Φέτος, έχουν επιλεγεί περισσότερες από 120 ταινίες τεκμηρίωσης για το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ενώ η συμμετοχή των δημιουργών ήταν πολύ μεγάλη. 25 από τις ταινίες που θα προβληθούν θα κάνουν την επίσημη πρεμιέρα τους στο πλαίσιο του 18ου docfest. Το αφιέρωμα «Γνωριμία με Ξένες Κινηματογραφίες» φέτος μας συστήνει με κινηματογραφιστές από τη Νορβηγία. Οι πέντε ταινίες που έχουν ενταχθεί στο αφιέρωμα είναι ιδανικές τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους φίλους του ντοκιμαντέρ.
Ανάμεσα στις ταινίες που θα συναντήσουμε στο φεστιβάλ στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του, βρίσκονται και ταινίες που παρουσιάσαμε ή παρακολουθήσαμε νωρίτερα μέσα στη χρονιά και προτείνουμε ανεπιφύλακτα. «Οι 4 Ικαριώτες» του Λεωνίδα Βαρδαρού, που προβάλλονται την Πέμπτη 21/11 και αφορούν τους 4 σπουδαίους Ικαριώτες Γιάννη Τσαρνά, φιλόλογο, γυμνασιάρχη, παιδαγωγό, Δημήτρη Πουλιανό, ζωγράφο, διανοούμενο του Μεσοπολέμου, Νίκο Ικαρη, γλύπτη και ζωγράφο, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Γιάννη Σαλλά, στέλεχος του ΚΚΕ, αγωνιστή του αντιφασιστικού αγώνα στη Μ. Ανατολή και πολιτικό επίτροπο του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου. «Τα Λευκά Ορη» του Αλέξανδρου Παπαθανασίου, που προβάλλονται την Τετάρτη 20/11 και αφορούν τον Λευτέρη Ηλιάκη, αντάρτη του εμφυλίου πολέμου και πολιτικό κρατούμενο για σχεδόν είκοσι χρόνια. Μέσα από το πορτραίτο αυτού του λαϊκού αγωνιστή, ενός επιζήσαντα του Εμφυλίου, μαθαίνουμε για γεγονότα και πρόσωπα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα. Ανάμεσά τους βρίσκουμε τις «Κατοχή - Αντίσταση - Απελευθέρωση» του Ιωνα Ευθυμίου, «Το σάλτο του Ιμερου» του Κώστα Κολημένου, «Γιάννης Θεοδωράκης - Ναι... μπορούμε και πάλι να ελπίζουμε» των Αντώνη και Στέλιου Διαμαντή, «Χρέος» του Θόδωρου Μαραγκού, «Εβρος: θολό τοπίο» του Γιώργου Κεραμιδιώτη, και το «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» του Γιάννη Ξύδα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις προβολές του φεστιβάλ απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα του https://www.docfest.gr.
Με επίκεντρο και σημείο εκκίνησης την Καλαμάτα, η Πελοπόννησος ζει την τελευταία 10ετία στον παλμό της τέχνης του ντοκιμαντέρ, καθώς το ΔΦΝΠ φέρνει στο προσκήνιο σημαντικούς κινηματογραφιστές και συναρπαστικές ιστορίες από όλο τον κόσμο. Περισσότερες από 110 ταινίες συνθέτουν το φετινό, πλούσιο πρόγραμμα των προβολών, το οποίο συμπληρώνουν εργαστήρια, σεμινάρια, εκθέσεις και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και ΑμΕΑ.
Η είσοδος στις προβολές και τις δράσεις είναι - όπως πάντα- ελεύθερη, με σειρά προσέλευσης. Για τις δράσεις του φεστιβάλ και το πρόγραμμα του απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα του https://peloponnisosdocfestival.com .