Τρίτη 22 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ
Πυκνώνουν οι διεργασίες και έρχονται νέα αντιλαϊκά νομοσχέδια

Σκέψεις αλλαγής του εκλογικού νόμου, με αύξηση του ορίου για την είσοδο κομμάτων στη Βουλή από το 3% στο 4% - 5%, ακούγονται το τελευταίο διάστημα, με πρόσχημα το «ξεκαθάρισμα» στο αστικό πολιτικό σκηνικό και τον τερματισμό του κατακερματισμού στον χώρο. Κίνηση που δείχνει τα όρια της «δημοκρατίας» τους, αφού αλλοιώνει το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και την επιλογή ενός μεγάλου τμήματος του λαού, και ταυτόχρονα εγγυμονεί κινδύνους απόπειρας αποκλεισμών για το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της σκυταλοδρομίας των διαφοροποιήσεων βουλευτών της ΝΔ από πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής - αφού πρώτα ψήφισαν όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης - ο Ν. Κακλαμάνης κατέθεσε Ερώτηση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη, ρωτώντας σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση «για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ώστε να θεραπευτούν οι στρεβλώσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και επιβαρύνουν τους καταναλωτές με υπέρογκες τιμές», κ.ά.

Σχολιάζοντάς την ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης είπε χθες ότι «σημεία» της «είναι στη σωστή κατεύθυνση», ότι «υπάρχει μια στρέβλωση την οποία εμείς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» κ.λπ.

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια κατευνασμού ενδοαστικών αντιθέσεων, όπως εκφράζονται και στο εσωτερικό της ΝΔ, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης ενημερώνει σήμερα τους «γαλάζιους» βουλευτές - μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την πορεία των διμερών επαφών ενόψει της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα στις 8 Νοέμβρη. Η ενημέρωση γίνεται κατόπιν αιτήματος των βουλευτών, καθώς αρκετοί απ' αυτούς εκφράζουν «προβληματισμό» για το αν διαφυλάσσονται οι «κόκκινες γραμμές» μπροστά στις επιχειρούμενες ΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις, εξ ορισμού επικίνδυνες για τα ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου, την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής από τον υπουργό Αμυνας Ν. Δένδια. Τη συνεδρίαση αναμένεται να απασχολήσει και το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ουκρανία που υπέγραψαν στις Βρυξέλλες την περασμένη βδομάδα Μητσοτάκης και Ζελένσκι, με το Μαξίμου να διαχέει ότι στο στρατιωτικό της σκέλος η συμφωνία αφορά την εκπαίδευση πιλότων και τεχνικών στα F-16 και τη διάθεση πυρομαχικών από το ελληνικό οπλοστάσιο.

Παραπέρα, μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ως προς το τι αναμένουν στην κυβέρνηση ο Μαρινάκης είπε χθες ότι «έχουμε μπροστά μας, στο πολύ άμεσο μέλλον, πολύ σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Πρώτη και κυριότερη αύριο (σ.σ. σήμερα), του υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι και τον προϋπολογισμό, όπου και εκεί θα γίνει μια συνολική συζήτηση. Υπάρχει, νομίζω, πεδίον δόξης λαμπρό για ένα μίνιμουμ συναινέσεων, στη λογική των αυτονόητων που χρειάζεται η χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ