθεσης και ιρανικός διπλωματικός μαραθώνιος

Επίθεση των ΗΠΑ με Β-2 στους Χούθι της Υεμένης ως «μήνυμα» στο Ιράν

Βομβαρδιστικό Β -2 που συμμετείχε σε χτύπημα στόχων στην Υεμένη

U.S. Air National Guard

Βομβαρδιστικό Β -2 που συμμετείχε σε χτύπημα στόχων στην Υεμένη
Εντονη παραμένει η διπλωματική κινητικότητα του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή συνεχίζοντας καθημερινά τον μαραθώνιο συναντήσεων με ομολόγους του και ηγέτες χωρών της περιοχής, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το ενδεχόμενο περιφερειακού πολέμου «πλήρους κλίμακας» και μια σοβαρή ισραηλινή επίθεση στη χώρα του που θα μπορούσε να βάλει στο στόχαστρο στρατηγικά ευαίσθητες εγκαταστάσεις (πετρελαϊκές, πυρηνικές, κ.ά.).

Ο Αραγτσί συναντήθηκε χτες στην Αίγυπτο με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, όπου συζητήθηκαν εκτενώς οι περιφερειακές εξελίξεις στο φόντο των πολέμων σε Λίβανο, παλαιστινιακά εδάφη και Συρία αλλά και οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

Εκπρόσωπος του Αιγύπτιου ηγέτη τόνισε τις συχνές εκκλήσεις του Προέδρου Σίσι για αποφυγή επέκτασης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την ανάγκη να σταματήσει η κλιμάκωση ώστε να αποτραπεί ένας περιφερειακός πόλεμος.

Ο Αραγτσί, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για ανάπτυξη των σχέσεων Ιράν - Αιγύπτου σε πολλά επίπεδα και διερεύνηση της αμοιβαίας ανάπτυξής τους.

Ο Ιρανός υπουργός, που αναμένεται σήμερα στην Τουρκία, είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει σειρά σημαντικών επαφών και συναντήσεων σε Λίβανο, Συρία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ιράκ και Ομάν.

Παράλληλα, ο διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, προειδοποίησε για απάντηση στο Ισραήλ «με τρόπο που θα πονέσει», αν χτυπήσει στο ιρανικό έδαφος.

Η προειδοποίηση αυτή δόθηκε από τον Σαλαμί στο Ισφαχάν στη διάρκεια τελετής κηδείας του στρατηγού Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 27 Σεπτέμβρη στη Βηρυτό μαζί με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Στη διάρκεια ομιλίας του αποδοκίμασε την αποστολή του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για «αξιόπιστη» ασπίδα απέναντι σε μια ιρανική επίθεση. «Προσοχή, ξέρουμε τις αδυναμίες σας, το ξέρετε. Ξέρετε σε ποιο βαθμό είστε ευάλωτοι», είπε χαρακτηριστικά.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, προειδοποίησε προς πάσα κατεύθυνση ότι τυχόν ισραηλινή επίθεση σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις «θα αποβεί καταστροφική».

Στο μεταξύ, ΗΠΑ και Ισραήλ εντείνουν τις προετοιμασίες για την επόμενη ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να πραγματοποιούν πριν από τα χαράματα της Πέμπτης μπαράζ αεροπορικών επιδρομών σε περιοχές των Χούθι της Υεμένης στέλνοντας μήνυμα στο Ιράν.

Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό οι ΗΠΑ έστειλαν σε επιδρομή ακόμη και το στρατηγικό βομβαρδιστικό στελθ Β-2, ενώ πριν από λίγες μέρες άρχισαν την αποστολή τμημάτων του αντιαεροπορικού συστήματος THAAD στο Ισραήλ μαζί με 100 Αμερικανούς στρατιωτικούς που θα το χειριστούν.

Επισήμως δεν έγινε γνωστό τι καταστροφές και ποιες ακριβώς περιοχές βομβάρδισαν ΗΠΑ και Βρετανία στην Υεμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες «δυτικών» ΜΜΕ, βομβαρδίστηκαν υπόγειες αποθήκες με όπλα. Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι «Al Masirah TV» μετέδωσε πως βομβαρδίστηκαν περιοχές της πρωτεύουσας Σαναά (όπου έχουν την έδρα τους οι αντικαθεστωτικοί Χούθι του κινήματος Ανσαραλάχ) και των πόλεων Σαάντα, Χοντέιθα, αλ Μπαΐντα, κ.ά.

Νωρίτερα, ισραηλινά ΜΜΕ επανήλθαν στις σχεδιαζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν, με το «Κανάλι 12» να μεταδίδει ότι ο στρατός παρουσίασε έναν κατάλογο με πιθανούς στόχους στον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και στον υπουργό Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, σε «ευαίσθητο συντονισμό» με άλλες χώρες της περιοχής (όπως ενδεχομένως τα ΗΑΕ).

Παράλληλα, η ισραηλινή δημόσια τηλεόραση ΚΑΝ μετέδωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τους στόχους που φέρεται πως θα είναι «ξεκάθαροι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ