Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΟΣ
Παρατημένοι στην τύχη τους εκατοντάδες ξεριζωμένοι

Παρατημένοι στην τύχη τους είναι εκατοντάδες ξεριζωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες - ανάμεσά τους και παιδιά - που έχουν φτάσει στο νησί της Ρόδου τις τελευταίες βδομάδες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι πάνω από 700 άτομα.

Οι κατατρεγμένοι έχουν στήσει σκηνές ή πρόχειρα παραπήγματα σε διάφορα σημεία της πόλης της Ρόδου, ενώ κάποιοι ξαπλώνουν πάνω σε χαρτόκουτα, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη για την καθημερινή υγιεινή και διαβίωσή τους. Οι περισσότεροι συγκεντρώνονται έξω από το Αστυνομικό Τμήμα περιμένοντας να καταγραφούν, αλλά και κοντά στο ταχυδρομείο. Οι ροές των μεταναστών και των προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας είναι καθημερινές, έτσι ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός τους στο νησί. Σύμφωνα με καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, δεν γίνονται μεταφορές αλλοδαπών ούτε προς τις δομές - φυλακές της Κω και της Λέρου και ματαιώνονται και αυτές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο δήμος της Ρόδου έχει στήσει σκηνές σε περιφραγμένο χώρο στην Ακαντιά (λιμάνι), αλλά ο χώρος είναι ακατάλληλος και η χωρητικότητά του είναι μικρή.

Εξάλλου, προχτές, πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού που βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ύποπτο ταχύπλοο σκάφος στη θαλάσσια περιοχή Γενναδίου της Ρόδου. Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία το ταχύπλοο προσάραξε στην ακτή, όπου εντοπίσθηκε και συνελήφθη 40χρονος ως διακινητής. Οι έρευνες συνεχίζονταν για τον εντοπισμό των υπόλοιπων αλλοδαπών. Κατασχέθηκαν το σκάφος καθώς και ένα κουτί που περιείχε 48 φυσίγγια διαμετρήματος 9 χιλιοστών, το οποίο βρέθηκε στο ταχύπλοο.

Παράλληλα, επικίνδυνες σκηνές εκτυλίχθηκαν ανοιχτά της Κω όπου οι λιμενικοί έριξαν βολές στη μηχανή ταχύπλοου με χειριστή 27χρονο αλλοδαπό, ο οποίος αφού είχε αποβιβάσει 19 άτομα στην ακτή προσπάθησε να διαφύγει στα τουρκικά παράλια. Το περιστατικό σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας και τελικά ο 27χρονος ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη. Οι 19 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν στη γνωστή δομή - φυλακή της Κω.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ